Astăzi se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin știute despre data nașterii și cauza morții sale…
Cu siguranță că nu mulți vor fi cei ce își vor aminti că astăzi, 15 iunie este o zi importantă pentru noi românii, data la care a trecut în veșnicie, poetul Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu a murit în data de 15 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Casa de sănătate a medicului Alexandru Șuțu.
Deși conform informațiilor oficiale, Eminescu ar fi murit de sifilis, în anul 2018, într-o carte semnată de 12 dintre cei mai mari specialiști în medicină din țara noastră, această ipoteză a fost desființată ca și ideea asasinatului.
Specialiștii susțin că Mihai Eminescu ar fi cedat din cauza a trei cauze: tratamentul cu mercur, afecțiunea de bipolaritate de care suferea și fumatul (vezi Adevărul).
„Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat, pe vremea aceea nici nu se putea documenta. Era interpretat pe semnele clinice, pe contactul sexual, pe fenomenele cutanate ce apăreau după contactul sexual la un interval de timp”, a precizat și dr. cardiolog Eduard Apetrei.
Pe lângă cele trei cauze menționate anterior, un alt motiv pentru care starea lui Mihai Eminescu s-ar fi agravat atât de tare a fost și modul în care a fost tratat și ținut, în condiții mizerabile.
Există 10 lucruri pe care nu foarte multă lume le cunoaște despre Mihai Eminescu, aceste informații inedite fiind oferite de Descopera.ro:
1. Nu s-a știut mult timp care este data exacta a nașterii lui Mihai Eminescu. Totuși, înainte sa fie stabilita aceasta data, confirmata si de sora lui, au circulat mai multe variante. De exemplu, in adolescenta, Mihai Eminescu a scris ca este născut in 20 decembrie 1894, pe când in arhivele scolii din Cernăuți, pe care a urmat-o, apare 14 decembrie.
2. Regina Elisabeta a României a elaborate primele traduceri ale operelor lui Eminescu, in germana, sub pseudonimul Carmen Sylva.
3. Eminescu a publicat prima poezie la 16 ani, numita „De-aș avea”.
4. Mihai Eminescu a fost admis la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din Viena ca un „student auditor extraordinar”, adică nu a fost nevoit sa dea examene.
5. Nu si-a finalizat niciodată doctoratul la Berlin, susținând ca nu este pregătit.
6. Mihai Eminescu a avut numeroase meserii: sufleor, actor, regizor, jurnalist, editor, director de biblioteca, profesor examinator si inspector școlar.
7. Istoricii literari au susținut ca Eminescu se încadrează in romantism, din punct de vedere al curentului literar.
8. Eminescu a adus o reușită unica pentru literatura romana – poezia „Lucefărul”. In plus, a fost primul roman care l-a tradus pe Immanuel Kant.
9. A avut o poveste de dragoste impresionanta cu poeta Veronica Micle, dar cu sfârșit tragic. Femeia s-a sinucis cu doua luni înainte de moartea lui Eminescu.
10. Cauza morții lui Mihai Eminescu a rămas un mister si exista mai multe versiuni: atac, infecție, eroare medicala, intoxicație cu mercur, sifilis.
Sursa: Ziare.com
Articolul Astăzi se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin știute despre data nașterii și cauza morții sale… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Cu siguranță că nu mulți vor fi cei ce își vor aminti că astăzi, 15 iunie este o zi importantă pentru noi românii, data la care a trecut în veșnicie, poetul Mihai Eminescu. Mihai Eminescu a murit în data de 15 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Casa de sănătate a medicului Alexandru […]
Articolul Astăzi se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin știute despre data nașterii și cauza morții sale… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-se-implinesc-135-de-ani-de-la-moartea-poetului-mihai-eminescu-lucruri-mai-putin-stiute-despre-data-nasterii-si-cauza-mortii-sale/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 15 June 2024 12:24