Trump si-a luat prin surprindere colaboratorii cand l-a ales pe Pete Hegseth ca următorul secretar al apărării în viitoarea administraţie, un veteran ajuns pe post de jurnalist la Fox News.

Trump este obsedat de eliminarea curentului „woke” din armată şi crede că Hegseth va face acest lucru.

Pete Hegseth

Ca sa aflam ce este curentul woke in America, apelam la un editorial scris in anul 2022 de domnul Andrei Plesu in Dilema, ingrijorati fiind ca acest curent are adepti si in tara noastra.


Mișcarea woke și insomniile ei

„De ceva vreme a apărut  pe continentul american și în spații adiacente de pretutindeni o modă ideologică de mare ecou numită ­„woke“. Termenul prelucrează verbul englezesc pentru „trezire“ (to wake) și invită la un soi de reformă social-politică, de natură să restabilească „normalitatea“ adevărată a vieții publice. Unele dezbateri pe această temă au apărut și în România, cu argumente pro și contra. În ce mă privește, am avut de curînd norocul să văd lucrurile cu un spor de informație și limpezime, în urma unei conferințe pasionante și chibzuite pe care un vechi prieten, Martin Constantinescu (Martin S. Martin) – trăitor de multă vreme în Statele Unite, după o consistentă carieră de medic în țara sa de obîrșie –, a avut generozitatea să o livreze prietenilor și invitaților sub titlul  „Corectitudinea politică și neocomunismul din America de azi“. Conferința a fost găzduită de Fundația Academia Civică, ai cărei inițiatori (în speță dna Ana Blandiana și dna Lavinia Spandonide-Spandugino) au ca program susținerea unui „Memorial al victimelor comunismului și al Rezistenței“. Au urmat dezbateri vii, întreținute, cu binecunoscuta lui eficiență, de scriitorul și jurnalistul Cristian Pătrășconiu. L-am rugat, cu succes, pe Martin să-mi îngăduie un transfer de idei și opinii extrase din prelegerea sa cititorilor din comunitatea Dilemei vechi. Intenția mea nu e să mijlocesc, neapărat, prin citatele care urmează, un verdict radical asupra subiectului (deși, personal, ca un vechi conservator ce sînt, sînt înclinat să… optez). Vreau doar să accentuez cîteva aspecte ale peisajului „woke“, de natură să-i ajute pe cei interesați să se pronunțe asupra temei cu un spor de temeiuri…

 Se pare că mișcarea woke a început cu neoliberalismul anilor ’60 și a continuat prin „corectitudinea po­litică“ a anilor ’90. O sursă conceptuală revine școlii de la Frankfurt, ai cărei mem­bri marcanți au emigrat în SUA în se­colul trecut (Horkheimer, Adorno, Marcuse, Erich Fromm etc.). Unii vorbesc și depre o posibilă contaminare dinspre China maoistă… „Afectul“ predominant este o anumită proastă dispoziție față de America fonda­torilor, cei care au impus rasismul în plan etnic, genetic, retoric. Și, prin Cristofor Columb, colonialismul. Lumea se împarte în oprimați și oprimatori. În realitate, se instituie un rasism anti-alb (whiteness). Apare mîndria de a fi „negru politic“ și social. Meritocrația este rasistă, căci protejează inegalitatea socială. Se înlocuiește liberalismul clasic cu unul radical. Efecte woke: „progresism“, re­de­finire a „normalității“, nimic nu e bun, to­tul tre­buie schimbat! Noțiunea de „sex“ e în­lo­cuită cu cea de „gen“ și devine op­țio­nală. Schimbarea sexului echivalează cu o mutilare îndreptățită a minorilor. Mo­di­ficarea sistemului educațional, a pe­da­gogiei tradiționale: comitetele stu­den­ților impun cine predă, ce se predă, cine poate conferenția. În nord-est, la marile universități, raportul profesorilor „pro­gre­siști“ față de cei conservatori este de 8 la 1. La Universitatea Harvard, șansele unui candidat de a fi admis sînt de 36% pentru albi, 75% pentru hispanici, 95% pentru negri. Trebuie desființată organizarea socială bazată pe merit. Notele și premiile trebuie desființate. Matematica e rasistă și trebuie desființată (!!!). Este încurajată, ca fiind „reparatorie“, imigrația ilegală. Operațiuni de îndoctrinare a tinerelor generații. Atitudine antifamilie. Între 1960 și 2019, gospodăriile cu un singur membru au crescut de la 13% la 29%. Variante de familie: „deschise“, parteneri multipli stabili etc. Și tot așa: limitarea, intimidarea și subfinanțarea poliției, anihilarea Justiției, jafuri în bandă, omoruri în masă ș.a. Pe scurt, asistăm la un soi de „război civil rece“ care opune pe revoluționarii ­woke „americanismului“…

Citeste pe larg

In textul ticalos pe care MApN doreste sa-l introduca  in Statutele cadrelor care primesc pensii militare apare notiunea de indexare in locul actualizarii permanente a soldelor de grad si funcție la valorile celor pentru activi,actualizare  propusa in Plx 540/2024. Nici vorba de diminuarea inechitatilor dintre pensiile inghetate in anul 2017 si cele stabilite ulterior.

