Astăzi este mare sărbătoare ortodoxă: BUNA VESTIRE! Ce n-ar trebui să faci în această zi…

Astăzi este mare sărbătoare ortodoxă: BUNA VESTIRE! Ce n-ar trebui să faci în această zi…

Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an, pe 25 martie și este marcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Buna Vestire mai este numită și Blagoveștenie sau ziua Cucului, iar această sărbătoare are o semnificație puternică în tradiția ortodoxă. 

Este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

În unele Biserici se ține post până la ora 17:00 când este susținută slujba de Sfânta Liturghie. Creștinii ortodocși care nu au mâncat și care s-au spovedit înainte se pot împărtăși. Toată comunitatea prezentă la slujba din Biserică poate mânca, în această zi fiind dezlegare la PEȘTE.

Buna Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.

                                    Tradiții și superstiții…

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/și moartea m-a săgetat!”.

Conform unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană. Tot în ziua de Buna Vestire nu este bine să se doarmă mult pentru că persoanele care fac acest lucru vor fi somnoroși tot restul anului.

În această zi oamenii nu trebuie să se certe, deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul.

De Buna Vestire, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

În anumite zone ale țării, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun. Din păcate la noi la Giurgiu cucul nu prea mai poposește, că nu prea mai are pe unde,  iar de cântat nu cred că  mai arde cuiva pe vremurile astea…

(Jurnal) 

 

Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an, pe 25 martie și este marcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Buna Vestire mai este numită și Blagoveștenie sau ziua Cucului, iar această sărbătoare are o semnificație puternică în tradiția ortodoxă.  Este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-este-mare-sarbatoare-ortodoxa-buna-vestire-ce-n-ar-trebui-sa-faci-in-aceasta-zi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astazi-este-mare-sarbatoare-ortodoxa-buna-vestire-ce-n-ar-trebui-sa-faci-in-aceasta-zi
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 martie 2023 19:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.