11 DECEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNȚILOR Ziua…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

11 DECEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNȚILOR

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.
Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, crește și migrația. Migrația tinerilor din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inesti…mabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și biodiversității.
Europa este acoperită în proporție de 40% de munți, locuiți de 20% din totalul populației acestui vechi continent. Zonele montane sunt în general rurale şi se caracterizează prin limitări naturale ale productivității agricole, cauzate de condiții climatice și biofizice nefavorabile.
În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Situaţia este alarmantă la această dată în ţara noastră, cauzată de exodul masiv al tinerelor generaţii de agricultori montani spre oraşe sau în străinătate, fapt ce a dus la un abandon agricol definitiv. Îmbătrânirea accentuată a actualilor deţinători de gospodării şi apariţia pericolului grav şi iminent de deşertificare umană a munţilor României și de dispariţia celui mai important segment de populaţie montană, va duce la pierderea unor producători agricoli cu experienţă tradiţională.
Iată un extras din „Făgăraș, mon amour”, înscris cu atâta patos pe blogul „Călător prin Carpați”, de către Florin Fratu – coordonator voluntari pentru Asociația Montană Carpați. Sunt rânduri care exprimă poate cel mai frumos sentimentul drumețiilor prin Munții Noștri:
„Am râs și am plâns pe lângă stâncile lor cenușii. Sau verzi. Albastre uneori.
Sub brazii cu zdrențe de pâclă aninate în ramuri m-am îmbătat de mireasma rășinii și m-am trezit în susurul cristalelor de tău coborând pe albii de pârâu spre a se preface in Olt.
Am împărățit pe tronuri durate din mii de metri de semeție și piatră și mi-am închinat nimicnicia în catedrale de prăpăstii peste puterea-mi de cuprindere.
M-au răcorit vânturi și ploi, spaime și ninsori și m-am încălzit cu prietenii de o zi și adesea de o viață.”

Surse:
https://muntii-nostri.ro/
https://madr.ro/comunicare/
Foto: Internet
Cristina Nedelcu, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, copac, în aer liber, natură şi apăEste posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, nor, natură şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, în aer liber şi natură

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.