Armata Română în Afganistan. Câţi militari şi-au pierdut viaţa şi cu câţi a participat ţara noastră la război

Potrivit sursei citate, la ceremonia care a marcat retragerea trupelor şi încheierea misiunii Armatei Române, din data de 21 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că, prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie.
„Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia desfăşurată recent în Bucureşti care a marcat oficial finalul operaţiunilor româneşti în ţara asiatică.
„România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaţionat cu populaţia civilă din zonă”, a spus Iohannis, potrivit Hotnews.ro.
În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar circa 227 au fost răniţi.
În ultima perioadă, înainte de retragerea forţelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.
„Experienţa acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operaţii cu multiple ameninţări şi provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranţă valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan, în cel mai dificil şi mai complex teatru de operaţii nu doar pentru Armata României, ci şi pentru NATO”, a apreciat ministrul Apărării Nicolae Ciucă.
Ciucă a mai spus că „drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan”.

De ce au luptat SUA în Afganistan 

În 2001, SUA s-au confruntat cu atacurile de la 11 septembrie în urma cărora au murit aproape 3.000 de oameni.
Vinovaţi au fost găsiţi grupul al-Qaeda şi liderul său, Osama Bin Laden. Acesta se afla în Afganistan şi era sub protecţia talibanilor islamiştii care erau la putere din 1996, trensmit Stirileprotv.

Potrivit sursei citate, atunci când talibanii au refuzat să îl predea pe Bin Laden, SUA au intervenit militar în ţară, îndepărtându-i rapid de la putere şi promitând să sprijine democraţia şi să elimine ameninţarea teroristă.
Aliaţii NATO s-au alăturat SUA şi un nou guvern afgan a preluat conducerea în 2004, însă atacurile soldate cu morţi ale talibanilor au continuat. Fostul preşedinte american Barack Obama a crescut numărul trupelor în 2009, ceea ce a dus la încetinirea acţiunilor talibanilor, dar pentru scurt timp.
În 2014, forţele internaţionale ale NATO şi-au încheiat misiunea, lăsând reponsanbilitatea pentru securitate pe umerii armatei afgane.
Acest lucru a oferit un impuls talibanilor, care au pretins teritoriu.
Apoi, au început negocierile de pace dintre SUA şi talibani. Guvernul afgan nu s-a implicat, iar acordul privind retragerea trupelor a venit în februarie 2020. Însă acordul nu a oprit atacurile talibanilor, iar numărul zonelor controlate de ei a crescut. 

Cine sunt talibanii

Talibanii au apărut în timpul războiul civil care a urmat retragerii trupelor sovietice în 1989, jurând să lupte împotriva corupţiei şi să îmbunătăţească securitatea din zonă.
„Taliban” este termenul utilizat pentru o persoană care aparţine unei mişcări musulmane sunnite şi fundamentaliste, răspândite în Pakistan şi mai ales în Afghanistan.
Ulterior, talibanii au început să aplice propria versiune a legii islamice şi să introducă pedepse brutale. Bărbaţii erau obligaţi să îşi lase barba să crească, iar femeile să poarte burka ce acoperă tot corpul. În plus, televiziunea, muzica şi cinematografele au fost interzise. 

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.