Astăzi îi sărbătorim pe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocrotitorii celor lipsiți de libertate și a sistemului penitenciar din România!

Astăzi îi sărbătorim pe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocrotitorii celor lipsiți de libertate și a sistemului penitenciar din România!

În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Ei  sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, pe 29 iunie, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. Apostolul Petru s-a stins răstignit pe cruce, cu capul în jos!

Din cauza faptului că Sfinții Apostoli Petru ( patronul agriculturii) și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate.

Potrivit creștinortodoxiei, Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei – s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră).

După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg că apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predică Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

                                          Superstiții

Sfântul Petru este patronul agriculturii, el patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.

Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

În această zi se respectă sărbătoarea lupilor. De aceea, nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă căci oamenii dorec ca aceste animale sălbatice  să nu fure vitele din gospodării.

În această zi femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă.  De asemenea, se împart mere dulci și miere vecinilor. Tot în această zi oamenii au voie să lucreze orice…

În această zi peste 500.000 de români își serbează onomastica.

 

În această zi de mare sărbătoare cotidianul „Jurnal giurgiuvean” urează tuturor celor ce poartă acest nume multă sănătate, bucurii și  noroc cu …carul!

 

Surse: ortodoxia.ro , adevărul.ro

Articolul Astăzi îi sărbătorim pe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocrotitorii celor lipsiți de libertate și a sistemului penitenciar din România! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ei  sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, pe 29 iunie, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. Apostolul Petru s-a stins răstignit pe cruce, cu capul în jos! Din cauza faptului […]

Articolul Astăzi îi sărbătorim pe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocrotitorii celor lipsiți de libertate și a sistemului penitenciar din România! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-ii-sarbatorim-pe-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-ocrotitorii-celor-lipsiti-de-libertate-si-a-sistemului-penitenciar-din-romania/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 29 iunie 2024 14:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.