Ministerul Afacerilor Interne lansează aplicația oficială pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate

Ministerul Afacerilor Interne lansează aplicația oficială pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat lansarea aplicației oficiale pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), un pas important spre digitalizarea serviciilor publice și modernizarea accesului cetățenilor la documente și servicii administrative.

Aplicația, disponibilă pentru descărcare pe https://hub.mai.gov.ro/aplicatie-cei, poate fi instalată exclusiv pe stații de lucru PC sau laptop, conform informațiilor transmise de MAI printr-un comunicat citat de Agerpres. Tot acolo este disponibil și un Ghid de utilizare care explică, pas cu pas, procesul de instalare și folosire.

Funcționalități esențiale pentru cetățeni

Potrivit autorităților, aplicația permite:

  • Vizualizarea datelor personale înscrise pe CEI (domiciliu, reședință etc.);

  • Autentificarea în platforme informatice;

  • Semnarea electronică a documentelor cu semnătură avansată emisă de MAI;

  • Resetarea codurilor PIN pentru autentificare și semnătură.

„Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată emis de MAI au aceeași valoare legală ca cele semnate olograf”, subliniază reprezentanții ministerului.

Pentru utilizarea aplicației și a funcționalităților CEI, cetățenii au nevoie de un cititor de carduri compatibil (integrat sau extern).

Un pas înainte: aplicație mobilă în dezvoltare

MAI a mai anunțat că lucrează la o aplicație mobilă care va permite dematerializarea CEI — transformând-o într-un document digital disponibil direct pe telefonul mobil. Această inițiativă face parte din proiectul D4eID – Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu termen de finalizare în mai 2026.

Avantajele CEI

Noua carte electronică de identitate oferă multiple beneficii:

  • Securitate sporită împotriva falsificării și furtului de identitate;

  • Funcție de document de călătorie în UE;

  • Acces rapid la servicii publice electronice;

  • Semnătură electronică avansată integrată.

„Cartea electronică de identitate este un document modern, dotat cu cip și conceput pentru a crește siguranța cetățeanului, prevenind fraudele și falsificarea. Informațiile din cip sunt accesibile doar titularului și nu permit urmărirea geografică”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, pe 21 martie.

Cipul utilizat este similar cu cel din pașapoartele biometrice, folosit la nivel european.

Serviciu digital pentru atestarea domiciliului

Tot începând cu 10 iunie, a fost lansat un serviciu electronic pentru atestarea domiciliului și/sau reședinței, disponibil pe HUB-ul MAI. Utilizatorii pot obține un certificat digital semnat electronic de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, pe care îl pot transmite online către terți. O versiune multilingvă, recunoscută în UE, urmează a fi lansată.

Gratuitate și accesibilitate

Prima CEI este emisă gratuit pentru cetățenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor disponibile prin PNRR. Obiectivul proiectului este de a elibera cinci milioane de cărți electronice de identitate până în iunie 2026.

Sursa: Stiripesurse.ro

Articolul Ministerul Afacerilor Interne lansează aplicația oficială pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat lansarea aplicației oficiale pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), un pas important spre digitalizarea serviciilor publice și modernizarea accesului cetățenilor la documente și servicii administrative. Aplicația, disponibilă pentru descărcare pe https://hub.mai.gov.ro/aplicatie-cei, poate fi instalată exclusiv pe stații de lucru PC sau laptop, conform informațiilor transmise de MAI printr-un […]

Articolul Ministerul Afacerilor Interne lansează aplicația oficială pentru utilizarea Cărții Electronice de Identitate apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/aplicatie-carte-electronica-identitate-mai/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 12 iunie 2025 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.