Ţara care îşi îndeamnă cetăţenii să facă provizii de medicamente împotriva radiaţiilor. Cine se teme atât de tare de Vladimir Putin

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a stârnit îngrijorări în rândul statelor vecine cu regiunea invadată de armata rusă. În timp ce în România există încă discuții la nivelul Ministerului Sănătății privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, în cazul unui posibil accident nuclear, alte autorități europene se pregătesc deja de un scenariu sumbru. Țara care își îndeamnă cetățenii să facă provizii de medicamente împotriva radiațiilor se teme de reacțiile lui Vladimir Putin.

Care sunt cetățenii sfătuiți să își facă deja provizii de medicamente împotriva radiațiilor

Deciziile greu de anticipat ale liderului de la Kremlin au dus la creșterea îngrijorărilor în rândul statelor vecine cu Ucraina. În contextul în care au existat o serie de evenimente în apropierea centralei de la Cernobîl, pe parcursul conflictului armat, tot mai mulți reprezentanți ai țărilor din Europa iau în calcul măsuri care să preîntâmpine un eventual atac sau accident nuclear.

Țara care pare să fie extrem de temătoare cu privire la reacțiile lui Putin este Norvegia. Autoritățile de la Oslo au transmis cetățenilor să își facă provizii de medicamente împotriva radiațiilor, precum și să își organizeze buncărele, pe care statul le deține încă din timpul Războiului Rece. Anunțul a fost făcut de către ministrul Apărării, Odd Roger Enoksen, care a avertizat populația despre un eventual dezastru nuclear.

Ministrul Apărării din Norvegia

Ministrul Apărării din Norvegia: „Toți din Europa de Vest vom fi afectați de asta”

Oficialul susține că, „dacă vântul bate în această direcție”, peste Norvegia, va aduce materiale radioactive din Ucraina. De asemenea, ministrul norvegian al Apărării a afirmat că civilii vor fi anunțați cu 72 de ore înainte pentru a pregăti buncărele, astfel încât „dacă le folosesc pentru depozitare acum trebuie să facă un plan pentru a le goli”. Avertismentele transmise de oficialul din Norvegia nu sunt legate de temerile privind un război nuclear, ci „au legătură cu centralele nucleare din Ucraina și cu accidentele pe care le-am văzut”.

„Ucraina are cea mai mare producție de energie nucleară din Europa și, dacă are loc un accident, ca și în cazul Cernobîlului, toți din Europa de Vest vom fi afectați de asta dacă vântul va bate în această direcție”, a declarat ministrul Apărării Odd Roger Enoksen, conform The Daily Mail.

Autoritățile occidentale iau în calcul construcția de buncăre

La nivel înalt, există o serie de discuții cu privire la revenirea la impunerea reglementărilor de construcție din perioada Războiului Rece. Astfel, buncărele subterane ar reprezenta din nou o cerință pentru structurile construite pentru civili, precum hotelurile, de exemplu, având în vedere că a crescut necesitatea de a îmbunătății adăposturile subterane. Chiar dacă autoritățile din Norvegia nu iau în calcul un atac militar asupra statului, susțin că au „un vecin mai imprevizibil în est, pe care trebuie să-l urmărim mai atent”.

„Copiii sunt îngrijorați că vom fi în război în Norvegia. Mulți oameni întreabă unde este buncărul meu”, a mai spus ministrul.

Centrala nucleară de la Cernobîl

Amenințarea care pune în pericol întreaga Europă

În urmă cu câteva zile, un oficial ucrainean acuza Rusia de acte iresponsabile în apropierea centralei de la Cernobîl, care ar putea duce la extinderea unor radiații în Europa. De asemenea, înaltul oficial din Ucraina a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri rapide. Vicepremierul Irina Vereșciuk, care a făcut o postare pe Facebook cu privire la armata lui Putin, a declarat că atacurile soldaților ruși „reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni”.

Totodată, vicepremierul Vereșciuk a precizat că Rusia utilizează muniție veche, ce poate crește riscul de a deteriora vasul de izolare care a fost construit în jurul reactorului distrus al centralei de la Cernobîl. În plus, pentru că trupele ruse au ocupat zona de excludere din regiune, face imposibilă pătrunderea pompierilor în zonă, pentru a stinge incendiile provocate de atacuri, ridicând nivelul riscului de dezastru nuclear.

„În continuare se depozitează sute de tone de muniție lângă orașul Cernobîl, care se află și la mică distanță de centrala nucleară”, a spus ea.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIE) își oferă sprijinul pentru a asigura securitatea nucleară

Pe de altă parte, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a vizitat miercuri orașul Zaporojie, unde se regăsește o centrală nucleară, în zona de sud a Ucrainei, pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni și pentru a oferi asistență tehnică. Potrivit declarațiilor lui Rafael Mariano Grossi, AIEA nu se implică în discuțiile politice cu ruși, însă agenția „încearcă să fie foarte activă pentru a se asigura că, cât mai curând posibil, că situația este rezolvată, iar facilitățile sunt din nou în mâinile ucrainene.”

Statul Ucrainean găzduiește 15 reactoare nucleare, în cadrul a patru centrale, dintre care una (Zaporojie) se află sub controlul armatei ruse. De asemenea, soldații ruși au controlul și la centrala dezafectată de la Cernobîl. Aici, în urmă cu o zi, opt reactoare erau în funcțiune, în timp ce restul au fost oprite pentru întreținerea regulată. Conform oficialilor militari americani, forțele ruse ar fi început să se retragă de la Cernobîl, la nord de Kiev.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.