Un reportaj DIGI 24 ne arată cum sunt amăgiți consumatorii giurgiuveni că sunt protejați de produsele toxice din piețe !

Un reportaj DIGI 24 ne arată cum sunt amăgiți consumatorii giurgiuveni că sunt protejați de produsele toxice din piețe !

Redacția ”Jurnal Giurgiuvean” a declanșat de ceva timp, o Campanie despre calitatea legumelor și fructelor, subliniind  lipsa unui laborator specializat  de analize ce ar trebui să ne atenționeze asupra  produselor tratate în exces cu substanțe chimice ,  mărind numărul de controale în piețele Municipiului.

Colegii de la DIGI 24,  au realizat un reportaj extrem de interesant în acest sens, intrând într-un dialog cu Olimpia Voinea, coordonator al  Oficiului Fitosanitar Giurgiu.

 Am rămas uimiți să constatăm că această doamnă, deși  are o responsabilitate enormă în ceea ce privește sănătatea noastră, a giurgiuvenilor, ea continuă să se mulțumească să rămână pentru toată lumea într-un dubios  anonimat. În mod surprinzător am constatat că această femeie  niciodată nu a emis vreun  comunicat de presă, pe aceasta temă, a protecției consumatorilor de  produsele toxice din piețele municipiului nostru.

Reportajul colegilor de la televiziunea amintită, pare desprins dintr-un stand –up comedy  din care aflăm că  în laboratorul gestionat de persoana mai sus amintită  au fost testate cantități ridicole de produse: două probe de salată verde, două probe de pătrunjel, două de ceapă verde, una de mărar, o ridiche, un leuștean, un păstârnac, doi castraveți, doi ardei capia și câțiva gogoșari.

Evident că și noi, ca și realizatorii reportajului, ne întrebăm  ce activitate are doamna, când nu testează probele ”considerabile” de mărar și ridichi de pe tarabele pieței din Centrul orașului.

Conform reportajului colegilor de la DIGI, Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu, declară că  laboratorul are o capacitate foarte mică, iar cantitățile analizate sunt doar de 30 de probe!?

Olimpia Voinea, mcoordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu:  – V-am zis, nu este nici mult, nici puțin, dar capacitatea laboratorului nu își permite.

Reporter: Știți de ce, că pe lista privind județele cu solicitanții de finanțare pe (n.red.- programul)  Tomata, Giurgiu este pe locul patru, cu 1881 de producători. Ei produc cantități mari, din aceaste cantități dumneavostră luați doar 30 de probe sau 38. Nu e cam puțin?

Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu: ”- Este, dar vă dați seama că și laboratorul, în funcție de capacitate.”

Reporter:  – De cât poate?

Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu: De cât reușesc, pentru că nu numai aceste analize pe programul Tomata se fac.

Așa cum subliniam anterior,  în planul de testare pentru județul Giurgiu pe anul 2023 regăsim doar două probe de salată verde, deși județul este unul dintre cele mai importante bazine legumicole din sudul țării! Vor mai fi analizate printre altele, două probe de pătrunjel, două de ceapă verde, una de mărar, o ridiche, un leuștean, un păstârnac, doi castraveți și doi ardei capia și gogoșari. Pare o glumă dar… nu este!

Reporter:Aveți idee câți producători de salată sunt în Giurgiu? Aproximativ.

Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu: – Cred ca sunt destui, totuși, câteva sute. Sute, zic eu, poate și mai mult.

Reporter: – Și dumneavoastră ați luat o probă.

Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu: – Da, noi după cum avem programul stabilit.

Reporter:  – Și pe restul cine îi verifică doamnă, ce se întâmplă cu restul?

Olimpia Voinea, coordonator Oficiul Fitosanitar Giurgiu: – Dacă ne mai ducem în controale și avem suspiciuni ceva, mai prelevăm, dar nu a fost cazul până acum.

Concluzia noastră, după tot acest dialog năucitor, este că în timp ce statul plătește niște persoane, investind bani în laboratoare care să ne arate ce să mâncăm și ce nu, cei desemnați să ne protejeze își bat joc de sănătatea noastră.

Mai mult de atât nici măcar nu ne dau vreun semn că există cu adevărat ca instituție. Pare emblematică pentru orașul nostru această situație, dacă amintim o altă instituție cu o activitate la fel de fantomatică, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu de la care nu am mai văzut un comunicat de pe vremea când director era actualul primar al comunei Oinacu, Fabian Țârcă.

”Giurgiuveni  puteți consuma orice, liniștiți… Sunteți în siguranță, Olimpia Voinea vă veghează!”

(Jurnal)

Redacția ”Jurnal Giurgiuvean” a declanșat de ceva timp, o Campanie despre calitatea legumelor și fructelor, subliniind  lipsa unui laborator specializat  de analize ce ar trebui să ne atenționeze asupra  produselor tratate în exces cu substanțe chimice ,  mărind numărul de controale în piețele Municipiului. Colegii de la DIGI 24,  au realizat un reportaj extrem de […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/un-reportaj-digi-24-ne-arata-cum-sunt-amagiti-consumatorii-giurgiuveni-ca-sunt-protejati-de-produsele-toxice-din-piete/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=un-reportaj-digi-24-ne-arata-cum-sunt-amagiti-consumatorii-giurgiuveni-ca-sunt-protejati-de-produsele-toxice-din-piete
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 mai 2023 19:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.