TOP 5 FICŢIUNI ALE LUI JULES VERNE DEVENITE REALITATE….

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

TOP 5 FICŢIUNI ALE LUI JULES VERNE DEVENITE
REALITATE. CARE SUNT CELE MAI TARI INVENŢII PE
CARE I LE DATORĂM SCRIITORULUI VIZIONAR

TOP 5 INVENŢII DUPĂ CĂRŢILE LUI JULES VERNE …
Întreg mapamondul datorează creativităţii sale literare o serie de invenţii, despre care autorul a vorbit în cărţile sale, cu mulţi ani înainte ca aceastea să fie scoase la lumină.

1. Zborul pe Lună. Scriitorul francez a vorbit în romanul „De la Pământ la Lună” despre „proiectile”, care erau folosite pentru a transporta pasagerii pe Lună. Acestea erau ataşate la „tunuri uriaşe” care, când erau trase ajutau „proiectilul” să învingă forţa gravitaţiei, scriitorul folosind, de obicei, descrieri destul de detaliate ale tehnologiei imaginate în cărţile sale. Modulul lunar folosit în misiunea Apollo 11. Acum există modulele lunare, cu care NASA a reuşit să ajungă pe Lună.
2. Submarinul electric a fost realizat după celebrul roman „20.000 de leghe sub mări” (1869) – roman în care se împletesc elementele didactice, aventurile, imaginarul şi confruntarea cu necunoscutul. În această carte, Jules Verne anticipează tehnologia submarinului, ale cărui modele primitive existau deja la data publicării romanului. Este prezentat Căpitanul Nemo, străbătând oceanele lumii, la bordul unui submarin electric gigant, Nautillus.
3. Elicopterul. Apariţia elicopterului a fost anticipată într-unul dintre romanele lui Jules Verne – „Robur Cuceritorul” (1886) – carte în care este imaginată o acţiune de salvare cu un elicopter. În anul 1862, scriitorul francez a devenit secretarul Societăţii de Aviaţie, care avea ca scop „încurajarea transportului aerian cu aparate mai grele ca aerul”, după cum enunţau fondatorii săi. Începutul secolului al XX-lea aduce primele experimente veritabile în domeniu, în 1907, la 13 noiembrie, francezul Paul Cornu reuşind primul zbor liber, fără intervenţia altor mijloace de susţinere a aparatului, din exterior. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme şi s-a menţinut în aer 30 de secunde, după care s-a prăbuşit.
4. Videoconferinţele. În articolul „În anul 2889”, Jules Verne descria „phonotelephote”, înaintaş al tehnologiilor de videoconferinţă, cum ar fi transmisiile directe folosite pentru a face legătura între membrii din familii din sudul şi nordul Coreei, în 2005. „Phonotelephote permite transmisia de imagini prin oglinzi sensibile conectate la fire”, scria Verne.
5. Buletinele de ştiri. Într-un articol din 1889, intitulat „În anul 2889”, Jules Verne a descris o alternativă la ziare: „În loc să fie tipărite, „Cronicile Pământului” sunt spuse în fiecare dimineaţă abonaţilor, care, prin conversaţii interesante cu reporterii şi cercetătorii, află ştirile zilei”. Primul buletin TV de ştiri a fost transmis în 1920.

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 3 persoane şi barbăNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.