BIBLIOLOGI ROMÂNI PRECURSORI ȘI FONDATORI ”Bibliologia…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

BIBLIOLOGI ROMÂNI
PRECURSORI ȘI FONDATORI

”Bibliologia românească poate fi comparată cu un edificiu ridicat treptat, din secolul trecut, de un șir de oameni de carte, contribuțiile lor fiind complementare, continuându-se unele pe altele și constituind o moștenire fundamentală.” (Gheorghe Buluță)

ION HELIADE-RĂDULESCU
(1802-1872)

Cel mai însemnat ctitor de cultură din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Ion Heliade-Rădulescu a contribuit ca poet, prozator, dramaturg, critic literar, traducător, filolog, mentor cultural și ziarist la consolidarea literaturii române, la închegarea unei culturi moderne a cărții și a lecturii.
Din punct de vedere bibliologic importantă este activitatea sa de editor capabil să gândească proiecte editoriale cu perspectivă culturală și anvergură. O editură modernă cu un program cultural nu se putea realiza în secolul al XIX-lea decât prin conducerea de către o personalitate în același timp instuită și întreprinzătoare, cu simț patriotic și cu perspectivă intelectuală și, mai ales, capabil să transforme ”întreprinderea” în ”instituție”, în acord cu exigențele vremii sale.
Preia în 1830 privilegiul și utilajul tipografiei bucureștene de la Cișmeaua lui Mavrogheni și realizează o adevărată casă de editură în care va face să apară, până în 1848, circa 200 de titluri. Neavând precedente autohtone, se inspiră din modelele cataloagelor franceze de librărie și editură, și concepe un program editorial de traduceri, propus încă din 1843, în cadrul unei ”Biblioteci universale”. În 1860, biblioteca sa cuprindea ”circa 4.000 de volume”, multe ”legate în carton și în piele neagră sau roșie, purtând pe cotor, în partea inferioară, literele I.H.R.”.
În ultimii ani ai vieții va întreține o intensă corespondență cu prefecturile din unele județe, pentru ca acestea să înzestreze bibliotecile școlare cu cărți tipărite de el.

SURSE:
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. Galeria bibliologilor români. Târgoviște: Editura Bibliotheca, 2003. p.21-22;
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. Bibliologie românească. Idei. Portrete. Controverse. Târgoviște: Bibliotheca, 2008. p. 28;
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. Bibliologi români. Dicționar. Târgoviște: Bibliotheca, 2011. p. 118-119;
https://www.bisericamavrogheni.ro/.

FOTO:
https://www.7iasi.ro/
https://ro.wikipedia.org/
Rubrică realizată de Cristina Mirea, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „ION HELIADE RĂDULESCU (1802-1872) (1802-1872)”Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu text care spune „Ar putea fi o imagine cu cer, monument şi text care spune „Biserica +2

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.