Pe acest blog am apreciat ca impozitarea progresiva, reglemetata prin modificarea art. 101 din Codul Fiscal, vezi art. XVIII din Lege nr. 282/2023, este doar ilegal aplicata de platitorii de pensii de serviciu, in absenta unei metodologii de aplicare emisa de Ministerul Finantelor, care s-a derobat de  obligatia legala, invocand gresit imprejurarea ca modificarea art. 101 din Codul Fiscal s-a produs printr-o lege de aplicare a Jalonului 215 din PNRR. 

Autoritatea de stat in domeniul combaterii discriminarii,  chemata si ea in instanta pentru a sustine pretentiile reclamantilor, s-a rezumat sa defineasca in actele depuse la dosare ce ar insemna discriminare in cazul impozitarii progresive a pensiilor necontributive, lasand sa se inteleaga ca reglementarea ar fi discriminatorie daca nu s-ar aplica tuturor pensiilor calculate necontributiv sau care au  in cuantum o componenta  neconteributiva, aspect pe care doar instantele  sunt competente sa-l  aprecieze, dupa administrarea probelor. 

Citeste pe larg

Propuneri de amendamente dupa discutia din 28 09 2023 dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Justitiei si Casa Nationala de Pensii.

Propunerile nu unifica baza de impozitare a pensiilor de serviciu, fara deosebire, asa cum a cerut CCR in Decizia nr.467/2023.

Nu exista situatii, decat daca nu se vrea, in care sa nu se poata determina componenta contributiva a pensiilor de serviciu. Cu toate acestea, propunerile de amendamente discutate ii discrimineaza  la impozitare pe militarii carora, din lenea unor si interesul altora, nu li majoreaza plafoanele de supraimpozitare functie de marimea componentei contributive.

Sunt si militari cu pensii a caror componenta contributiva depaseste castigul salarial net sau brut. Ei de ce sa nu beneficieze de avantajele alin (3) propuse pentru impozitarea celorlalte pensii de serviciu? 

Doar pensionarilor militari care depasesc varsta de 65 ani li  s-ar calcula componenta contributiva a pensiei militare, componenta care in multe situatii este mai mare decat pensia militara. Acesti militari ar fi scutiti de supraimpozitare, asa cum sunt scutiti magistratii si alti speciali, daca pensia calculata contributiv este mai mare decat pensia calculata procentual din baza de calcul. Vezi alin. (2) litera  a) din propunerile de modificarea a art. 101 din. Codul Fiscal!


Citat din Decizia CCR nr. 467/2023

„160. Acordarea suplimentului suportat din bugetul de stat [în privința pensiilor de serviciu]
ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu cade în sfera de protecţie constituţională a
dreptului la pensie şi a dreptului de proprietate, astfel că legiuitorul este liber să acorde, să modifice
sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de posibilităţile financiare ale
statului. Curtea constată că marja de apreciere a legiuitorului cu privire la valoarea componentei
necontributive a pensiei de serviciu sau a pensiei militare, stabilită în mod direct sau indirect
(ca rezultat al aplicării unei sarcini fiscale), este foarte largă
[Decizia nr.900 din 15 decembrie 2020,
paragraful 136].”

Citeste pe larg

Propuneri de amendamente dupa discutia din 28 09 2023 dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Justitiei si Casa Nationala de Pensii.

Propunerile nu unifica baza de impozitare a pensiilor de serviciu, fara deosebire, asa cum a cerut CCR in Decizia nr.467/2023.

Nu exista situatii, decat daca nu se vrea, in care sa nu se poata determina componenta contributiva a pensiilor de serviciu. Cu toate acestea, propunerile de amendamente discutate ii discrimineaza  la impozitare pe militarii carora, din lenea unor si interesul altora, nu li majoreaza plafoanele de supraimpozitare functie de marimea componentei necontributive.

Sunt si militari cu pensii a caror componenta contributiva depaseste castigul salarial net sau brut. Ei de ce sa nu beneficieze de avantajele alin (3) propuse pentru impozitarea celorlalte pensii de serviciu?

Citeste pe larg

Introducerea cotei unice a adus beneficii concrete cetățenilor și economiei. A adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României. Partidul Național Liberal susține cota unică și se opune tentativelor de reintroducere a cotei progresive. Un cadru legislativ corect […]

Citeste pe larg

Redactorul-șef de la Breitbart News, Alex Marlow, a declarat, într-o conferință, că „inflația la nivel istoric și impozitarea sufocantă” fac parte din planul Forumului Economic Mondial (WEF) de a implementa „Marea Resetare”. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Uite ca acum și Franta, Germania, Italia, Spania și Țările de Jos susțin impozitarea multinaționalelor și a marilor corporații! Noi am propus deja asta!Și mergem #PânăLaCapăt și vom reuși sa impozitam și in Romania marile averi și afaceri! De aceea noi, cei din #CoalițiaPentruNațiune, săptămâna viitoare vom depune la ParlamentCiteste pe larg

V-am promis un proiect de Lege pentru Impozitarea Marilor Averi și Afaceri. Această inițiativă este necesară pentru că suntem într-o perioadă de criză profundă. Pentru că România e un stat social (articolul 1 alineat 3 din Constituție). Pentru că avem nevoie de solidaritatea oamenilor cu bani… pentru că trebuie săCiteste pe larg

Liderul social-democrat a precizat, după discuţiile pe capitolele finanţe şi economie, că PSD vrea în continuare să mărească salariile, alocaţiile şi pensiile, aşa cum au cerut de la începutul negocierilor, iar pentru acest lucru au venit cu soluţii.  „Soluţii pentru a creşte veniturile statului. Prima ar fi taxarea luxului. NuCiteste pe larg