CĂLĂTORIE PRIN BIBLIOTECILE LUMII Biblioteca Universității…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

CĂLĂTORIE PRIN BIBLIOTECILE LUMII
Biblioteca Universității Harvard

Biblioteca Universității Harvard este cea mai importantă bibliotecă universitară din SUA și cea mai mare bibliotecă privată din lume. Cu o colecție care depășește 18,9 milioane de volume, biblioteca a fost înființată în 1638 de John Harvard și avea, la vremea aceea, un fond de 400 de volume. Colecția și-a schimbat locația de multe ori de-a lungul timpului, pe măsură ce s-a dezvoltat. La început s-a aflat în… Old College Building, apoi s-a mutat în Harvard Hall unde, în 1764, a ars în întregime(doar cărțile care au fost împrumutate nu au rămas distruse), împreună cu întreaga clădire. Atunci când Harvard Hall este reconstruit, este întemeiată din nou și colecția (cu ajutorul donațiilor), cu un fond de 15.000 de volume. În 1841 este mutată în Gore Hall, însă, curând, și acest spațiu devine neîncăpător, așa că, în 1912, este mutată din nou, de această dată în mai multe clădiri, într-o formulă care s-a păstrat până astăzi. În prezent, biblioteca operează prin intermediul a 73 de biblioteci specializate și filiale.
Biblioteca Harvard găzduiește, de asemenea, o serie de artefacte istorice și documente primare din întreaga lume, inclusiv una dintre cele 23 de Biblii Gutenberg complete.
Cea mai mare colecție de arhive axate pe afaceri și istoria economică este găzduită în colecțiile speciale Baker Library de la Harvard Business School . Arhivele bibliotecilor de botanică includ plantele personale ale lui Henry David Thoreau , scrisorile lui Charles Darwin către Asa Gray și mii de ilustrații botanice. Biblioteca Wolbach conține cele mai vechi imagini ale lunii care au supraviețuit, iar Biblioteca Tozzer este una dintre cele mai vechi biblioteci antropologice din lume. Biblioteca Harvard are, de asemenea, o colecție impresionantă de conținut digital, peste 6 milioane de obiecte digitale sunt accesibile online de către oricine, indiferent dacă sunt sau nu afiliați la Harvard, prin pagina Harvard Digital Collections.

Sursele informațiilor și fotografiilor:
https://www.descopera.org/istoria-bibliotecii-si-a-arhivel…/
https://respiro.ro/…/cele-mai-mari-10-biblioteci-din-statel…
https://ro.ripleybelieves.com/largest-libraries-in-united-s…
https://ro.qaz.wiki/wiki/Harvard_Library
Dumitrică Marilena, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu interiorAr putea fi o imagine cu zăpadă şi zid de cărămidăAr putea fi o imagine cu în aer liber şi monumentAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi interior+5

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.