A apărut prima imagine a variantei Omicron. Ce au observat specialiștii

Varianta Omicron, noua tulpină de coronavirus, îngrijorează lumea medicală. Numărul de cazuri confirmate demonstrează că aceasta are capacitatea de a se răspândi mult mai rapid. Și, totuși, există multe semne de întrebare cu privire la noua variantă de virus. Acum, omenirea ar putea afla anumite răspunsuri, fiindcă a apărut prima imagine a Omicron. Iată ce au observat specialiștii!

Prima imagine a variantei Omicron

Noua variantă a coronavirusului, denumită Omicron, a pus pe jar lumea medicală. Specialiștii din toată lumea au presupus că această nouă tulpină ar putea fi imună la vaccinurile aflate pe piață în acest moment.

De asemenea, oamenii de știință au spus că ar putea fi periculoasă și pentru cei care au trecut prin boală. Acum, experții pot afla mai multe detalii despre tulpina din Africa de Sud, fiindcă a apărut prima imagine a Omicron.

Aceasta arată ca o hartă și a fost realizată de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma. Potrivit imaginii, noua tulpină africană prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta.

Acestea sunt concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane, spun experții care au analizat imaginea.

„Aceasta nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, ci pur şi simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă”, aşadar ‘„alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă ori mai periculoasă”, spun cercetătorii italieni.

Prima imagine cu tulpina africana

Cum a fost realizată imaginea

În studiul lor, cei de la spitalul Bambino Gesu din Roma au analizat mutaţiile la nivelul structurii tridimensionale a proteinei spike.

Aceasta este parte a virusului și a fost studiată până la cel mai mic detaliu, fiindcă este responsabilă cu recunoaşterea receptorului uman şi cu pătrunderea virusului în interiorul celulelor. De asemenea, experții susțin că vaccinurile şi anticorpii monoclonali acţionează asupra acestei proteine.

Imaginea a fost realizată pornind de la analiza secvenţelor acestei noi tulpini provenite din Botswana, Africa de Sud şi Hong Kong.

Profesoara de microbiologie Claudia Alteri, membră a respectivei echipe de cercetare, a spus că această imagine reprezintă într-un fel o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu îi definește rolul.

 „De acum înainte este important să definim, prin experimente de laborator, dacă combinaţia acestor mutaţii poate avea un impact asupra transmiterii virusului sau asupra eficacităţii vaccinurilor, de exemplu”, a mai spus Claudia Alteri.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.