Alexandru Rafila, despre vaccinarea în România: ”Prefer să conving oamenii decât să îi constrâng”

Campania de imunizare de la noi din țară pare că bate iar pasul pe loc. Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre ceea ce ar putea fi politica de vaccinare a Guvernului PSD-PNL-UDMR în contextul „sensibilității crescute” a românilor cu privire la acest subiect.

Ce spune Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, despre vaccinarea în România

În condițiile în care reprezentanții Comisiei Europene se pregătesc să discute despre vaccinarea obligatorie împotriva covid-19 în UE, Alexandru Rafila subliniază că imunizarea trebuie să fie un act voluntar.

Ministrul Sănătății a precizat că rolul autorităților este acela de a convinge populația să se vaccineze prin prezentarea și explicarea tuturor informațiilor pe care oamenii le solicită pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

„Este adevărat, singurul lucru pe care putem să-l facem în momentul de faţă este să obţinem o imunizare cât mai mare a populaţiei prin vaccinare, decât să obţinem imunizarea prin boală. (…) În ceea ce priveşte propunerea de discuţie pe care a făcut-o şefa Comisiei Europene, eu aici sunt puţin mai… ar trebui să fim puţin mai rezervaţi, pentru că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar – tot timpul, toată lumea a spus acest lucru – şi atunci e greu să vii într-o astfel de situaţie şi să spui că, de fapt, nu e voluntară şi devine obligatorie.

Mai mult, noi ar trebui să convingem oamenii de utilitatea vaccinării oferindu-le absolut toate informaţiile pe care ei le solicită sau de care au nevoie ca să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Şi nu am văzut, cu toate că există discuţii în fiecare stat membru al Uniunii Europene, nu am văzut până acum o decizie clară într-un stat privitoare la vaccinarea obligatorie”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seară, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Alexandru Rafila. Inquam Photos

Rafila a amintit că în România încă există „o sensibilitate crescută” cu privire la acest subiect.

„Aţi văzut că şi Grecia a propus acest lucru, dar încă nu s-a votat şi aşa mai departe. În România, cu atât mai mult, ştiţi că este o sensibilitate crescută apropo de acest subiect şi preferăm, eu personal prefer să conving oamenii decât să îi constrâng şi cred că ăsta va fi până la urmă şi poziţia Guvernului României în ceea ce priveşte politica de vaccinare”, a adăugat Rafila.

5.000 de persoane au făcut prima doză de vaccin, în ultimele 24 de ore

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţa, miercuri, că peste 24.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 5.000 cu prima doză.

În prezent, numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză este de 7.754.768, din care 7.444.912 cu schema completă. Până acum, 1.575.109 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.