ANTON HOLBAN Scriitor, romancier și eseist român Astăzi,…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ANTON HOLBAN
Scriitor, romancier și eseist român

Astăzi, îl celebrăm pe scriitorul Anton Holban, născut la Huși pe 10 februarie 1902, membru în consiliul director al revistei „Sburătorul”.
Urmează școala primară la Fălticeni. După despărțirea părinților, copilul crește în casa Lovineștilor. Își continuă studiile la Fălticeni, Focșani și București, unde își dă bacalaureatul. Se înscrie la Facultatea de Litere din București, alegându-și ca specializare limba și lite…ratura franceză.
Este licențiat în limba franceză al Facultății de Litere și Filosofie din București având un doctorat nefinalizat în Franța, pe tema dandyismului lui Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly. După participarea la cursurile de vară la Dijon, se reîntoarce în Franța pentru pregătirea doctoratului, cu opera lui d’Aurevilly. Revine în țară peste alți doi ani, fără a-și fi luat doctoratul și e numit profesor la Liceul de Băieți „V. Alecsandri” din Galați. Profesor de limbă franceză la acest liceu din Galați (1928-1932) și apoi, până la moarte, în București. Se stinge stupid în 1937, în plină tinerețe și putere creatoare, din cauza unei operații banale de apendicită.
În 1929 apare la Editura „Ancora” ,,Romanul lui Mirel”. Tot acum, e inclusă în repertoriul Teatrului Național piesa ,,Oameni feluriți”, scrisă la 19 ani.
Publică în 1931 romanul ,,O moarte care nu dovedește nimic” (Editura Cugetarea). În 1932, apare volumul ,,Parada dascălilor” (Editura Cugetarea). Începe să colaboreze la „România literară” și la revista „Azi”, condusă de Zaharia Stancu. În „România literară”, publică un studiu intitulat ,,Viața și moartea în opera D-nei Hortensia Papadat Bengescu”. În decembrie 1932, participă la simpozionul organizat de Asociația Criterion pentru comemorarea lui Proust. Anton Holban a vorbit mult pe tema „Suferințelor lui Swann”.
În decembrie 1934 îi apare la Brad romanul ,,Ioana”. În același an primește mențiune pentru piesa într-un act ,,Rătăcii”. A mai scris nuvele, incluse în volumul ,,Halucinații”. A publicat eseuri, precum: ,,Marcel Proust – câteva puncte de vedere”, ,,Contribuții la specificul românesc”, ,,Testament literar”, ,,Experiență și literatură”, ,,Racine-Proust”, ,,În marginea lui Huxley”. În manuscris a lăsat romanul ,,Jocurile Daniei”, publicat postum. I-a fost dedicat un roman, ,,Poveste de iarnă”, de Mihai Zamfir. Seria de ,,Opere” a fost începută în 1970, la Editura Minerva, de Elena Beram, fiind reluată de aceasta, împreună cu Nicolae Florescu, în 1997.
Anton Holban se stinge din viață pe 15 ianuarie 1937 la București.
SURSE :
Nicolae Florescu – ,,Divagațiuni cu Anton Holban” – Editura Jurnalul Literar, București, 2001
https://www.autorii.com
https://ro.wikipedia.org
FOTO:
https://ro.wikipedia.org
https://www.goodreads.com
Material realizat de Coman Andreea, bibliotecar.

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu 1 persoană, carte şi text care spune „ANTON HOLBAN PSEUDOJURNAL NICOLAE FLORESCU Volume aflate în colecÈ›iile Bibliotecii JudeÈ›ene Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text care spune „La Fălticeni, la vîrsta adoles- cenÈ›ei, în casa bunicilor. Desiré, eroina ( poves- tirii acelaÈ™i nume. Într-o excursie studenÈ›ească. Holban al treilea din dreapta din rândul primul Şerban Cioculescu). Ionescu, prototipul eroinei sale, Irina, este prima din dreapta, rîndul 2. miairr a Alături de vărul său Octav (.eu) Lovinescu (la Fălticeni). Ju Lrsit Facsimil din lucrarea prezentată Anton Holban pentru obÈ›inerea unei burse studii FranÈ›a.”Ar putea fi o imagine cu 10 persoane şi text care spune „Demers pentru montarea piesei ,Oameni feluriÈ›i+3

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.