Astăzi, 8 august, este Ziua Internațională a PISICII! Miauuuu….!

Astăzi, 8 august, este Ziua Internațională a PISICII! Miauuuu….!

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an  la data de  8 august.

Iniţiativa principală în acest sens a aparţinut Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW).


IFAW şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.

Considerată ‘fiinţă misterioasă’, cu o serie de caracteristici, să le spunem ”psihologice”, pisica a fost domesticită cu mult mai târziu în raport cu alte specii animale. Datorită aerului realmente particular acest animal a constituit de-a lungul istoriei subiectul a numeroase legende”, se arată în prefaţa lucrării ”Ghid felin” (Editura Ceres, Bucureşti, 1993).


Având o diversitate de rase : ”Siameză”, ”Abysiniană”, ”Albastru de Rusia”, ”Bengaleză”, ”British Shorthair”, ”British Longhair”, ”Maine Coon”, ”Norvegiană de Pădure”, ”Persană”, ”Ragdoll”, ”Singapura”, ”Sphynx”, ”Chartreux” etc., pisica se ataşează destul de repede de stăpân.

Totuşi, deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice. În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, pisica europeană, cu blana scurtă, fiind cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com.

Pisica în istoria omenirii 

În antichitate pisica a constituit adesea obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc, spre exemplu, colecţiile de mumii şi statuetele provenite din Egipt, unde fiecare templu adăpostea familii de pisici. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.

 Pisica era venerată în mijlocul familiilor regale din acele vremuri, arată, la rândul său, Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens” (publicată prima dată în 1988). Ea era însă crescută pentru a fi oferită drept jertfă zeilor.

Când oamenii de ştiinţă au pătruns în mormintele faraonilor au descoperit pisici mumificate îngropate în camere aflate în interiorul piramidelor, împreună cu alte lucruri de mare valoare.

Ei au descoperit, totodată, pe pereţi hieroglife care făceau referire la o rasă de pisică foarte respectată în Egiptul antic. Mai recent, la sfârşitul anului 2018,o echipă de arheologi egipteni a descoperit la situl de la Saqqara, în apropiere de Cairo, şapte morminte (patru dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani) în interiorul cărora au fost găsite şi pisici mumificate.

Trei dintre aceste morminte ”datează din vremea Noului Regat (a doua jumătate a celui de-al doilea mileniu înaintea erei noastre) şi funcţionau ca nişte necropole pentru pisici”, preciza la acea dată, într-un comunicat, ministrul egiptean al Antichităţilor, Khaled el-Enany.

În Evul Mediu pisicile cad, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ”slujitoare ale diavolului”. Au fost momente în istorie în care, în unele ţări, pisicilor le erau atribuite puteri magice şi, în unele cazuri, chiar malefice.

Până să-şi recapete definitiv titlul de prietene ale căminelor, pisicile au fost mult timp victimele prejudecăţilor absurde ale unor epoci frământate.

Mitul celor 9 vieți ale pisicii 

Cele ”nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ”Ghid felin”.


Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. În anumite ţări se consideră că pisica aduce noroc şi, ca atare, una sau două pisici sunt adesea oferite drept cadou de nuntă pentru a aduce bogăţie şi prosperitate noului cuplu căsătorit, arată Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens”.

Un sprijin pentru sănătatea psihică a omului 

Pisica este o felină foarte curată, silenţioasă, independentă şi fidelă şi nu necesită o îngrijire complicată. Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stres-ului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului www.daysoftheyear.com. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor.

Cel mai recent eveniment dedicat pisicilor din Bucureşti a avut loc la 28 – 29 septembrie 2019, la Romexpo. În cadrul SofistiCAT – Salonul Internaţional Felin Bucureşti, au putut fi admirate peste 200 de pisici din toate colţurile lumii.

Și la Giurgiu pisica este un prieten des întâlnit al locatarilor de la bloc.  O statistică neoficială, bazată pe întrebări puse cetățenilor, arată că la circa 3 familii este crescută cel puțin o pisică, cele mai multe fiind crescute și adăpostite la case, viața la bloc fiind pentru feline mai austeră, neoferindu-le prea multă libertate, arealul în care ele se manifestă fiind extrem de redus în comparație cu casele prevăzute cu curte.

(Jurnal)

Articolul Astăzi, 8 august, este Ziua Internațională a PISICII! Miauuuu….! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an  la data de  8 august. Iniţiativa principală în acest sens a aparţinut Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW). IFAW şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, începând din 2002, pentru […]

Articolul Astăzi, 8 august, este Ziua Internațională a PISICII! Miauuuu….! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-8-august-este-ziua-internationala-a-pisicii-miauuuu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 8 august 2023 10:15

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.