Astăzi, după amiază, are loc un nou protest împotriva construirii unui INCINERATOR, la Giurgiu!

Astăzi, după amiază, are loc un nou protest împotriva construirii unui INCINERATOR, la Giurgiu!

Astăzi, 14 octombrie, de sărbătoarea ”Sfintei Parascheva”, un ONG local de acțiune civică, organizează un nou protest îndreptat împotriva celor ce doresc să construiască un incinerator de deşeuri biologice, la Giurgiu.

Acțiunea ar urma să se desfășoare între orele 16.00 și 19.00, plecarea protestatarilor urmând să se facă din dreptul platformei fostului combinat chimic, zona în care este proiectat să se ridice această investiție.

Marșul ar urma să continue cu deplasarea pe șoseaua Sloboziei, pe strada Miron Nicolescu, având  ca punct terminus Prefectura Giurgiu.

La protest -așa cum s-a anunțat anterior,  vor participa și cetățeni din orașul vecin, Ruse (Bulgaria).

Povestea acestei investiții este lungă și plină de contradicții. Prin natura fostei legi cu privire la astfel de obiective, era prevăzută respectarea unei distanţe minime de 500 de metri faţă de terenurile sau construcţiile private, o lege care între timp a fost înlocuită, amendată doar cu termenul ‘vecinătate’.

Consilierii municipali din Giurgiu au fost nevoiți astfel să stabilească în ședință de CL,  distanţa minimă de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerările urbane.

Ei  au decis ca „vecinătate” în astfel de situaţii să fie o distanţă de 1.000 de metri faţă de terenurile şi locuinţele private.

Între timp, intrigați de situația în sine, locuitorii orașului Ruse au strâns semnături pentru a împiedica construirea acestui incinerator la Giurgiu, afirmând că le va polua zona.

Biroul municipalităţii din Ruse a primit32 de avize negative de la cetăţeni şi asociaţii care îşi exprimă dezacordul cu privire la acest proiect de construcţie a unui incinerator în municipiul Giurgiu.

Primarul Adrian Anghelescu a explicat cursul apariţiei acestui proiect şi punctul de vedere al municipalităţii.

„O societate a cerut un certificat de urbanism la Primăria municipiului Giurgiu pentru a obţine autorizaţia de construire pentru un incinerator de produse spitaliceşti.

Fără să existe un studiu de impact, Direcţia de Sănătate Publică a dat aviz favorabil, de aici, toate celelalte instituţii avizatoare au dat avize favorabile.

La un moment dat a apărut şi studiul de impact, deşi acesta ar fi trebuit să apară înainte ca DSP să avizeze acest proiect.  Chiar dacă DSP, în virtutea acestui studiu, și-a retras avizul favorabil, nimeni însă nu a mai vrut să retragă avizele respective.

Răspunsul  Ministerului Sănătăţii, condus de Alexandru Rafila, la interpelarea  adresată pe tema proiectului de realizare a incineratorului conţine citate ample dintr-un studiu de impact publicat pe pagina DSP Giurgiu, realizat la cererea firmei care urmează să construiască incineratorul.

Este un document prin care se pregătea practic terenul pentru justificarea realizării incineratorului.

Ministerul Sănătăţii citează acest document şi face referire la presupusele avantaje sociale şi economice, deși normal ar fi ca prioritatea MS  să fie sănătatea populaţiei, nu impactul socio-economic şi administrativ al municipiului nostru.

Referindu-se la această investiție ce a iscat atâtea controverse, primarul Adrian Anghelescu a infirmat în recenta conferință de presă, zvonul că investitorii ar fi demarat construcția incineratorului…

(Jurnal)

 

Articolul Astăzi, după amiază, are loc un nou protest împotriva construirii unui INCINERATOR, la Giurgiu! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Astăzi, 14 octombrie, de sărbătoarea ”Sfintei Parascheva”, un ONG local de acțiune civică, organizează un nou protest îndreptat împotriva celor ce doresc să construiască un incinerator de deşeuri biologice, la Giurgiu. Acțiunea ar urma să se desfășoare între orele 16.00 și 19.00, plecarea protestatarilor urmând să se facă din dreptul platformei fostului combinat chimic, zona […]

Articolul Astăzi, după amiază, are loc un nou protest împotriva construirii unui INCINERATOR, la Giurgiu! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-dupa-amiaza-are-loc-un-nou-protest-impotriva-construirii-unui-incinerator-la-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 14 octombrie 2023 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.