Și pentru că nu e de ajuns doar să critici când ceva nu merge bine, aveți mai jos soluțiile USR pentru creșterea siguranței rutiere. Implementarea lor a fost începută în 2021 când ministru al transporturilor a fost Cătălin Drulă,  însă au fost oprite când ministerul a fost preluat de către PSD. Cătălin Drulă, fost ministru […]

Articolul Președintele Filialei USR Giurgiu, Ciprian Alexandru: ”Soluțiile propuse de USR pentru creșterea siguranței rutiere”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Pentru a proteja cetățenii municipiului, și nu doar pe cei din municipiu, în ceea ce privește influența factorilor de mediu, și mai concret pentru înlăturarea riscului de poluare, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a propus spre aprobare un proiect de hotărâre privind stabilirea unor distanțe minime de amplasare a investițiilor cu potențial de poluare accidentală […]

Citeste pe larg

Pentru a proteja cetățenii municipiului, și nu doar pe cei din municipiu, în ceea ce privește influența factorilor de mediu, și mai concret pentru înlăturarea riscului de poluare, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a propus spre aprobare un proiect de hotărâre privind stabilirea unor distanțe minime de amplasare a investițiilor cu potențial de poluare accidentală […]

Articolul Măsuri de protecție pentru cetățeni, propuse de primarul Adrian Anghelescu, ca urmare a propunerii unui agent economic de a construi în Municipiul Giurgiu, un incinerator de deșeuri periculoase apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Discursul domnului Dogaru în plenul comisiilor raportoare ale Senatului.

Sunt  interesante și frumaoase discursurile liderilor sindicali Dogaru, Zelca și Dorobanțu în plenul comisiilor  raportoare ale Senatului, dar ei s-au limitat să pledeze doar la scoaterea pensiilor militare din PNRR ca și când aceasta ar fi unica măsură care ar înlătura inechitățile sfidătoare la bunul simț ale actualului sistem de pensii militare.

Asa cum a constatat și raportul Bancii Mondiale zecimea celor mai mari pensii militare este de 3,5 ori mai mare decât zecimea celor mai mici pensii militare. 

Liderii sindicali din poliție, penitenciare și cel al disponibilizaților cântă aceeași arie a guleraților din sistemul de apărare, cu textul „nu vă atingeți de pensiile  noastre de 2-3 ori mai mari decât cele ale amărâților care s-au pensionat înainte de 2018”.

După ce trece iufa PNRR, poate se gândește cineva să unifice modul de calcul al pensiilor militare, aducându-le pe toate, prin recalculare, la Momentul T0.  

După adoptarea proiectului L4/2023 vom avea 3 categorii de pensionari militari

1. pensionari plafonați la 85% +spor OMM dintr-o baza de calcul de 6 solde, bază  neactualizată din anul 2017

2. Pensionari plafonați la veniturile nete din baza de calcul a 6 solde actualizate la momentul deschiderii dreptului de pensie de după 15 09 2017

3. Pensionari plafonați la venitul net calculat din 12 solde actualizate la momentul descchiderii dreptului de pensie de după intrarea în vigoare a L4/2023.

Citeste pe larg

 Nu avem un document oficial al Raportului Băncii Mondiale, așa că ne mulțumim cu ce au strecurat oficialii prin presa care îi deservește.

Ințelegem că mondialii au recomandat strategii distincte pentru pensiile militare, separat de strategiile pentru pensiile de serviciu  civile.

O recomandare comună, exprimată într-o formulare criptată într-un limbaj pentru experți, ar fi:

Alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu – experții consideră că un astfel de sistem „ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar şi ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”. 

Dacă mă forțez, din acest eliptic text eu înțeleg că experții cam recomandă desființarea administrării pensiilor militare prin Casele de Pensii Sectoriale.

Să trecem peste principiile de administrare a pensiilor militare  și să analizăm scenariile recomandate, strict, numai pentru calculul pensiile militare:



Scenarii de reformă propuse de Banca Mondială pentru pensiile militare şi impactul preconizat: 

​1. Menţinerea actualelor prevederi legislative

Acest scenariu ia în considerare o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creştere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ţinta de 25 de ani şi baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. Include, de asemenea, indexarea anuală a prestaţiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 şi inflaţia decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.

