Angajaţii din România care vor primi mai puţini bani din ianuarie 2022. Va fi jale

Primele săptămâni ale anului ce urmează nu vor aduce vești bune pentru mulți salariați de la noi din țară. Cine sunt angajații din România care vor primi mai puțni bani din ianuarie 2022. Întregul proces este deja pregătit.

Mai puțini mai bani din ianuarie 2022 pentru acești angajați

Începutul noului an va aduce emoții mari pentru mii de angajați români. În primele trei luni din 2022 trebuie să aibă loc evaluările performanțelor funcționarilor publici din toate categoriile. În funcție de concluziile la care ajung, comisiile pot lua o serie de măsuri, printre care și reducerea salariului celor vizați.

Evaluarea acestor angajați se face în baza anexei VI a Codului Administrativ. În evaluarea ce trebuie să se desfășoare în ianuarie-martie 2022 se vor analiza performanțele din perioada ianuarie-decembrie 2021.

Procesul nu este unul superficial, angajații riscând să piardă 10% din salariu, până la analiza din 2023. Potrivit metodologiei pentru realizarea procesului de evaluare a performanțelor din Codul administrativ, aceasta poate duce, pe baza calificativelor oferite, la:

promovarea într-o funcție publică superioară;
acordarea de prime, în condițiile legii (în măsura în care bugetul permite);
scăderea salariului cu 10% până la următoarea evaluare anuală pentru cei care obțin calificativul „satisfăcător“ (scăderea salarială este fixă și se face pentru aproape un an, dacă între evaluarea de anul viitor și cea din anul următor acestuia sunt 12 luni);
eliberarea din funcție.

Calificativele acordate la evaluarea anuală joacă un rol important și în stabilirea nevoilor de formare profesională pentru următorul an, scrie avocanet.ro. Calificativele ce pot fi obținute sunt:

„nesatisfăcător“ pentru un punctaj între 1,00-2,50;
„satisfăcător“ pentru un punctaj între 2,51-3,50;
„bine“ pentru un punctaj între 3,51-4,50;
„foarte bine“ pentru un punctaj între 4,51-5,00.

Reguli diferite pentru debutanți

Regulile sunt diferite în cazul angajaților debutanți. Acestora li se acordă doar două calificative:

necorespunzător, în sensul că nu a făcut dovada că deține cunoștințele teoretice și deprinderile practice necesare exercitării funcției publice;
corespunzător, în sensul că a făcut dovada că deține cunoștințele teoretice și deprinderile practice necesare.

În funcție de calificativul obținut, debutantul se poate definitiva în funcția publică sau poate fi eliberat din funcție.

Evaluarea se face și în funcție de o serie de criterii ce au fost stabilite prin metodologia anexată Codului administrativ. De exemplu, evaluarea funcționarilor de execuție se face pe baza a 10 criterii de performanță, ușor detaliate, pe clase de funcționari, cum ar fi:

capacitatea de a rezolva eficient problemele (în mare, înseamnă același lucru pentru toată lumea, mai puțin partea de asumare de riscuri):
pentru funcționarii publici din clasa I înseamnă: capacitatea de a depăși obstacolele sau dificultățile intervenite în activitatea curentă, prin identificarea soluțiilor adecvate de rezolvare și asumarea riscurilor identificate;
pentru funcționarii publici din clasa a II-a înseamnă: capacitatea de a depăși obstacolele sau dificultățile intervenite în activitatea curentă, prin identificarea soluțiilor adecvate de rezolvare și asumarea riscurilor identificate;
pentru funcționarii publici din clasa a III-a înseamnă: capacitatea de a depăși obstacolele sau dificultățile intervenite în activitatea curentă, prin identificarea soluțiilor adecvate de rezolvare.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.