”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acoperă tot lanțul alimentar de la fermă la consumator.„

”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acoperă tot lanțul alimentar de la fermă la consumator.„

Ca la fiecare început de an instituțiile fac bilanțul activității anului precedent. Acest lucru l-a făcut și DSVSA Giurgiu, care, prin inspectorii sanitari veterinari, desfășoară activități pentru protejarea intereselor consumatorilor și asigurarea implementării cerințelor privind siguranța alimentelor.

După cum ne declara dir. adj. al DSVSA Giurgiu, dr. Mădălina Florescu Stocheci, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin actele normative elaborate în materie de Siguranța Alimentară, acoperă tot lanțul alimentar, de la fermă la consumator.

Ea își propune să garanteze securitatea și calitatea produselor alimentare și a hranei pentru animale, respectarea unor standarde înalte, în materie de sănătate și bunăstare a animalelor, etichetarea corectă a produselor alimentare, permițând cetățenilor să obțină informații complete cu privire la conținutul și compoziția produselor alimentare – ne preciza dr. Mădălina Florescu.

            Acțiunile de verificare efectuate în cursul anului 2023 au urmărit două ramuri principale de activitate, și anume: sănătatea animalelor și siguranța alimentară. Acestea au fost efectuate în baza Programului de supraveghere si control, a Ord. ANSVSA 35/2016 privind acțiunile de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor.

            În ceea ace privește siguranța alimentară, aspectele vizate se referă la respectarea de către operatorii alimentari a condițiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere ți igienizare a spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare ți de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, evidența documentelor și a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscurilor (HACCP).

Dr. Mădălina Florescu Stocheci ne mai spunea că toate controalele au fost efectuate în baza Notelor de serviciu primite de la Autoritatea competentă centrală, a sesizărilor/reclamațiilor, cât și  împreună cu alte instituții abilitate, ale statului.

La nivelul unităților autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, conform Ord. ANSVSA nr.57/2010, au fost efectuate un număr de 155 controale și au fost prelevate 128 probe.

În baza Ord. ANSVSA 111/2008, la nivelul unităților înregistrate sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor au fost realizate  un număr de 2249 controale si au fost prelevate un nr. de 511 probe.

Pe domeniul Siguranței alimentelor de origine non animală, au fost efectuate în baza Programului de supraveghere și control, a Notelor de serviciu, reclamații și altele, un număr de 1500 controale și au fost prelevate un număr de 354 probe.

În timpul controalelor efectuate în unități de industria alimentară, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduri, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente.

De asemenea,  s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unități de industria alimentară, în vederea verificării conformității privind criteriile microbiologice în alimente.

Pentru neregulile constatate, cu încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, aplicându-se un număr de 80  sancțiuni contravenționale, conform HG.984/2005, cu modificări și completări ulterioare, în valoare de 716 820 lei.

Au fost aplicate un număr de 15 Avertismente, conform OG.2/2001 ( cu modificările și completările ulterioare).

Principalele neconformități identificate și sancționate, conform legislației sanitare veterinare în vigoare, au fost:

 . funcționarea unităților, fără documente de înregistrare.

 .  depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

 . etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

 . comercializarea produselor alimentare în spatii necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă.

  . nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic.

  . nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.

     Pentru nerespectarea condițiilor de autorizare  a unităților supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, au fost emise un număr de 15 Ordonanțe de suspendare a activității, 5 Ordonanțe privind închiderea activității, precum și 178 Decizii pentru încetarea activității, ne-a mai precizat dir. adj. al DSVSA Giurgiu, Dr. Mădălina Florescu Stocheci.

(Jurnal)

Articolul ”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acoperă tot lanțul alimentar de la fermă la consumator.„ apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Ca la fiecare început de an instituțiile fac bilanțul activității anului precedent. Acest lucru l-a făcut și DSVSA Giurgiu, care, prin inspectorii sanitari veterinari, desfășoară activități pentru protejarea intereselor consumatorilor și asigurarea implementării cerințelor privind siguranța alimentelor. După cum ne declara dir. adj. al DSVSA Giurgiu, dr. Mădălina Florescu Stocheci, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și […]

Articolul ”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acoperă tot lanțul alimentar de la fermă la consumator.„ apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/autoritatea-nationala-sanitara-veterinara-si-pentru-siguranta-alimentelor-acopera-tot-lantul-alimentar-de-la-ferma-la-consumator/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 ianuarie 2024 15:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.