„Bucureștiul stă pe o bombă cu ceas”. Capitala este la un pas de o criză majoră care ar afecta toți locuitorii

Bucureștiul se află în pragul unei crize a gunoiului menajer așa cum nu s-a mai văzut până acum. Depozitul Vidra, singurul care preia deșeurile din București și Ilfov este suprasaturt, astfel că administratorii societăților de salubrizare cer un comandament cu premierul în capul mesei de urgență.

Capitala este la un pas de o criză majoră care ar afecta toți locuitorii

Chiar și Ministrul Mediului confirmă situația alarmantă și anunță că Bucureștiul trebuie să colaboreze cu Ilfovul pentru a se putea găsi o rezolvare urgentă.

„În acest moment, Bucureștiul stă pe o bombă cu ceas. Dacă se întâmplă ceva, și din diverse motive, fie tehnice, fie de altă natură, această instalație se închide, Bucureștiul intră automat într-o criză majoră. Nu are altă variantă, a spus Dan Ceaușescu, directorul unei societăți de salubrizare.

Cum pe teritoriul Bucureștiului și în Ilfov nu există niciun fel de capacitate, instalație autorizată, capabilă să preia asemenea cantități, unica variantă pentru a depozita gunoiul Bucureștiului dacă Vidra se închide rămâne județele înconjurătoare”, potrivit Digi24.

Gunoaie București

Administratorul unei societăți de salubrizare a spus unde ar trebui să fie depozitate deșeurile.

„Deșeurile dintr-o unitate administrativă, respectiv județ, trebuie să fie depozitate în sistemele proprii ale aceluiași județ. Cele mai apropiate depozite sunt în județul Călărași, în județul Dâmbovița, în județul Prahova. Dar și acestea lucrează astăzi, în momentul de față, la capacitățile aproape pline de colectare zilnică, a spus și Ilie Ciuclea. Nimeni nu are niciun răspuns la întrebarea„unde se duc deșeurile” iar lucrul ăsta este inadmisibil”, a spus și Ilie Ciuclea, administrator la o societate de salubrizare.

Ca să poată să iasă la liman, Bucureștiul ar avea nevoie de minimum două mari instalații de tratare, depozitare, sortare și reciclare, iar primăria Capitalei știe acest lucru, a discutat cu operatorii de salubrizare și cu specialiștii ministerului mediului, însă n-a anunțat niciun plan decisiv.

„Durează minim doi – trei ani. Numai partea de autorizare, odată ce ai stabilit locația, durează cel puțin un an de zile. Asta-i situația. Noi ne aflăm acum în București pe o bombă cu ceas”, a mai spus Dan Ceaușescu, directorul unei societăți de salubrizare.

În acest sens, se pare că este aproape imposibil ca Bucureștiul să poată evita o criză a gunoaielor în viitorul apropiat. Așa că trebuie să fie pregătit să depoziteze cele 2.500 de tone de gunoi amestecat pe care îl produce zilnic. În plus, din cele 75 de mii de tone de deșeuri menajere pe care le produce lunar, Bucureștiul reciclează circa 10%, iar restul ajunge la groapa de gunoi.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.