De cateva zile am tot amintit ca indexarea proportionala nu inseamna aducerea soldelor de functie si grad la valorile pentru activi, dar multor cititori le sclipesc ochii dupa la fel de ticaloasele articole de sustinere a proiectului Jianu, proiect care inca nu este inregistrat la niciun organ legislativ.

Sa analizam fiecare teza din urmatorul text publicat pe SCMD, text care ar urma sa completeze art. 9 ^ 1 din Legea nr. 80/1995 cu modificarile si completarile ulterioare! 

„Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea, și începând cu aceeași dată.

Prevederile alin. 4 nu se aplică pensiilor militare de stat stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației învigoare până la data de 1 ianuarie 2016.”

1.”Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările

ulterioare,” inseamna ca in viitor pensiile nu s-ar mai indexa anual cu rata inflatiei ci numai cand se majoreaza soldele de functie ale activilor.

2. „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legicuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea” inseamna ca dupa intrarea in vigoare a legii, daca va mai avea loc o majorare a soldei de functie a activilor, sa zicem cu 10%, se va produce si indexarea cuantumului pensiei militare tot cu 10%. Si tot asa in viitor, cand vor mai fi  alte majorari ale soldelor de functie.

 Conform acestui mizerebil text, o pensie inghetata in anul 2017, nu mai primeste cresterile soldelor de grad si de functie din anii 2018-2025, ci primeste si ea o indexare de 10% ca si toate pensiile stabilite in anul 2024.

  La fel, o pensie stabilita in anul 2021 nu mai primeste cresterile soldelor de grad si de functie din anii 2022-2025 ci tot o indexare de 10%. 

Asta este indexarea proportionala pe care o propune generalul Jianu, seful DGFC din MApN, in locul actualizarii traditionale.

3. Potrivit ultimului alineat din textul citat, acest tip de indexare nu se aplica pensiilor militare stabilite inainte de 01 01 2016. Acestea ar continua  sa se indexeze anual tot cu rata inflatiei.

Din pacate, din interventiile publice ale domnului Ciolacu si ale celorlalti lideri PSD, rezulta ca acest proiect ar dori dansii sa fie  promovat, fara sa analizeze ca nu asa s-ar diminua inechitatile pentru cei inghetati prin OUG nr. 59/2017.

Spre cinstea lor, sefii structurilor asociative prezenti la Comisia de aparare a  Senatului, unde li s-a prezentat acest text, au respins in unanimitate proiectul propus de  MApN.

 

Citeste pe larg

Zilele trecute, o fetiță, în vârstă de doi ani, din localitatea Comana a înghițit o monedă. Părinții și bunicii au acționat imediat, iar aceasta a reușit să elimine bănuțul, însă era speriată. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Colibași și două ambulanțe SAJ. Fetița a fost preluată de ambulanță și transportată la spital. […]

Articolul O fetiță din Comana a reușit să elimine o monedă pe care o înghițise în joacă… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

În cadrul unei conferințe de presă susținute în punctul de trecere a frontierei dintre România și Bulgaria, președintele USR a cerut guvernelor din România și Bulgaria să elimine taxa de pod de la Giurgiu-Ruse. „ Această taxă de pod reprezintă un obstacol în calea liberei circulații de persoane și bunuri între țările noastre. După aderarea […]

Citeste pe larg

După ce „au rezolvat” toate problemele țării, în luna iunie a acestui an, un grup de senatori ai PSD și UDMR  a depus un proiect de lege în Senat astfel încât câinii de rasă comună să nu mai fie sterilizați obligatoriu. Propunere legislativă modifică art.13, indice 2 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân care spune că: „Este obligatorie sterilizarea câinilor fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă”. În expunerea de motive, a noului […]

Citeste pe larg

 Mă refer mai mult la efectul nefast care a grevat pentru viitor cuantumul pensiilor militare existente în plată în anul 2017, dar și al celor stabilite ulterior, prin eliminarea prin ordonanță de urgență a actualizării pensiilor militare, operațiune care menținea un echilibru valoric al pensiilor militare, indiferent de anul deschiderii dreptului de pensie. 

