Briefing al consilierului președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, cu privire la rezultatele convorbirii telefonice dintre Vladimir Putin și Joseph Biden

Ușakov: – Discuția a durat ceva mai mult de o oră (adică la 12 februarie – n.r). Convoribirea a fost ca o continuare a negocierilor ruso-americane, purtate la 7 decembrie, în regim de video-conferință, precum și a contactului telefonic din 30 decembrie. Atunci a fost momentul când liderii au început să discute cele mai importante teme ale zile, și anume cehstiunile legate de asigurarea unor garanții pe termen lung consemnate juridic pentru securitatea Federației Rusie.

Discuția de astăzi .)s-a desfășurat, după cum știe toată lumea, într-o atmosferă de isterie adusă de oficialii americani la un nivel fără precedent de încordare despre o presupusă invazie a Rusiei în Ucraina. De altfel, partea americană a solicitat contactul telefonic de astăzi al celor doi președinți referindu-se la acest scenariu catactrofal, deși discuția fusese inițial planificată pentru începutul săptămânii viitoare – luni. Astea erau planurile noastre.

Cu solicitări pentru convorbiri telefonice urgente s-au adresat și alți membri ai Administrației, care au purtat ieri și astăzi discuții cu numeroși colegi ruși. Adică escaladarea în jurul temei ”invaziei” s-a făcut în mod coordonat, iar isteria a atins, pur și simplu, apogeul.

Dar revenind la convorbirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, se poate constata că caracterul discuției a fost, totuși, destul de echilibrat și de lucru, iar președintele Biden a făcut chiar referire la experiența predecesorilor, care, în anii Războiului Rece, au făcut tot posibilul pentru a evita catastrofa, pentru a evita un conflict serios între țările noastre.

El a spus că marile noastre puteri sunt și acum rivale, dar că trebuie făcut totul pentru a menține stabilitatea, securitatea în întreaga lume. El a subliniat, de asemenea, că este necesar să se facă tot posibilul pentru a evita cel mai rău scenariu în contextul actualei situații din jurul Ucrainei. El este, după cum a spus, susținător al liniei diplomatice și, în acest sens, a expus o serie întreagă de considerații, care, în opinia lui, țin cont de multe dintre preocupările și inițiativele rusești, prezentate și transmise de noi americanilor și țărilor NATO în proiectele de documente privind garanții de securitate.

Țin să subliniez de la bun început că președintele Rusiei a reacționat în spiritul că partea rusă va analiza, desigur, considerațiile expuse de Biden, de care, fără îndoială, vom ține cont. Din păcate însă, și acest lucru a fost spus, aceste considerații nu se referă, de fapt, la elementele centrale, cheie ale inițiativelor ruse – nici în ceea ce privește neextinderea NATO, nici în privința amplasării unor forțe de atac pe teritoriul Ucrainei, nici la revenirea la configurația forțelor Alianței din 1997, când a fost semnat Actul fondator Rusia – NATO. Nu am primit un răspuns pe fond.

În general, mulți dintre pașii despre care s-a vorbit în cadrul discuției telefonice se regăsesc deja în răspunsurile primite de noi la 26 ianuarie din Washington și de la cartierul general al NATO la propunerile ruse.

Cum era de așteptat, Joseph Biden a menționat, în contextul situației tensionate din jurul Ucrainei, posibile sancțiui dure împotriva Rusiei, dar nu acesta a fost subiectul pe care s-a pus, de fapt, accent în timpul convorbirii destul de lungi cu liderul rus.

La rândul său, președintele nostru a expus în detaliu abordările principiale ale părții ruse, a explicat de ce tocmai acum se impune necesitatea de a rezolva probleme de care depinde în mod real securitatea națională a Rusiei.

Vladimir Putin a făcut și o scurtă incursiune în istoria relațiilor reciproce dintre SUA, NATO și Rusia, ceea ce, într-un final, a și condus la situația de criză. Președintele Rusiei a spus, în special, că, în anii Războiului Rece, Uniunea Sovietică și Statele Unite au fost, desigur, adversari sută la sută, iar în anii ’90, spre exemplu, am fost parcă un fel de prieteni, dar chiar și atunci, SUA și NATO au promovat în relațiile cu Rusia o linie departe de a fi constructivă. Pentru că, de fapt, atunci a început extinderea practică a sferei de activitate a NATO, atunci au fost primiți membri noi, iar Alianța s-a apropiat de granițele Rusiei. După care, în anii ‘2000 deja s-a produs o degradare drastică a condițiilor de securitate în spațiul euroatlantic, iar această degradare a vizat exact securitatea țării noastre.

Ce altceva aș mai vrea să subliniez. Nu mai puțin detaliat, președintele Rusiei a vorbit despre linia distructivă a autorităților ucrainene de sabotare a Acordurilor de la Minsk, care durează deja în ultimii opt ani. El a spus, totodată, că din partea statelor occidentale nu există presiunea necesară, pentru ca autoritățile de la Kiev să ducă la îndeplinire angajamentele asumate. De asemenea, președintele nostru a atras atenția asupra pericolului militarizării Ucrainei, alimentării ei cu arme moderne, de care se ocupă în mod intenționat țările occidentale, stimulând, astfel posibile provocări din partea instituțiilor de forță ale Ucrainei, atât în privința Donbassului, cât și în privința Crimeii.

