Astăzi , 31 august, sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE!

Astăzi , 31 august, sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE!

Astăzi, 31 august , este sărbătorită, de românii de pretutindeni, Ziua Limbii Române.

 Această zi  este prilej de bucurie și de celebrare a limbii române, ca parte esențială a identității noastre ca popor, alături de comuniunea de tradiții și obiceiuri care ne leagă de secole.

Cele mai vechi documente tipărite în limba română și, totodată, primele atestări ale denumirii „rumână” sau „rumâniască” asociate limbii vorbite de locuitorii acestor regiuni au apărut în secolul al XVI-lea. Majoritatea scrierilor românești din acea perioadă foloseau alfabetul chirilic și, abia în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, a apărut prima tipăritură în alfabetul latin.

De-a lungul secolelor, limba română a suferit influențe multiple, datorate diferitelor contexte istorice, ceea ce a făcut ca limba pe care o vorbim astăzi să fie atât de armonioasă și bogată în înțelesuri, așa după cum este elogiată în celebrele versuri:

”Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.”

(George Sion, Limba românească)

În spiritul lui Nichita Stănescu care spunea ”Limba română este patria mea” și că ”a vorbi despre limba română este ca o duminică”, să prețuim limba română în fiecare zi, vorbind-o și scriind-o corect, din respect pentru înaintași și cu responsabilitate pentru ceea ce transmitem mai departe.

Bene Robert – ITM Giurgiu

Articolul Astăzi , 31 august, sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Astăzi, 31 august , este sărbătorită, de românii de pretutindeni, Ziua Limbii Române.  Această zi  este prilej de bucurie și de celebrare a limbii române, ca parte esențială a identității noastre ca popor, alături de comuniunea de tradiții și obiceiuri care ne leagă de secole. Cele mai vechi documente tipărite în limba română și, totodată, […]

Articolul Astăzi , 31 august, sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-31-august-sarbatorim-ziua-limbii-romane/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 31 august 2023 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.