Astăzi sărbătorim Rusaliile: „Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret”! Două zile în care vă veți întâlni pe străzi cu Călușarii! Se mănâncă păsat și se împarte mâncare de pomană!

Astăzi sărbătorim Rusaliile: „Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret”! Două zile în care vă veți întâlni pe străzi cu Călușarii! Se mănâncă păsat și se împarte mâncare de pomană!

 

Astăzi creștinii sărbătoresc RUSALIILE, sau  Pogorârea Sfântului Duh / Coborârea Sfântului Spiriteste  a cincizecea zi de după Paști. Astfel, comunitatea ucenicilor lui Hristos devine Biserică, adică adunarea tuturor celor aleși din lume care cred în Sfânta Treime, sunt botezați și se împărtășesc cu aceleași Sfinte Taine ale lui Hristos, prin lucrarea și datorită prezenței Duhului Sfânt în ea.

În fiecare an, data exactă a Rusaliilor se schimbă, fiind fixată la 50 de zile după Paște, ceea ce o înseamnă că are loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

Această zi este foarte importantă,  un eveniment crucial care simbolizează nașterea Bisericii Creștine.

Conform Wikipedia, Rusaliile  în napolitană,  „Pasca rusata”  înseamnă „Paștele trandafirilor”, iar în aromână „Arusaľi” ,

Simbolurile asociate cu Rusaliile, precum flăcările, vântul și porumbeii, joacă un rol central în sărbători, întruchipând diversele atribute ale Duhului Sfânt descrise în scripturi.

Această zi servește ca o reamintire a începutului Bisericii și a puterii Duhului Sfânt în cadrul comunității de credincioși.

                              Obiceiuri : CĂLUȘUL 

Un  obicei specific Rusaliilor este Jocul Călușarilor, o tradiție spectaculoasă în anumite zone ale țării și mai ales la noi în zona Vlașca, multe dintre localitățile județului Giurgiu având adevărate ansambluri de călușari ce colindă prin sate și în municipiu, cele două zile de sărbătoare.

 De obicei Călușarii ies la colindat, a doua zi de Rusalii, dansând și cântând pentru a alunga spiritele rele din comunitate. dansând și cântând pentru a alunga spiritele rele din comunitate.

                                Superstiții…

În ziua de Rusalii nu se spală haine, nu se face curățenie în casă sau în curte. De asemenea, nu se merge  lângă fântâni sau păduri, pentru a evita întâlnirea cu spirite rele.

Oamenii trebuie să evite certurile și dezvăluirea secretelor, deoarece se crede că pot fi pedepsiți. Cățăratul în copaci și călătoriile departe de casă sunt, de asemenea, evitate, la fel și scăldatul, din cauza pericolului de înec.

        Tradiții: păsatul, orezul cu lapte, pasca și ciorba de rusalii…

În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, de Moșii de Vară, se împart vase de lut cu mâncăruri de pomană: colaci, colivă, orez cu lapte, cireșe, vin și un produs specific doar acestei sărbători: păsatul ( porumb bine măcinat, amestecat  cu lapte) .

De Rusalii, este ultima dată când se mai poate prepara pască, cu o umplutură de brânză dulce și stafide.

Un alt preparat esențial pentru masa de Rusalii sunt sărmăluțele în foi de viță, Ciorba de Rusalii este o ciorbă bogată în verdețuri,  și Tocana de legume…

De precizat că luni 24 iunie, este zi liberă pentru bugetari, făcând și ea parte din sărbătoarea de Rusalii.

 

Surse: Wikipedia; Doxologia.

Articolul Astăzi sărbătorim Rusaliile: „Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret”! Două zile în care vă veți întâlni pe străzi cu Călușarii! Se mănâncă păsat și se împarte mâncare de pomană! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

  Astăzi creștinii sărbătoresc RUSALIILE, sau  Pogorârea Sfântului Duh / Coborârea Sfântului Spirit,  este  a cincizecea zi de după Paști. Astfel, comunitatea ucenicilor lui Hristos devine Biserică, adică adunarea tuturor celor aleși din lume care cred în Sfânta Treime, sunt botezați și se împărtășesc cu aceleași Sfinte Taine ale lui Hristos, prin lucrarea și datorită prezenței […]

Articolul Astăzi sărbătorim Rusaliile: „Coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret”! Două zile în care vă veți întâlni pe străzi cu Călușarii! Se mănâncă păsat și se împarte mâncare de pomană! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-sarbatorim-rusaliile-coborarea-sfantului-duh-asupra-ucenicilor-lui-iisus-din-nazaret-doua-zile-in-care-va-veti-intalni-pe-strazi-cu-calusarii-se-mananca-pasa/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 23 June 2024 11:17

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.