Scandalul PNRR continuă: „Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare”

Social – democrații susțin în continuare că Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) are hibe majore iar Comisia Europeană ar considera că, în varianta prezentată, nu poate fi implementat până în luna august 2026. În replică, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că nu este niciun pericol, nefiind trimisă o variantă finală a planului.

Președintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînțelegerile din coaliție și certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute și să prezinte public și ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an. Planul este departe de a fi gata și urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, așa cum am semnalat în intervențiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, care nu au guverne, vor apela la o soluție similară. Portugalia și, mai nou, Italia au deja planurile acceptate”, susține europarlamentarul social – democrat, Victor Negrescu.

Acesta adaugă că, din informațiile pe care le are, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, așa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026: „proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale”.

România riscă să nu acceseze toți banii dacă va merge înainte cu planul în forma actuală. Comisia Europeană urmează să verifice implementarea planului de două ori pe an, putând să decidă tăierea fondurilor alocate. Pentru România, este important ca actualii guvernanți să treacă peste orgolii și să fie transparenți privind PNRR”, susține europarlamentarul.

Poziția ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată în această săptămână, susține Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Acesta a catalogat drept „știre falsă” anunțul conform căruia PNRR ar fi fost respins.

Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României“, susține Ghinea.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.