În ipoteza că salariile în economie vor creşte mai mult decât inflaţia, este de aşteptat ca adecvarea relativă a beneficiilor să scadă. În timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu pe economie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 şi va scădea sub 50% până în 2037. 

Impactul pe termen lung al reformelor ce au vizat pensiile militare în trecut (în principal reducerea ratei de înlocuire la 65% şi trecerea la indexarea în funcţie de rata inflaţiei) ar reduce rata beneficiilor pe termen lung la niveluri comparabile cu pensia generală sistem.

2. Perioada de referinţă de 12 luni 

Această modificare are un impact modest asupra cheltuielilor cu pensiile şi asupra nivelurilor pensiilor în comparaţie cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare şi rămân la niveluri similare faţă de valoarea de referinţă pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).

3. Rata de înlocuire de 45%

Acest scenariu presupune o modificare a formulei, astfel încât rata ţintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem.

Impact: Acest scenariu ar reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile şi nivelul beneficiilor. Cheltuielile cu pensiile urmează o traiectorie descendentă mai marcată după 2027, ajungând la 0,6% din PIB până în 2047 şi apropiindu-se de 0,5% din PIB până în 2070 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,62% din PIB). Nivelurile relative ale beneficiilor scad mai rapid în acest scenariu, raportul beneficiilor scăzând sub 60% până în 2032 şi sub 40% până în 2047.

Cu toate acestea, adecvarea beneficiului va scădea substanţial, eliminând potenţial economiile de cheltuieli proiectate.

Până în 2070, rata beneficiilor va converge către cea proiectată pentru sistemul general de pensii datorită ratei de indexare mai scăzute utilizate. Acest lucru poate duce la presiuni sporite de a revizui salariile militare, de a implementa măsuri ad-hoc pentru a ţine evidenţa între salariile din economie şi pensiile militare sau de a schimba regulile de indexare – oricare dintre acestea ar putea elimina economiile proiectate.

Aşadar, acest scenariu nu ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung. 

4. Perioada de referinţă la nivelul întregii cariere

Acest scenariu evaluează impactul prelungirii perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

Impact: Rezultatele acestei eventuale modificări ar fi similare cu rezultatele menţionate pentru scenariul anterior (rata de înlocuire de 45%). Ca şi în scenariul precedent, cheltuielile cu pensiile scad sub 0,6% din PIB după 2047 şi sub 0,5% după 2068 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,61% din PIB).

De asemenea, raportul mediu al beneficiilor urmează un model foarte asemănător ca în scenariul anterior. Raportul dintre pensia militară medie şi salariul mediu pe economie scade în acest scenariu sub 60% după 2029 şi ajungând la 30% până în 2060, cu prestaţii medii puţin mai mici spre sfârşitul perioadei.

Citeste pe larg

În ședința extraordinară a Consiliului Local, care a avut loc în data de 18 noiembrie 2021, consilierii locali au aprobat documentațiile tehnico-econimice pentru două proiecte ce vizează lucrări de intervenții pentru creșterea performanței energetice a unităților de învățământ, precum și gestionarea inteligentă a energiei. „Cele două proiecte „Lucrări de intervențiiCiteste pe larg

În ședința extraordinară a Consiliului Local, care a avut loc în data de 18 noiembrie 2021, consilierii locali au aprobat documentațiile tehnico-econimice pentru două proiecte ce vizează lucrări de intervenții pentru creșterea performanței energetice a unităților de învățământ, precum și gestionarea inteligentă a energiei. Cele două proiecte ”Lucrări de intervențiiCiteste pe larg

Social – democrații susțin în continuare că Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) are hibe majore iar Comisia Europeană ar considera că, în varianta prezentată, nu poate fi implementat până în luna august 2026. În replică, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că nu este niciun pericol, nefiindCiteste pe larg

Un număr de 23 de formaţiuni politice au depus la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate cu ocazia alegerilor parlamentare, în valoare totală de aproximativ 147,8 milioane de lei, fiind propuse spre rambursare 145.018.900,20 lei, procentul mediu de rambursare fiind de 98,08%. Potrivit AEP, a fostCiteste pe larg