CĂLĂTORIE PRIN BIBLIOTECILE LUMII Biblioteca George Peabody,…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

CĂLĂTORIE PRIN BIBLIOTECILE LUMII
Biblioteca George Peabody, Baltimore, Maryland

Biblioteca George Peabody este recunoscută pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai frumoase spații de bibliotecă din lume, dar este și un spațiu esențial pentru predare și cercetare.
Construită în 1878 la cererea filantropului George Peabody născut în Massachusetts, biblioteca a făcut inițial parte dintr-un institut de artă și cultură – primul conservator de muzică din America – pe care l-a …creat pentru a fi disponibil oamenilor, iubitului său, Baltimore. Institutul Peabody este în continuare printre cele mai bune școli de muzică din lume, fiind absolvit de cei mai buni interpreți, profesori și compozitori de muzică clasică.
Spațiul a fost proiectat cu un atrium imens în centrul său, fiecare nivel al bibliotecii având vedere la spațiul central. Este amenajat cu balustrade ornamentate și pardoseli din marmură modelate și luminat în mod natural în timpul zilei de un luminator încrucișat la șase etaje deasupra holului. Proiectul a fost realizat de arhitectul Edmond G. Lind în colaborare cu primul rector al Institutului Peabody, Nathaniel H. Morison, spațiul frumos fiind descris în mod adecvat ca o „catedrală a cărților”.
Biblioteca găzduiește 300.000 de volume. Majoritatea colecției sunt lucrări de referință care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea pe subiecte care variază de la arheologie la știință și la literatură. În prezent, spațiul servește și ca spațiu pentru evenimente și fundal pentru filme și emisiuni TV.
Biblioteca George Peabody este încă deschisă publicului larg, conform intenției inițiale a lui Peabody. Peabody de a lăsa mai mult decât un depozit de cunoștințe pentru oraș, creând un spațiu superb de care oamenii să se bucure, iar viziunea sa de a îmbina muzica serioasă cu restul artelor era, cu siguranță, prevăzătoare și îndrăzneață.
Sursa informațiilor și fotografiilor:
https://www.atlasobscura.com/places/george-peabody-library
https://www.library.jhu.edu/library-…/george-peabody-library
https://www.traditionalbuilding.com/…/george-peabody-librar…
Rubrică realizată de Marilena Dumitrică, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: interiorEste posibil ca imaginea să conţină: interiorEste posibil ca imaginea să conţină: interiorEste posibil ca imaginea să conţină: interior+3

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.