Studiile contrazic zvonurile! Vaccinul anti-COVID este foarte indicat GRAVIDELOR! Care sunt riscurile în cazul nevaccinării…

Din păcate Pandemia nu cruță pe nimeni, nici măcar gravidele.  Medicii specialiști în ginecologie spun că vaccinarea poate fi un scut împotriva covidului în cazul femeilor însărcinate.
În ultima perioadă în mediul on line a tot circulat teoria că vaccinul ar face rău femeilor gravide. Nimic mai fals!  Ba dimpotrivă, studiile au arătat însă că vaccinul anti-covid protejează mama și transmite anticorpi copilului. Din nefericire însă unii cred mai mult în zvonuri decât în studii…
Așa se face că o gravidă, de 32 de ani, în luna a șaptea a murit de Covid la Spitalului Județean din Oradea. Femeia nu se  vaccinase și a stat timp de o săptămână acasă , tratându-se  singură, ajungând  ulterior,  în stare gravă, la spital, unde medicii au internat-o în secția ATI. Doctorii însă nu au mai putut face nimic pentru a o salva.
Profesorul Radu Vlădăreanu, medic primar obstretică-ginecologie și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, spune că, din păcate, cazul dramatic de la Oradea nu este singurul. ”Covidul accentuează grav starea mamei, inclusiv riscul mare de deces fetal”.
Medicul Florin Sas declară:  „Noi insistăm cu vaccinarea la pacientele gravide, mai ales care au tensiune, obezitate, diabet. Recomandăm la toată lumea, fără niciun fel de restricție, în toate trimestrele de sarcină, nu avem date strânse la nivel internațional care să arate că vaccinul ar afecta gravidele. Sarcini cu probleme au fost și vor fi, indiferent că ne vom vaccina sau nu pentru că așa e reproducerea umană-imperfectă-, dar vaccinul anticovid îl recomandăm”.
„Am avut recent situații de gravide venite de undeva din țară cu saturație de oxigen undeva la 60-70. Era o pacientă gravidă în opt luni în stare gravă, care refuza internarea. Este greu de înțeles pentru noi cum pot să fie oamenii așa de inconștienți. Aceste cazuri se vor repeta și vom avea tot mai multe situații de genul acesta. Sunt multe altele de care nu știm. Sau sunt situații în care dintre ele sarcinile se opresc în evoluție indiferent că sunt în luna a treia sau a cincea, sau in opt luni, din cauza covid”, arată Radu Vlădăreanu.
Medicul arată că sunt studii clinice apărute în acest an care arată că femeia însărcinată nu e pusă în pericol de vaccin, iar recomandarea de vaccinare are indicație pentru toate gravidele indiferent de luna de sarcină în care se află.
„Toate studiile arată că anticorpii făcuți de mamă se transmit către copil, în special dacă face vaccinul pe la 30 și ceva de săptămâni, cu siguranță va avea anticorpi. Sunt beneficii și pentru bebeluș. Există recomandări puternice de la americani și de la britanici care sunt extrem de clare: gravidele trebuie să se vaccineze, pentru că gravidele pot face forme de covid mai grave decât femeia non-gravidă, cu potențial de a sta intubată, de a deceda copilul și de a muri”, a mai spus dr. Radu Vlădăreanu.
Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România arată că la gravide există modificări la nivel microvascular, iar uneori multe dintre gravide dezvoltă preeclampsie. „Peste această hipertensiune în sarcină, covidul accentuează grav starea mamei, inclusiv riscul mare de deces fetal, de decolare a placentei, de naștere prematură”, mai spune medicul.
Gravidele pot face oricare din vaccinurile anti-covid
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a transmis că femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze împotriva Covid, pentru că nu există un risc sporit de pierdere a sarcinii.
Potrivit studiilor de la CDC, nu au fost înregistrate probleme de siguranță pentru persoanele însărcinate, ratele de avort spontan după vaccinare fiind similare cu rata preconizată.
Medicii spun că femeile gravide pot face oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizaţie de urgenţă – Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson.
Riscurile îmbolnăvirii cu Covid la femeile gravide:

Femeile însărcinate care se îmbolnăvesc de Covid sunt mai susceptibile de a avea complicații (de exemplu: de a fi spitalizate, de a fi internate în terapie intensivă, de a avea nevoie de un aparat care să le ajute să respire, de a deceda etc.), comparativ cu femeile de vârstă reproductivă care nu sunt însărcinate.

În timpul sarcinii, Boala Covid a fost asociată cu un risc crescut de naștere prematură și/sau terapie intensivă pentru nou-născut.

Femeile gravide care au 35 de ani sau mai mult sau sunt supraponderale (au un indice de masă corporală ridicat, ≥30) sau au o comorbiditate cum ar fi diabet, hipertensiune, boli de inimă, boli imune, astm, sau sunt în al treilea trimestru de sarcină (peste 28 de săptămâni), prezintă un risc mai crescut de a face o formă severă de Covid.

Femeile gravide care lucrează într-un loc cu expunere ridicată la Covid (de exemplu în unități medicale sau de asistență socială, cămine de vârstnici etc) sau care au un membru al familiei cu un astfel de loc de muncă, prezintă un risc crescut de a face boala.

Beneficiile vaccinării femeilor gravide în contextul epidemiologic actual

Vaccinurile anti-covid pot proteja femeile gravide împotriva formelor severe de boală, mai ales dacă aparțin grupelor la risc;

Din datele cunoscute până în prezent, vaccinurile anti-covid nu dăunează feților, nu au efecte negative. Date recente arată că gravidele vaccinate cu vaccinuri anti-covid de tip ARN-mesager (Moderna și Pfizer-BioNTech), mai ales în trimestru III de sarcină, au transmis anticorpi la făt, ceea ce poate însemna protejarea bebelușilor după naștere.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea după vaccinare.

Nu există dovezi că vaccinurile anti-covid au vreun efect asupra fertilității sau asupra șanselor de a rămâne gravidă.

Femeile însărcinate vaccinate cu vaccinuri anti-covid de tip ARN-mesager (Moderna și Pfizer-BioNTech) nu au raportat efecte secundare diferite față de femeile care nu sunt însărcinate.

Vaccinurile covid nu conțin virus viu, deci nu pot da boala covid nici mamei, nici copilului.

Alte vaccinuri (tuse convulsivă, gripă, etc) sunt considerate sigure pentru gravide și bebelușii lor nenăscuți, acest fapt fiind un argument în favoarea vaccinurilor anti-covid.

 (Surse : Europa Liberă România)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Studiile contrazic zvonurile! Vaccinul anti-COVID este foarte indicat GRAVIDELOR! Care sunt riscurile în cazul nevaccinării…

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.