Ținând cont de prevederile doctrinare ale Ucrainei, unde este înscris obiectivul de recuperare prin forță a Crimeii, intrarea ei ipotetică în NATO este sortită, desigur, celor mai periculoase consecințe, inclusiv o confruntare militară directă între Rusia și Alianță – măcar și pentru faptul că Statele Unite consideră sfânt articolul cinci al Tratatului de la Washington. Un aspect despre care președintele nostru a vorbit amânunțit în timpul discuției de astăzi.

În general, președinții au convenit că ideile exprimate de Biden vor fi atent analizate la Moscova și, în funcție de posibilități, vor fi luate în considerare în reacția noastră la documentele de poziție primite din SUA și NATO. Această reacție o vom aduce în cel mai scurt timp la cunoștința partenerilor noștri și a opiniei publice.

Ținând cont de faptul că, după cum a spus Joseph Biden, el vrea ca relațiile interstatale dintre Rusia și Statele Unite să se stabilească pe baza respectului reciproc, președinții au convenit să continue contactele la diferite niveluri pe toate chestiunile abordate în convorbirea telefonică de astăzi. Pe ansamblu, discuția a avut un caracter de lucru, vreau să subliniez încă o dată.

Întrebare: –  Spuneți-mi, vă rog, din discuția de astăzi se poate înțelege logica părții americane? Dacă domnul Biden știa că urma să vorbească la telefon cu Vladimir Putin, de ce a anunțat pentru 16 februarie ”invazia” Rusiei în Ucraina, după care toate lumea a intrat în fibrilații? Nu se va întâmpla oare ca astăzi ei, șefii celor două state, să stea de vorbă, iar mâine sau poimâine domnul Biden să stabilească o nouă dată (a ”invaziei”)? După o astfel de declarație lumea iar se va impacienta. Cum să înțelegem asta?

Ușakov: –  Știți foarte bine că în jurul deplasării trupelor noastre pe teritoriul nostru – fie și nu departe de granițele Ucrainei – se încinge starea de tensiune, iar în ultimele zile, ore, situația a fost adusă la absurd… Dar realitate este că americanii amplifică isteria în mod artificial în jurul așa-numitei invazii ruse planificate, indică până și data acestei ”invazii”, iar în paralel, împreună cu aliații, întăresc ”mușchii miltiari” ai Ucrainei. Sunt alocate importante resurse financiare pentru modernizarea armatei ucrainene, crește numărul de instructori militari trimiși acolo. Adică, în acompaniamentul afirmațiilor despre ”invazie” se creează premise pentru posibile acțiuni provocatoare ale forțelor armate ucrainene.

Așa vedem noi această situație.

Întrebare: Iar mai departe, americanii pot continua în felul acesta?

Ușakov: – Nu știu, americanii sunt cei care aleg această cale. Noi am expus considerațiile noastre și am subliniat de câteva ori că nu înțelegem de ce să trimiți mijloacelor de informare în masă informații despre care se știe că sunt false despre intențiile noastre, ale Rusiei.

Întrebare: – În cadrul convorbirii telefonice s-a vorbi despre incidentul cu submarinul american din apele noastre teritoriale?

Ușakov: – Nu, nu știm nimic în această privință și, pe linia Ministerului Apărării, se fac demersuri corespunzătoare, dar subiectul nu a fost abordat de președinți în discuția lor.

Întrebare: Spuneți-ne, vă rog, în cadrul convorbirii telefonice partea rusă și-a conturat cumva planurile, în cazul în care autoritățile de la Kiev vor întreprinde o provocare împotriva Donbassului? Ce va face Rusia într-o astfel de situație?

Ușakov: – Înainte de toate, am pus accent pe faptul că noi vom analiza acele considerații avansate astăzi de Biden, deși, în mare parte, ele coincid cu conținutul răspunsurilor trimise nouă de țările NATO și de americani. S-a spus că noi am finalizat, practic, prelucrarea interdepartamentală a posibilelor nostre acțiuni. Acest lucru va fi anunțat în cel mai scurt timp.

Întrebare: – Partea americană a reacționat, și-a expus deja impresiile despre discuția telefonică. În special, ei continuă să susțină că tot le este neclar dacă vor exista acțiuni, că nu le este clar care sunt planurile președintelui Putin privind presupusul, din punctul lor de vedere, ”atac” asupra Ucrainei.

Ușakov: – Sincer să fiu, încă nu am văzut, ca să zic așa, interpretarea americană a convoribirii telefonice, dar ceea ce am dorit să spunem în acest sens, am spus deja.

Întrebare:- Mai sunt planificate și alte asemenea contacte, în viitorul apropiat?

Ușako: – Am spus deja că președinții au convenit că aceste contacte vor continua pe diferite subiecte. Vor fi discutate în special acele chestiuni abordate astăzi de Joseph Biden. Și, desigur, vom analiza, în primul rând, îngrijorările noastre expuse foarte clar și public în două proiecte de documente.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.