Harkov, un oraş industrial din estul Ucrainei, care găzduieşte fabrici de tancuri, avioane şi tractoare, se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a identificat oraşul drept o posibilă ţintă a unui atac rus.
Rusia a negat că intenţionează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanţii de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianţa NATO.
Primarul Harkovului, Igor Terehov, a spus că oraşul de 1,4 milioane va fi „calm şi strâns la un loc” şi că nu va permite nimănui să-l captureze. Intervievaţi săptămâna aceasta, unii locuitori au spus că vor rămâne şi vor lupta, alţii s-ar putea muta.
„Nu trebuie să stau într-un singur loc, dacă se întâmplă ceva – pot lucra de la distanţă. Încerc să nu mă gândesc la asta. Sper că totul va fi bine, sper să fie bine. Este mai bine să nu intru în panică înainte de vreme”, a declarat managerul de proiect Daniella Şatohina.
Un alt rezident, asistentul de manager Anya Vergeles a comparat situaţia cu 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.
„Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla Crimeei. Nimeni nu şi-a putut imagina asta. Nu vreau să cred, dar nu ştim ce se va întâmpla în continuare”, a spus ea.
Preşedintele Zelenski a spus într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkovului este „fezabil”, deşi un purtător de cuvânt a spus mai târziu că preşedintele prezintă un scenariu ipotetic.
Directorul de vânzări, Oleksiy Kormile, a spus că nu va părăsi Harkovul orice s-ar întâmpla.
„Să fug? Nu. În niciun caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân orice ar fi. Şi dacă trebuie să mă alătur apărării oraşului, o voi face”, a spus el.
Programatorul IT Anton Sergeev şi-a amintit de o încercare nereuşită a forţelor separatiste susţinute de Rusia de a captura oraşul în 2014.
„Au fost deja «primiţi» aici, aşa că au învăţat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie. Şi mamele lor vor plânge”, a afirmat Sergeev.
Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a mai invadat-o şi în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare dacă nu este îndeplinită o listă de cerinţe care include o promisiune din partea NATO de a nu permite niciodată aderarea Ucrainei la alianţa militară.
Sâmbătă dimineaţă, ambasada SUA la Kiev a anunţat că primul din cele câteva transporturi din pachetul de asistenţă de securitate în valoare de 200 milioane de dolari acordat de Statele Unite armatei ucrainene, autorizat în decembrie de preşedintele Joe Biden, a ajuns în Ucraina. Donaţia, constând în 90 de tone de asistenţă letală de securitate, include muniţie pentru apărătorii din prima linie ai Ucrainei.
Reflectorul de Sud