Blocajul de la TVR şi Radio România, evitat doar pe termen scurt. Congresul PNL, principala piedică pentru alegerea noilor conduceri

Partidele din Coaliţie au evitat paralizarea TVR şi Radio România pe ultima sută de metri, în OUG de vineri fiind subliniat faptul că exista riscul „imposibilităţii” funcţionării instituţiei. Deşi în OUG se menţionează că plenul celor două Camere nu s-a putut întruni în termenul legal, cu toate că majoritatea este asigurată de Coaliţie, Puterea nu a semnalat deloc principalul motiv care a dus la această situaţie: lipsa negocierii privind noile consilii de administraţie, precum şi o eventuală schimbare a şefei TVR.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că zilele Ramonei Săseanu la TVR sunt numărate. Propusă ca şefă interimară pentru o perioadă limitată de timp, Săseanu este percepută ca om susţinut de aripa Orban din partid. Asta înseamnă că o eventuală discuţie despre stabilirea unui nou şef la TVR va duce la o confruntare între cele două tabere liberale. Biroul Politic Naţional este acum controlat de Cîţu, context în care apare şi dificultatea în desemnarea unui nou şef la TVR. Pe de altă parte, USR-PLUS rămâne ferm pe poziţii. Adică Liviu Popescu va fi menţinut şi când va exista o conducere validată pentru un mandat întreg, după cum a precizat Iulian Bulai, vicepreşedinte al USR-PLUS, pentru „Adevărul”.

Interimate prelungite şi la ICR

O situaţie incertă este şi la Institutul Cultural Român. În această instituţie, şefia interimară este asigurată de un vicepreşedinte de aproape doi ani. Mai precis, şeful interimar este Mirel Taloş (fost membru ALDE), vicepreşedinte al instituţiei, care a preluat responsabilitatea conducerii după demisia Lilianei Ţuroiu (PSD). Guvernul a decis la jumătatea lunii aprilie să prelungească pentru trei luni mandatele lui Mirel Taloş şi Krizbai Bela Dan, pentru a da timp Parlamentului să înceapă procedurile pentru o noua conducere. În condiţiile în care Coaliţia nu s-a aplecat asupra problemei, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost modificată în Parlament, iar prelungirea a fost mărită la şase luni. Prin urmare, mandatele expiră spre finalul lunii octombrie.

În prezent, în Coaliţie nu a început nicio negociere privind modul de împărţire a celor trei funcţii din fruntea ICR, două dintre ele urmând a fi distribuite către PNL şi USR-PLUS. Doar Krizbai Bela Dan (vicepreşedinte susţinut de UDMR) pare să nu aibă pentru moment emoţii în ceea ce priveşte funcţia sa.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.