La o lună de la momentul la care a fost stabilit regulamentul de vânzare al aeronavelor, managementul drulian de la Tarom s-a reorientat. Prin Hotărârea 13 din 14 iulie 2021, Consiliul de Administrație al Tarom aproba normele procedurale privind valorificarea prin vânzare a aeronavelor companiei.
Prevederile sunt clare și am discutat la vremea respectivă despre ele: se vând avioane întregi, se vând avioane pe bucăți, iar Tarom o să rămână cu niște carcase goale ca o firmă de… dezmembrări auto de pe centura Bucureștiului.
După nici o lună de la momentul în care administratorii Tarom au decis canibalizarea flotei, aceiași manageri lansează o cerere de ofertă pentru finanțarea achiziției a trei aeronave. Ei vor să cumpere trei avioane ATR 72-600 și au nevoie de bani.
Întrebarea logică este: dacă aveau nevoie de aeronave de ce s-au grăbit să înceapă vânzarea lor ca fier vechi?!
În anii ’90, România a pierdut imensa flotă de vapoare. Nu știm cum, iar amănuntele sunt ascunse sub patina timpului care încearcă să vindece rănile democrației de tranziție. Nu mai suntem o democrație tânără. Suntem parte a Uniunii Europene și membri NATO. Cu toate astea părem la fel de naivi.
În aceste zile asistăm la o operațiune similară în materie de avioane. Rămânem fără flota aviatică a țării, iar evenimentele se petrec sub ochii noștri. Trebuie să oprim jaful pentru că el se petrece în vreme ce noi acordăm o prea mare atenție unor amănunte neimportante!
Drulă și grupul lui de interese duc Tarom spre dezintegrare!