Trenul-ghiulea pe care îl construiesc elvețienii. Va revoluționa călătoriile în lume, prinde peste 1.000 de kilometri la oră

O călătorie de la Geneva la Zurich ar putea să dureze doar 17 minute, dacă trenul-ghiulea, pe care îl construiesc elvețienii, va fi dat în folosință. Acest nou mijloc de transport, care poate atinge viteze de peste 1.000 de kilometri pe oră, face parte dintr-un proiect extrem de ambițios al unui startup elvețian.

Călătoriile în lume, revoluționate de trenul-ghiulea pe care îl construiesc elvețienii

În timp ce în România trenurile circulă și cu 20-30 de kilometri la oră, din cauza căilor ferate șubrede și vechi de mai multe decenii, putând provoca în orice secundă o tragedie, Elveția se pregătește de lansarea unui tren ce poate depăși viteza de 1.000 de kilometri pe oră. Trenul-ghiulea, pe care elvețienii din cadrului unui startup îl construiesc, ar putea să transporte pasagerii între orașe precum Geneva și Zurich în doar 17 minute, față de 2 ore și 40 de minute în prezent. De asemenea, performanța acestuia ar putea face ca distanța dintre New York și Washington DC să dureze doar 30 de minute într-o călătorie cu trenul super-rapid, care în mod normal ar dura 3 ore și 30 de minute.

Compania Swisspod, din Monthey, promite dezvoltarea unui sistem care va scurta distanțele dintre marile orașe ale lumii. Potrivit lui Denis Tudor, CEO și co-fondator, proiectul ambițios ar putea să fie dezvoltat în patru-cinci ani de acum, însă va știi cu exactitate termenul abia peste nouă luni de zile, după ce va implementa tehnologia pe care se bazează trenul-ghiulea într-un test la scară mai mică. Conceptul pe care se bazează a fost propus pentru prima dată în 1910 de inginerul american Robert Goddard, însă a revenit în atenție datorită încrederii acordate de antreprenorul miliardar și fondatorul SpaceX, Elon Musk.

[embedded content]

Pe ce tehnologie se bazează ambițiosul proiect. Cum se vor putea atinge viteze de peste 1.000 de km pe oră

Proiectul Swisspod este unic în lume, deși există și altele asemănătoare. Totuși, cel al elvețienilor se remarcă prin faptul că se bazează pe motorul cu inducție liniară. Această tehnologie produce mișcarea direct în linie dreaptă, spre deosebire de mișcarea de rotație produsă de roțile obișnuite ale trenurilor. Potrivit reprezentanților companiei Swisspod, trenurile-ghiulea vor putea reduce viteza în mod automat în timpul curbelor din tunel, oferind pasagerilor “o călătorie la fel de netedă ca mătasea”, potrivit DailyMail.

Și alte proiecte folosesc un sistem asemănător, însă acelea se bazează pe tehnologia “Maglev”, care implică două seturi de magneți care permit deplasarea trenurilor. Unul dintre seturi este setat pentru respingerea și împingerea trenului în sus pe calea de rulare, în timp ce altul deplasează trenul care levitează către înainte, profitând de lipsa de frecare.

Pentru a menține costurile reduse, energia necesară pentru propulsie în proiectarea EPFL nu va proveni de pe linie – așa cum se întâmplă pentru trenurile Maglev – ci va fi transportată chiar de capsule, spun reprezentanții EPFL, participanți la proiectul Swisspod, într-un comunicat.

Deocamdată, Swisspod și EPFL tocmai au terminat construcția pistei pentru prototipul în miniatură al proiectului, care este finanțat printr-o subvenție guvernamentală elvețiană. Totodată, oficialii companiei elvețiene susțin că “este necesară o lucrare de dezvoltare suplimentară pentru a reduce consumul de energie al capsulelor.”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.