15 februarie-Ziua Națională A Lecturii

Primaria Fratesti

15 februarie-Ziua Națională A Lecturii

+5Sebastian Burduja

Când am depus proiectul legislativ pentru 15 Februarie – Ziua Națională a Lecturii, mi-am dorit să devină un fenomen național. Așa cum este în multe alte țări, …cum ar fi Statele Unite ale Americii. Holly, soția mea, își amintește cu mare plăcere de o astfel de zi din copilăria ei, când au mers în pijama la școală și au citit, scopul fiind să perceapă lectura ca o activitate plăcută, relaxantă, familiară.

Sper ca fiecare copil din această minunată țară să aibă, de acum înainte, măcar un pretext pentru a-și aminti în fiecare an importanța lecturii. Iar acest lucru este posibil cu sprijinul Ministerului Educației, care a decis ca în fiecare școală și grădiniță să se citească pe 15 februarie, la orele 11.00 și 14.00, al tuturor autorităților locale și centrale care s-au mobilizat incredibil de rapid, al companiilor de stat și private, muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, editurilor, ONG-urilor, instituțiilor de presă și tuturor iubitorilor de carte care au primit cu bucurie această zi.

Eu am început astăzi un maraton pentru Ziua Națională a Lecturii și în fiecare vizită, eveniment sau experiență, am simțit că trăiesc un vis devenit realitate. Am început ziua la 9 dimineața, la două grădinițe din Frătești, județul Giurgiu, unde am citit povești minunate alături de copii de 3, 4 și 5 ani. Le mulțumesc prietenilor de la Asociatia OvidiuRo pentru invitația de a primi din energia și bucuria autentică a acestor copii frumoși și deștepți. Am continuat la Școala nr. 10 din Municipiul Giurgiu, la invitația doamnei vicepreședinte CJ Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, și a cadrelor didactice pasionate. Ne-am bucurat să citim alături de copii de clase primare și gimnaziu, care ne-au aruncat într-un mix de emoții, cu Eminescu sau Minulescu, Caragiale sau Labiș, cu doine, mini-piese de teatru sau poezie sensibilă. Tot aici am inaugurat și o bibliotecă nouă, dotată de Editura Litera, cu câteva sute de cărți. Am continuat maratonul la liceul Ion Maiorescu, tatăl lui Titu Maiorescu (pe care îl amintim mâine, de Ziua Lecturii, aleasă special pe 15 februarie, data nașterii lui și a lui Spiru Haret), pentru un dialog fascinant cu doamna Doina Ruști, despre iubirea de carte și toate universurile pe care lectura ni le deschide.

Iar ziua se încheie la sediul PNL Sector 1, cu un eveniment minunat organizat de colegii mei din filială: inaugurăm Clubul Liberal de Lectură într-o companie selectă: Lucia Ovezea, autoarea romanului “Dacă lumea s-ar sfârși mâine”, Aura Christi, unul dintre cei mai mari poeți români contemporani, Tatiana Giurgea (ne încântă la vioară), profesor univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, domnul Mihai Firica, membru în CA TVR. Cartea și vioara au fost perfect completate de o degustare de vin bun și le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment.

Maratonul continuă mâine, cu evenimente la Biblioteca Națională, BCU, Senatul României, dar și în școli. Plus sute de alte evenimente peste tot în țară – vă invit să căutați după #ziualecturii. Toate acestea s-au întâmplat în fix o lună, pentru că legea a fost promulgată pe 14 ianuarie. Sunt recunoscător pentru tot entuziasmul creat în jurul acestei zile, de care aveam atâta nevoie. România se reîndrăgostește de carte!

PS Ca o încununare supremă, astazi a fost depus un proiect pentru Ziua Națională a Lecturii în Republica Moldova, după modelul din România. Frații noștri vor avea și ei această sărbătoare națională pe 14 februarie, de ziua marelui poet și inegalabilului român Grigore Vieru!

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.