Tradiţii şi superstiţii ciudate de Sărbători. Oraşul în care apar vrăjitoarele pe străzi de Crăciun

În câteva zile, cu toții ne vom bucura de venirea Crăciunului, o sărbătoare apreciată de mulți datorită magiei care o înconjoară. Totuși, puțini cunosc faptul că aceasta ascunde și o latură bizară. În timp ce oamenii de pretutindeni se pregătesc pentru venirea lui Moș Crăciun și respectă tradiții deja consacrate precum bradul împodobit, colindele sau darurile, alții se bazează pe superstiții ciudate de Sărbători. Ele sunt celebrate în anumite regiuni ale lumii și sunt mai puțin cunoscute.

Cele mai ciudate tradiții și superstiții de Sărbători

Ne-am obișnuit cu tradiții clasice de Crăciun, bradul frumos decorat, colindătorii și preparatele alese fiind printre lucrurile obligatoriu de bifat înainte de marea sărbătoare. Totuși, în unele colțuri ale lumii se ține cont de tradiții și superstiții ciudate, precum cele din Suedia, de exemplu. Aici, Moș Crăciun nu s-a bucurat dintotdeauna de ajutorul renilor.

Bătrânelul călătorea pe o capră, numită Yule. Aceasta era cea care îl ajuta să împartă cadourile. În plus, caprele din paie au devenit o decorațiune celebră în regiunea scandinavă. Un obicei străvechi, păstrat încă în orașul suedez Gavle. Aceste presupune incendierea unei capre din paie, extrem de mare. Oficialii au încercat să oprească acest obicei ciudat, însă fără succes.

Cele mai ciudate tradiții și superstiții de Sărbători
Capra Yule, o tradiție suedeză

În Olanda, locuitorii au o tradiție care presupune înnegrirea fețelor. Aceasta este remarcată în fiecare an de Crăciun și se numește Zwarte Piet. Numeroase parade sunt organizate pe străzile din Olanda, oamenii care își colorează fețele cu negru devenind ajutoarele Moșului. Totuși, tradiția este considerată de unii ca fiind rasistă, de vreme ce oamenii poartă peruci cu păr creț și buze mari și roșii. Guvernul a solicitat ca aceste tradiții să fie interzise și a cerut interzicerea lui Petru cel negru (Piet).

Orașul în care vrăjitoarele aduc cadouri copiilor

Vrăjitoarele sunt cele care sunt așteptate de copiii din Italia. Un orășel italian păstrează o tradiție extrem de bizară, care presupune că aceste ființe, considerate malefice, aduc darurile celor cuminți. În Befana, Italia, pe 5 ianuarie, copiii o așteaptă pe La Befana, o vrăjitoare bătrână care coboară pe coș și verifică toți copiii din casă.

Cele mai ciudate tradiții și superstiții de Sărbători
La Befana, vrăjitoarea așteptată de italieni de Crăciun

Micuții trebuie să așeze șosete agățate de șemineu, care sunt umplute cu daruri de către vrăjitoare, dacă aceasta consideră că ei au fost cuminți. În caz contrar, ea va pune un bulgăre de cărbune. Numele La Befana este legat totuși și de România și de tradiția de Bobotează. În plus, sărbătoarea creştină este celebrată în preajma celei din Italia.

Și islandezii au un personaj negativ în preajma Crăciunului. Gryla și pisica ei înfricoșătoare au apărut, conform tradiției, încă din secolul al XIII-lea. Se spune că Gryla urmăreşte copiii în timpul sărbătorilor de iarnă. Atunci când copiii nu sunt cuminți, trolul îi bagă în sacul său și îi devorează. În plus, pisica sa, Jolakotturinn îi caută pe micuții care nu au haine noi de Crăciun. De aceea, în Islanda se spune că cei mici trebuie să aibă haine noi pentru a nu fi mâncați de Jolakotturinn.

Cele mai ciudate tradiții și superstiții de Sărbători
Tradiția bizară a islandezilor, în preajma Crăciunului

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Tradiţii şi superstiţii ciudate de Sărbători. Oraşul în care apar vrăjitoarele pe străzi de Crăciun

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.