Adolescent rus, condamnat la cinci ani de închisoare din cauza unui joc popular și în România

În urma unui proces ce a avut loc cu ușile închise, Nikita Uranov, un adolescent rus în vârstă de 16 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. El a fost acuzat că s-a „antrenat să comită acte de terorism” cu ajutorul unui joc pe calculator celebru și în România. Cum au descoperit anchetatorii planul tânărului și ce a susținut acesta în fața instanței și în timpul audierilor.

Un adolescent rus a fost condamnat la cinci ani de închisoare din cauza unui joc

În vârstă de 16 ani, Nikita Uranov a primit o condamnare de cinci ani în spatele gratiilor, un tribunal din Siberia spunând că s-a „antrenat pentru a comite acte de terorism”, a anunțat pe Telegram avocatul adolescentului, Pavel Cikov.

În același dosar au fost acuzați și alți doi minori, dar care, pentru că au colaborat cu anchetatorii, au primit sentințe cu suspendare, a precizat aceeași sursă.

Cei trei au fost arestați la Kamsk, în Siberia, în vara anului 2020, fiind prinși distribuind manifeste în susţinerea unui matematician, activist anarhist din Moscova, judecat cu privire la vandalism.

În urma confiscării și analizării telefoanelor mobile ale adolescenților, anchetatorii au anunțat că au descoperit mesaje despre planuri de a arunca în aer o clădire virtuală a serviciilor secrete ruse de securitate, FSB, creată în Minecraft, un joc celebru în întreaga lume, inclusiv în România.

În Minecraft, jucătorii pot crea clădiri și orașe virtuale, mulți utilizatori inspirându-se din lumea reală.

Nikita Uranov

„Eu nu sunt un terorist”

Oamenii legii au susținut că cei trei suspecţi se antrenau, de asemenea, în vederea fabricării unor bombe artizanale – reale – pe care să le detoneze în clădiri abandonate.

Cei trei au fost acuzați inițial de „apartenență la o organizație teroristă”, însă acuzația a fost abandonată din lipsă de probe. La ultima audiere în proces, Nikita Uranov a denunţat „presiuni” ale autorităţilor în cursul anchetei şi a negat orice plan de atentat, potrivit ziarului Novaia Gazeta.

„Eu nu sunt un terorist”, a insistat el.

Autoritățile din Rusia au o politică de toleranță zero în ceea ce privește persoanele suspectate de plănuirea unor acte „teroriste” și de vandalism.

În 2020, şapte tineri activişti anarhişti şi antifascişti au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoare cu privire la activităţi „teroriste”. Mulți dintre ei au spus că au fost torturați de anchetatori până au oferit mărturisiri.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.