Diferența dintre o pensie stabilită în anul 2023 si alta în plată în anul 2017 este egală, pentru același grad, aceleași funcții și vechimi,  cu  diferența dintre soldele de grad și funcție din anul 2023 și cele din anul 2017, după dublarea celor două solde prin creșterile reglementate de legea salarizării,  Legea nr. 153/2017, în  art. 38 și art. 7 din Anexa VI cu modificările ulterioare.

Nu discut dispozițiile din ordonanță care au impus corect limitarea cuantumului pensiei militare în plată la plafonul mediei soldelor lunare nete din cele 6 luni alese pentru baza de calcul, (în noul proiect 12 luni). Intr-adevăr, nu este normal ca pensia netă în plată să fie mai mare decât ultima soldă lunară netă( solda lunară brută – 41,5%(impozit și contribuții). De altfel, după cum se vede din Avizul CSM dat proiectului de lege privind pensiile speciale, și magistrații au fost convinși de justețea respectivului plafon.

Materialul distribuit pe site-ul CCR, reluat și pe acest blog,  de magistratul asistent Benke Karoly privind limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență,  dar, mai ales, recenta Decizie nr. 650/2022 prin care CCR  a declarat neconstituționale dispozițiile introduse în Codul Fiscal prin OUG nr. 130/2021, pentru că ele afectau un drept constituțional, impunerea CASS pe pensiile mai mari de 4000 lei fiind de competența Parlamentului, nu a Guvernului prin ordonanță de urgență, au determinat un val de contestări a OUG nr. 59/2017, atât pe calea litigiilor de Asigurări Sociale, la Tribunale, cât și pe calea contenciosului administrativ, la Curțile de Apel, direct împotriva Guvernului.

Șansele ca OUG 59/2017 să fie declarată integral neconstituțională au crescut după ce Consiliul Legislativ a demonstrat că Guvernul Tudose a cerut avizul cu trei zile mai târziu de data de 04 08 2017, când a adoptat ordonanța în ședința de Guvern. 

Pe rolul CCR se mai află cca 400 de dosare cu excepții intrinseci ale OUG 59/2017, majoritatea cu motivări ușor de respins de instanța de contencios constituțional.

Admiterea excepției extrinseci privind încălcarea procedurii de adoptare a ordonanței ar compromite integral conținutul ei, inclusiv plafonul cuantumului net pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.

Admiterea excepției de neconstituționalitate pentru intruziunea Guvernului în competențele exclusive de legiferare ale Parlamentului, prin eliminarea actualizării pensiilor militare cu încălcarea art. 1 alin.( 4), separația puterilor în stat, art. 61 alin.(1), Parlamentul este unica autoritate legiuitoare și art. 115 alin.(6) afectarea unui drept fundamental prevăzut de Constituție, ar reintroduce ACTUALIZAREA în legea pensiilor militare, dar ar și salva  toate dispozițiile  ordonanței pentru toate pensiile speciale, mai puțin eliminarea actualizării din art. 60 al. L 223/2017.

Structurile decidente din sistemul de apărare, dar și guvernele, au greșit grav când au blocat inițiativa fostului ministru al Apărării, Beniamin Leș- vezi L 38/2020,  de a elimina prin proiectul de lege Pl x-nr.  199/2020, fost L 38/2020 la Senat,  discriminările provocate de OUG 59/2017. Recalculările  propuse, vizau în toate formele, inclusiv cea propusă de sistem cu calcularea temporară a cuantumului minim, majorarea cu prioritate a pensiilor mici și mijlocii și dispersau efortul bugetar pe mai mulți ani. 

Nu ar fi încă prea târziu ca Guvernul să reintroducă pe agenda Camerei Deputaților proiectul PL x- nr. 199/2020 prin emiterea Avizului solicitat de Comisia de Apărare… încă din decembrie 2020. Desigur că Avizul ar trebui readaptat situației din anul 2023. Ar determina o stare de speranță  pentru pensionarii militari, de natură să diminueze presiunea asupra Guvernului prin demersurile în instanțe.

Citeste pe larg

 Mă refer mai mult la efectul nefast care a afectat grav cuantumul pensiilor militare existente în plată în anul 2017, dar și al celor stabilite ulterior, prin eliminarea prin ordonanță de urgență a actualizării pensiilor militare, operațiune care menținea un echilibru valoric al pensiilor militare, indiferent de anul deschiderii dreptului de pensie. 

Diferența dintre o pensie stabilită în anul 2023 si alta în plată în anul 2017 este egală, pentru același grad, aceleași funcții și vechimi,  cu  diferența dintre soldele de grad și funcție din anul 2023 și cele din anul 2017, după dublarea celor două solde prin creșterile reglementate de legea salarizării,  Legea nr. 153/2017 în  art. 38 și art. 7 din Anexa VI cu modificările ulterioare.

