-1. Structural, Art. 59 ^ 1 din forma adoptata la Camera Deputatilor trebuie sa cuprinda teza actualizarii permanente a tuturor pensiilor militare, prezente si viitoare. Orice limitare in timp poate duce la interpretarea ca actualizarea se aplica o singura data, la data intrarii in vigoare a legii de actualizare, pentru alte actualizari viitoare fiind nevoie de noi legi de actualizare.
De aceea,  este bine ca se propune Senatului sa  scoata sintagma” ale caror drepturi au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi”din finalul art. 59 ^ 1. Mentinerea sintagmei ar elimina din definitie pensiile militare care se vor deschide dupa intrarea in vigoare a legii de actualizare.
In aceeasi idee, nu este bine ca s-a propus introducerea sintagmei „aflate in plata” de la inceputul aceluiasi articol.
Ca sa incheiem cu art. 59^ 1, este inutila precizarea ca actualizarea se face de casele de pensii sectoriale, cata vreme toate operatiunile legate de aplicarea Legii nr. 223/2015 sunt reglementate in lege si in normele de functionare ale caselor sectoriale de pensii.
-2. Fiind vorba de o pensie reglementata de o lege speciala, eliminarea demnitarilor de la actualizare, doar pe perioada exercitarii functiilor de demnitari, se incadreaza in limitele constitutionale de dispozitie ale Parlamentului.
Nu ar trebui sa fie o problema mentinerea limitarii in forma finala a legii. O eventuala exceptie de neconstitutionalitate admisa ar afecta doar articolul 59 ^3, nu intreaga lege. Domnii parlamentari Ciuca, Chelaru, Coarna etc, au la indemana o actiune in justitie in care sa ridice exceptia de neconstituitionalitate. 
-3. Asa cum am mai mentionat, art. 60 ^ 1 este complet inutil, pentru ca actualizarea nu este indexare si nu este nevoie de acelasi artificiu juridic, intrtodus in art. 60 prin art. 84 din OUG nr. 114/2018, pentru ca si cei plafonati la venitul net sa beneficieze complet de actualizare. Este corecta propunerea de eliminare a art. 60^1. 
De altfel, am vazut ca amendamentul Coarna, cu acelasi obiect, a fost respins in Plenul Camerei Deputatilor
-4. Articolul II cuprinde dispozitii specfice, aplicabile pentru momentul intrarii in vigoare a legii, dupa 7 ani de suspendare a institutiei actualizarii pensiilor militare. Mi se par neavenite ambele modificari propuse in acest articol, modificari scrise cu rosu. Nici nu vreau sa ma gandesc ce interpretari s-ar putea da acestor modificari. 
-5. Cat priveste nerespectarea principiului bicameralismului, art. 75 din Constitutie cuprinde reglementari de reglare intre cele doua camere, astfel incat sa se acopere eventuale incalcari ale principiului.

Art. 75

(4) În cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care, potrivit alineatului (1) , intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă.

(5) Dispoziţiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere.

 

Citeste pe larg

 Premierul se întâlnește, miercuri, la ora 12.30, cu Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii (PSD), și Alina Gorghiu, ministrul Justiției (PNL), pentru a discuta despre Legea pensiilor de serviciu, atacată de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea Constituțională.

Marcel Ciolacu îi ceruse ministrului Justiției, imediat după decizia CCR, să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților, în termen de o săptămână. Solicitarea fusese făcută înaintea ședinței de Guvern. Mimoza de la Justitie ii raspunsee ireverentios ca numai parlamentarii pot depune amendamente.

In spatiul public au aparut ceva propuneri de amendamente dar nu si le-a asumat nimeni.

Propunerile vor merge catre Comisiile raportoare din Senat pentru intocmirea Raportului care va fi supus aprobarii  plenului convocat in sedinta extraordinara.

Citeste pe larg

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat cartierul general al operațiunii militare speciale din Ucraina (în imagine). Cu acest prilej, el a ascultat propunerile comandanților privind planurile viitoarelor acțiuni, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, releatează Rossiiskaia gazeta. „Dragi tovarăși*, să dăm cuvântul comandanților de pe fiecare direcție operațională”, aCiteste pe larg

Toate societățile civilizate, în ultimele două secole mai ales și, în unele cazuri, de la Renaștere încoace, s-au îngrijit atent de educația membrilor lor. Educația este un set de teorii și de practici prin care se transmite experiența de viață Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Pentru funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene este propus Ioan Marcel Boloș, iar pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării este propus Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat al Guvernului. Marcel Boloș a deținut interimar postul de ministru al Investițiilor Europene, după ce Dan Vîlceanu a demisionat,Citeste pe larg

Am citit propunerile de modificări ale Legii Offshore.Un singur cuvânt poate descrie această “inițiativă”: TRĂDARE! Pentru acest motiv, cum tot ni se spune ca suntem in “război”, spun asumat că autorii acestui text ar merita un singur lucru: un glonț! Doar ca cei care vom fi împușcați vom fi totCiteste pe larg

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, a trasmis, miercuri, la întrevederea avută cu viceministrul de Externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, răspunsul scris al Washingtonului la proiectul rus pentru tratatul bilateral privind garanțiile de securitate, informează agenția TASS.  ”Pe parcursul întâlnirii, șeful misiunii diplomatice americane a transmis răspunsul scris alCiteste pe larg

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat, joi, ministrulCiteste pe larg