Administrația Primăriei Slobozia face eforturi uriașe pentru a susține o comună cu o singură localitate!

Administrația Primăriei Slobozia face eforturi uriașe pentru a susține o comună cu o singură localitate!

Comuna Slobozia este una dintre comunele județului ce încearcă să se susțină, deși în componența ei nu se găsește decât o singură localitate.  La ultima noastră vizită în comună, în absența primarului Florin Gheonu, plecat să rezolve o problemă stringentă a Primăriei, am stat de vorbă cu viceprimarul Olaru Marian, care a  a avut disponibilitatea de a ne vorbi despre problemele cu care se confruntă atât administrația locală cât și cetățenii localității.

Văzându-ne surprinși de numărul mic al spațiilor comerciale din localitate acesta ne spunea:

Din păcate faptul că localitatea este situată foarte aproape de Giurgiu, sunt puțini  localnici care au avut curajul de a investi în spații comercaile.

Doar cei mai în vârstă mai administrează în localitat, spații comerciale. Majoritatea familiilor, având  însă autoturisme, când au nevoie de ceva merg la Giurgiu, unde ajung în 5-10 minute – ne spunea vicele Olaru.

Singura noutate mai deosebită deschisă în comună este o spălătorie auto, realizată pe fonduri europene – ne mai spunea viceprimarul…

Întrebat care este media de vârstă a locuitorilor, vicele localității Slobozia spunea că ea este de peste 50 de ani.

Majoritatea tinerilor au plecat în străinătate. Mă refer la cei care vor să  muncească… Cei  care sunt puturoși în țară nu vor face nimic nici acolo… Au plecat afară pentru că nu au găsit nimic în Giurgiu, un oraș pe care-l consider mort ca industrie. Din păcate sunt și cazuri de cetățeni ce au ajuns la vârsta de 40,  poate chiar mai mult, care trăiesc încă pe spinarea părinților. Deși bătrânii lor  nu au o pensie prea mare, căci au muncit la Colectiv…

Tinerii care au mai rămas să trăiască astăzi în comună, ori lucrează ca operatori de salubritate în București, ori șoferi pe mașinile firmelor de curierat  sau prin depozitele angrosiștilor și  câțiva pe la firmele din Zona Liberă –menționa Marian Olaru.

Dacă treceți acum pe la barul comunei veți întâlni persoane ce vă  vor băga în seamă dacă le dați o bere, însă dacă îi veți chema să vă ajute cu ceva, nu veți avea succes…

Personajele din serialul ”Las Fierbinți” sunt rupte din realitate, îi regăziți și aici. Eu, de profesie sunt tehnician veterinar…Am absolvit și Agronomia…Uneori am avut nevoie de o persoană, două să mă ajute la intervențiile mele, pe animale… Credeți-mă că nu am găsit pe nimeni dispus… În schimb nu au jenă să îmi ceară bani pentru ceva de băut…

Vreau să vă spun că am ajuns să nu mai avem în comună nici măcar pe cineva interesat să meargă la pășune cu oile,  să le  păzeasă . Nu mai avem nici măcar ciobani!

Din fericire pentru comunitate sunt încă destui oameni gospodari care sunt interesați ca terenurile pe care le dețin să nu zacă pârloagă. Terenuri date în arendă…

Și pentru că localitatea se află pe marginea Dunării evident că nu am omis să-l întrebăm pe vice, dacă Primăria Slobozia are în plan vreun proiect pentru vreo amenajare pe malul fluviului, destinată relaxării localnicilor și nu numai.

Avem un teren al Primăriei, neproductiv, în zona chesonului, cu ieșire la malul Dunării.  Am încercat să facem la OCPI carte funciară. Avem chiar un proiect pe cadastrare generală. S-au făcut ridicările topo la intravilan urmând a se realiza cele la extravilan. Terenul se situează într-o parcelă de forma unui  triunghi, cumpărat de Gheorghe Spoială. Omul și-a făcut și un drum betonat acolo. Din câte știu a avut intenția să ridice un siloz cu niște israelieni. Din păcate nouă ni s-a respins proiectul spunându-ni-se că este al celor de la Romsilva. La OCPI apare ca teren împădurit. Este știut că până nu ești proprietar nu poți lua nicio decizie. Am dori și noi să avem ceva frumos, ca la Gostinu…O plajă…În concluzie nu există nicio variantă deocamdată pentru realizarea a ceva pe marginea Dunării – ne mai spunea Marian Olaru.

