BIBLISTORIA BIBLIOTECA DE LA MĂNĂSTIREA MONT SAINTE-ODILE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

BIBLISTORIA
BIBLIOTECA DE LA MĂNĂSTIREA MONT SAINTE-ODILE

Legenda spune că Odilia era fiica ducelui Alsaciei, Etichon, care, când a văzut că nu era băiat și că mai era și oarbă din naștere, a hotărât să o alunge. A stat o vreme ascunsă într-o mănăstire din Burgundia. A fost, însă, descoperită de tatăl ei, la 12 ani, când Odilia, după botez, a început să vadă. Impresionat, tatăl ei și-a cerut iertare și i-a îndeplinit singura dorință: de a ridica o mănăstire pe locul înf…ăptuirii minunii. Așa a fost ridicată mănăstirea Hohenbourg, a cărei primă stareță a fost Odilia. Edificiul a fost transformat, de-a lungul timpului, suferind mai multe modificări, până a devenit ceea ce este astăzi, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Occident. Sfânta Odilia a fost canonizată de Papa Leon al IX-lea, fiind celebrată de biserica romano-catolică și cea ortodoxă pe 13 decembrie. Ea este cunoscută ca vindecătoare a bolilor de ochi și protectoare a orbilor.
Situată, cu o panoramă sufocantă, la altitudinea de 750 de metri în Munţii Vosges din Franţa, mănăstirea Mont Sainte-Odile a fost ridicată în secolul al VII-lea. Biblioteca sa a găzduit vreme de secole multe manuscrise rare şi antice, dar, în anul 2003, ceva straniu a început să se petreacă: aparent, mai multe dintre aceste volume au dispărut fără explicaţie. De vreme ce încăperea era perfect închisă şi inaccesibilă publicului, dispariţia cărţilor reprezenta un mister total. După ce autorităţile au intervenit, acestea au constatat în urma unei anchete minuțioase, că o anumită porţiune a bibliotecii putea fi mişcată astfel încât să dezvăluie un pasaj ascuns. Cu o cameră de supraveghere montată strategic în bibliotecă, un profesor din localitate, Stanislas Gosse, a fost filmat cum se strecura în bibliotecă şi fura cărţi. A fost arestat imediat. Aparent, bărbatul dăduse peste o hartă spre pasajul secret al arhivelor mănăstirii şi a hotărât să se angajeze într-o aventură îndrăzneaţă. Pentru a subtiliza cărţile, Gosse a escaladat pereţii exteriori ai mănăstirii şi apoi a urcat pe o scară ascunsă ducând spre un tunel medieval, vechi de secole şi de mult uitat, care dădea direct într-un raft de cărţi al bibliotecii. Se crede că pasajul a fost iniţial construit pentru a le permite călugărilor de rang înalt să spioneze conversaţiile celor mai tineri. În ce îl priveşte pe Gosse, omul şi-a motivat gestul, spunând că a furat cărţile deoarece a simţit că sunt „abandonate” şi, în plus, a simţit nevoia unui fior. Nu mai puţin de 1.000 de manuscrise unicat din secolele VII-VIII au fost ulterior descoperite în siguranţă în micul apartament al bărbatului.

BIBLIOGRAFIE:
– Cairns, Earle E. – Creștinismul de-a lungul secolelor. O istorie a Bisericii creștine, Chișinău, 1992
– Legros, Jaques – Mont Sainte-Odile, 1988
Sursă foto: Internet
Rubrică realizată de Elena Ion, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu în aer liberAr putea fi o imagine cu castel şi cerNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu copac şi cer

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.