Astăzi este sărbătorea de FLORII! Dezlegare la Pește! Care este simbolul Salciei…

Astăzi este sărbătorea de FLORII! Dezlegare la Pește! Care este simbolul Salciei…

 

Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu data schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi.

În vechime, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toții,  la episcop, spre a-i cere să fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credin­ței.

Se mai numea și Duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei împărații acordau grațieri. După un obicei străvechi,  în toată Biserica creștină, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvântate și împărțite cre­dincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de maslin, cu care multi­mile au intampinat pe Domnul la intrarea Sa triumfala in Ierusalim si pe care noi le purtam in maini ca semn al biruintei impotriva mortii.

Potrivit traditiei, atât la Bizant, cat si la curtile domnesti din Tarile Ro­manesti, sarbatoarea Floriilor se praznuia cu multa solemnitate. Luau parte imparatii (domnii) cu demnitarii lor, carora li se împarteau făclii aprinse ca și la Pasti.

În seara acestei duminici încep în biserici slujbele deniilor din săptămâna Sfintelor Patimi. Tot în aceasta zi își serbează onomastica cei care au nume de flori.

Obiceiuri…

 În ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, dedicat unei zeitati a vegetatiei numita Lazar sau Lazarica. Obiceiul a fost atestat numai în sudul tarii, la noi în  Muntenia, zona Vlașca, județul Giurgiu de astăzi,  și în Dobrogea.

Pentru buna desfășurare a sărbătorii Floriilor, cu o zi înainte se strâng ramuri de salcie înmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire ramurile numite „matisori” sunt luate acasa de catre credinciosi pentru a impodobi cu ele icoanele, usile ferestrele, intrarile in grajduri sau pentru a le pune la fantani si la stresinile caselor.

Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an fiind folosite la tamaduirea diferitelor boli. In scopuri profilactice, oamenii se incing cu „matisorii” sfintiti, pentru a nu-i durea mijlocul.

  Duminica Floriilor este primul praznic împărătesc, cu data schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. În vechime, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toții,  la episcop, spre […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-este-sarbatorea-de-florii-dezlegare-la-peste-care-este-simbolul-salciei/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astazi-este-sarbatorea-de-florii-dezlegare-la-peste-care-este-simbolul-salciei
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 9 aprilie 2023 13:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.