Amenzi auto 2025: Cum se prescriu și care sunt termenii pentru ștergerea acestora
Amenzile auto din România, reglementate de Codul Rutier, reprezintă o realitate cu care se confruntă toți șoferii. Deși sunt destul de usturătoare, acestea pot fi șterse din evidențe după o anumită perioadă, în funcție de circumstanțele specifice. Așadar, șoferii trebuie să fie conștienți de termenele de prescriere ale amenzilor auto și ale infracțiunilor rutiere, pentru a evita surprize neplăcute.
În funcție de situațiile specifice, amenzile auto au termene de prescriere diferite:
-
6 luni: În cazul în care nu a fost aplicată nicio sancțiune contravențională în acest interval.
-
2 luni: Dacă procesul-verbal de contravenție nu a fost comunicat contravenientului. De exemplu, o amendă aplicată pe 1 februarie 2025 se poate șterge pe 1 februarie 2031, dacă nu a fost achitată și nu au fost inițiate proceduri de recuperare.
Aceste termene de prescriere se aplică în cazul amenzilor de circulație, iar după expirarea acestora, amenda nu mai apare în evidențele contravenientului.
În cazul infracțiunilor rutiere grave, precum conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, termenii de prescriere sunt mult mai lungi, astfel:
-
15 ani: Pentru pedepse de închisoare pe viață sau peste 20 de ani.
-
10 ani: Pentru pedepse între 10 și 20 de ani.
-
8 ani: Pentru pedepse între 5 și 10 ani.
-
5 ani: Pentru pedepse între 1 și 5 ani.
-
3 ani: Pentru pedepse de până la 1 an sau amendă.
Termenul de prescripție începe să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. Astfel, cei care comit infracțiuni rutiere se pot confrunta cu perioade mai lungi de timp în care faptele lor sunt urmărite de autorități.
În 2025, valoarea amenzilor de circulație este calculată în funcție de punctele de amendă, iar un punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut. Astfel, fiecare punct de amendă este echivalent cu 202,5 lei, iar amenzile pot varia între:
-
405 lei (2 puncte de amendă), până la
-
peste 4.000 de lei (100 puncte de amendă pentru persoanele juridice).
Șoferii sunt sfătuiți să plătească amenzile la timp pentru a evita complicațiile ulterioare, cum ar fi proceduri de executare silită, poprirea conturilor bancare sau chiar vânzarea bunurilor pentru a recupera datoriile.
Pentru a evita neplăcerile și costurile suplimentare, este esențial ca șoferii să respecte regulile de circulație și să plătească amenzile la termen. De asemenea, cei care au primit amenzi pot verifica termenul de prescriere și pot lua măsuri pentru a le achita înainte ca acestea să fie executate silit. Rămânând informați cu privire la reglementările și termenele de prescriere, șoferii vor putea să evite consecințele mai grave și să își păstreze istoricul auto curat.
Sursa: Romania Tv
Articolul Amenzi auto 2025: Cum se prescriu și care sunt termenii pentru ștergerea acestora apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Amenzile auto din România, reglementate de Codul Rutier, reprezintă o realitate cu care se confruntă toți șoferii. Deși sunt destul de usturătoare, acestea pot fi șterse din evidențe după o anumită perioadă, în funcție de circumstanțele specifice. Așadar, șoferii trebuie să fie conștienți de termenele de prescriere ale amenzilor auto și ale infracțiunilor rutiere, pentru […]
Articolul Amenzi auto 2025: Cum se prescriu și care sunt termenii pentru ștergerea acestora apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/amenzi-auto-2025-cum-se-prescriu-si-care-sunt-termenii-pentru-stergerea-acestora/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 26 februarie 2025 13:12