A fost descoperită cea mai evoluată tulpină de coronavirus. Este foarte contagioasă şi are peste 30 de mutaţii

A fost descoperită cea mai evoluată tulpină de coronavirus. Cercetătorii din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au atras atenția că aceasta este foarte contagioasă şi are peste 30 de mutaţii.

Unde și cum a apărut cea mai evoluată tulpină Covid-19

Potrivit cercetătorilor britanici, noua variantă a coronavirusului a apărut în Botswana şi are 32 de mutaţii, multe dintre ele fiind rezistente la vaccinul anti-Covid-19 și mult mai contagioase. Această tulpină a fost numită B.1.1.529 sau ”Nu” și a infectat deja zece persoane, în trei state.

Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a explicat că cea mai evoluată tulpină de coronavirus descoperită până acum a apărut, cel mai probabil, după un contact dintre Sars-CoV-2 și o altă infecţie persistentă, cum ar fi într-un caz SIDA nediagnosticat.

În general, mutațiile coronavirusului apar la pacienți cu un sistem de imunitate slab. În aceste cazuri, infecția persistă timp de mai multe luni, iar virusul începe să sufere mutații ce îi permit să doboare mecanismele de apărare ale organismului.

Cea mai evoluata tulpina de coronavirus are peste 30 de mutatii

Ce mutații are noua variantă de coronavirus

Cea mai evoluată tulpină de coronavirus are mutaţiile K417N şi E484A ce sunt asemănătoare cu cele ale variantei Beta din Africa de Sud. Însă, are și mutația N440K, identificată la Delta, şi mutația S477N, găsită la varianta din New York.

Totodată, cea mai evoluată tulpină de coronavirus are mutaţiile P681H şi N679K ce sunt rar întâlnite împreună. Astfel, această variantă ar putea fi rezistentă la vaccin. Doctorul Tom Peacock, virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândirea noii tulpini, a spus că această combinație de mutații este ”oribilă”.

Care ar fi cel mai bun scenariu în privința celei mai evoluate tulpini de coronavirus

Doctorul Tom Peacock a avertizat că această nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529 sau ”Nu”, ar putea fi ”mai rea decât aproape orice altă variantă”, inclusiv decât Delta, ce a devenit dominantă la nivel mondial.

De asemenea, profesorul Lawrence Young, virolog la Warwick Medical School, a spus că această tulpină mutantă ce a fost denumită ”Nu” ar putea să evite imunitatea oferită oamenilor de vaccinurile anti-Covid-19.

Cu toate acestea, unii dintre oamenii de știință au spus că există o speranță în privința evoluției acestei noi variante de coronavirus. Tulpina ”Nu” are un număr atât de mare de mutații, încât acestea ar putea lucra împotriva ei. Cu alte cuvinte, acest virus aparent mai periculos ar putea deveni ”instabil” din cauza numeroaselor mutații, și ar ajunge astfel să fie împiedicat să se răspândească la o mare parte din populație.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.