Nu discut dispozițiile din ordonanță care au impus corect limitarea cuantumului pensiei militare în plată la plafonul mediei soldelor lunare nete din cele 6 luni alese pentru baza de calcul, (în noul proiect 12 luni). Intr-adevăr, nu este normal ca pensia netă în plată să fie mai mare decât ultima soldă lunară netă( solda lunară brută – 41,5%(impozit și contribuții). De altfel, după cum se vede din Avizul CSM dat proiectului de lege privind pensiile speciale, și magistrații au fost convinși de justețea respectivului plafon.

Materialul distribuit pe site-ul CCR, reluat și pe acest blog,  de magistratul asistent Benke Karoly privind limitele de care este ținut Guvernul în adoptarea ordonanțelor de urgență,  dar, mai ales, recenta Decizie nr. 650/2022 prin care CCR  a declarat neconstituționale dispozițiile introduse în Codul Fiscal prin OUG nr. 130/2021, pentru că ele afectau un drept constituțional, impunerea CASS pe pensiile mai mari de 4000 lei fiind de competența parlamentului nu a Guvernului prin ordonanță de urgență, au determinat un val de contestări a OUG nr. 59/2017, atât pe calea litigiilor de Asigurări Sociale, la Tribunale, cât și pe calea contenciosului administrativ, la Curțile de Apel, direct împotriva Guvernului.

Șansele ca OUG 59/2017 să fie declarată integral neconstituțională au crescut după ce Consiliul Legislativ a demonstrat că Guvernul Tudose a cerut avizul cu trei zile mai târziu de data de 04 08 2017, când a adoptat ordonanța în ședința de Guvern. 

Pe rolul CCR se mai află cca 400 de dosare cu excepții intrinseci ale OUG 59/2017, majoritatea cu motivări ușor de respins de instanța de contencios constituțional.

Admiterea excepției extrinseci privind încălcarea procedurii de adoptare a ordonanței ar compromite integral conținutul ei, inclusiv plafonul cuantumului net pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.

Admiterea excepției de neconstituționalitate pentru intruziunea Guvernului în competențele exclusive de legiferare ale Parlamentului, prin eliminarea actualizării pensiilor militare cu încălcarea art. 1 alin.( 4), separația puterilor în stat, art. 61 alin.(1), Parlamentul este unica autoritate legiuitoare și art. 115 alin.(6) afectarea unui drept fundamental prevăzut de Constituție, ar reintroduce ACTUALIZAREA în legea pensiilor militare, dar ar și salva  toate dispozițiile  ordonanței pentru toate pensiile speciale, mai puțin eliminarea actualizării din art. 60 al. L 223/2017.

Structurile decidente din sistemul de apărare, dar și guvernele, au greșit grav când au blocat inițiativa fostului ministru al Apărării, Beniamin Leș- vezi L 38/2020,  de a elimina prin proiectul de lege Pl x-nr.  199/2020, fost L 38/2020 la Senat,  discriminările provocate de OUG 59/2017. Recalculările  propuse, vizau în toate formele, inclusiv cea propusă de sistem cu calcularea temporară a cuantumului minim, majorarea cu prioritate a pensiilor mici și mijlocii și dispersau efortul bugetar pe mai mulți ani. 

Nu ar fi încă prea târziu ca Guvernul să reintroducă pe agenda Camerei Deputaților proiectul PL x- nr. 199/2020 prin emiterea Avizului solicitat de Comisia de Apărare… încă din decembrie 2020. Desigur că Avizul ar trebui readaptat situației din anul 2023. Ar determina o stare de speranță  pentru pensionarii militari, de natură să diminueze presiunea asupra Guvernului prin demersurile în instanțe.

Citeste pe larg

Toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani ar putea dispune în curând de un cont bancar, care va veni la pachet cu un card. Prin acesta se vor putea efectua toate tranzacțiile, inclusiv primirea salariilor și a beneficiilor sociale Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Vom avea o reacție! ,,Să punem pumnul în pieptul furtunii, că de nu, pierim”. Dați de știre, să afle tot românul această trădare: Avram Iancu va fi ridicat în funii la Turda și scos din centrul orașului! Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Adolescentă salvată de la moarte. Specialiștii neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași i-au descoperit unei adolescente de 15 ani o tumoră cerebrală gravă, după ce aceasta a ajuns în unitatea medicală în urma unui accident rutier. În urma intervenției chirurgicale echipa medicală a reușit săCiteste pe larg

Adolescentă salvată de la moarte. Specialiștii neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași i-au descoperit unei adolescente de 15 ani o tumoră cerebrală gravă, după ce aceasta a ajuns în unitatea medicală în urma unui accident rutier. În urma intervenției chirurgicale echipa medicală a reușit săCiteste pe larg