Atenție la adresa din actele de identitate! Vă poate costa…

Autoritățile au decis să reglementeze mult mai strict situațiile în care cetățenii români nu locuiesc efectiv la adresa trecută în cartea de identitate. Conform noilor prevederi legale, românii au la dispoziție cel mult 15 zile pentru a-și actualiza reședința, în caz contrar riscând sancțiuni

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), aceste măsuri vizează actualizarea și corectitudinea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

Amendă pentru cei care locuiesc în altă parte

Cei care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin pot primi o amendă cuprinsă între 75 și 150 de lei. În plus, proprietarii care găzduiesc persoane fără a declara acest lucru trebuie să se prezinte împreună cu noii locatari la Serviciul de Evidență a Populației pentru a-și da acordul de primire în spațiu.

Viza de flotant devine obligatorie

Începând cu acest an, persoanele care nu mai locuiesc la adresa din actul de identitate sunt obligate să obțină viză de flotant. Aceasta este necesară nu doar pentru actualizarea documentelor, ci și pentru accesul la servicii publice, cum ar fi:

  • Înscrierea copiilor la școală

  • Obținerea de beneficii sociale

  • Accesul la servicii medicale în altă localitate

Viza de flotant atestă reședința temporară a unei persoane într-un alt loc decât cel din buletin și este obligatorie dacă durata șederii depășește 15 zile. Valabilitatea documentului este de un an.

Ce spune legea

„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv, după trecerea termenului de 15 zile, are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, prevede legislația în vigoare.

Când trebuie solicitată viza de flotant

Este necesar să obții viză de flotant atunci când locuiești la o altă adresă pentru o perioadă mai mare de 15 zile, indiferent dacă este vorba despre chirie, stat la rude sau altă formă de găzduire.

Acte necesare pentru obținerea vizei de flotant

Pentru obținerea vizei de flotant, ai nevoie de următoarele documente:

  • Cererea de viză de flotant (formular disponibil la primărie sau online pe site-ul administrației locale)

  • Actul de identitate (buletin sau pașaport)

  • Dovada dreptului de folosință a locuinței (contract de închiriere, titlu de proprietate sau adeverință de la proprietar)

  • Declarație pe propria răspundere privind locuirea efectivă la adresa indicată

  • Certificatul de naștere (după caz)

  • Certificatul de căsătorie (după caz)

Noile reguli au drept scop o mai bună evidență a populației și eliminarea discrepanțelor dintre reședința reală și cea declarată oficial. (www.bugetul.ro)

 

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.