La acest moment, pentru că avem o firmă de vaci de lapte, olandeză  și una de oi, am dori să realizăm o platformă pentru dejecțiile acestor animale pentru a fructifica bălegarul rezultat.  Am intenționa chiar să achiziționăm niște utilaje pentru împrăștiat compostul, dar toate astea pe fonduri de la Mediu. Urmând ca gunoiul de grajd să fie vândut societăților agricole pentru a-l împrăștia pe terenurile avute în administrare. Mai ales că piața îngrășămintelor este foarte scumpă la acest moment.

În felul acesta am veni și  în ajutorul fermei de vaci, care a avut probleme cu Mediul din cauza lipsei unui loc pe care să stocheze dejecțiile de animale. 

În privința pășunii stăm bine, avem 160 de hectare… Când nu se mai găsește vegetație animalele sunt duse la pădure unde au suficientă hrană pentru pășunat  – ne mai spunea viceprimarul Olaru.

Întorcându-ne la problemele din zonele locuite ale comunei, am aflat că siguranța cetățenilor este asigurată printr-un sistem de monitorizare video, pe toate ieșirile și intrările din localitate.

În urma acestei măsuri,  după ce am depistat  mai multe incidente, indentificând autorii lor,  localnicii certați cu legea  s-au ferit să mai dea naștere la situații conflictuale sau de altă natură.

Multe lucruri s-au schimbat în comună odată cu trecerea timpului – ne mai spunea edilul.  De exemplu înainte nu exista familie să nu aibă un cuptor de pâine…Astăzi nu mai face nimeni pâine. Slobozia a rămas vestită,  încă, dacă știți, prin plăcintele tradiționale, numite Dulangaci,  pe care astăzi însă puțini le mai pregătesc. La prepararea lor este nevoie însă de mult lapte și brânză. Înainte aveam în localitate 300 de vaci  la gospodăriile populației, astăzi nu au mai rămas însă decât câteva familii care mai au vaci.

Iată motivul pentru care nimeni nu a îndrăznit să deschidă vreo patiserie aici în comună, vreun loc în care să comercializeze produse specifice zonei…Din cauza prețurilor materiei prime și nu în ultimul rând, din cauza scăderii puterii de cumpărare a oamenilor. O prăjitură costa 3 lei, astăzi este peste 7 lei. Dispar produsele alimentare specifice zonei fără ca statul să se implice în susținerea celor ce ar putea pregăti așa ceva,  ne mai spunea, cu vizibil regret,  vicele Olaru.    

Tradiția a dispărut, iar cei bătrâni nu mai sunt în putere să facă așa ceva. Se vede asta și în ceea ce privește terenurile agricole. Înainte vedeai, odată cu încălzirea vremii, o mulțime de oameni pe câmp. Astăzi, datorită mecanizării, nu vezi decât mașini și utilaje agricole – mai preciza viceprimarul Marian Olaru.

(Va urma)

 

(Jurnal)

Comuna Slobozia este una dintre comunele județului ce încearcă să se susțină, deși în componența ei nu se găsește decât o singură localitate.  La ultima noastră vizită în comună, în absența primarului Florin Gheonu, plecat să rezolve o problemă stringentă a Primăriei, am stat de vorbă cu viceprimarul Olaru Marian, care a  a avut disponibilitatea […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/administratia-primariei-slobozia-face-eforturi-uriase-pentru-a-sustine-o-comuna-cu-o-singura-localitate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=administratia-primariei-slobozia-face-eforturi-uriase-pentru-a-sustine-o-comuna-cu-o-singura-localitate
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 martie 2023 19:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.