Când jocul devine o problemă: Sfaturi pentru a menține un echilibru sănătos între gambling și utilizarea telefonului

Când jocul devine o problemă: Sfaturi pentru a menține un echilibru sănătos între gambling și utilizarea telefonului

Cazinourile au debutat în urmă cu câteva secole și încă de la început s-au dovedit a fi atât un mijloc de distracție, cât și o năpastă pentru cei care nu puteau dovedi control în acțiunile lor și în modul cum își gestionau timpul, dar mai ales finanțele. Odată cu trecerea timpului lucrurile nu s-au schimbat, mai cu seama că acum gamblingul este tot mai accesibil, fără limitări sau restricționări pe niciun fel de bază, fie ea religioasa, morală, financiară, politică – efectiv oricine poate juca, de oriunde și oricând.

Există, din păcate, o linie foarte subțire între dependență și distracție, pentru că atât timp cât nu există stăpânire, se poate pierde rapid rațiunea și jocul devine o problemă. Definit ca fiind actul de a risca ceva de valoare, jocul de noroc trebuie făcut într-un mediu bun, unde nu sunt riscuri, dar mai ales să existe un echilibru sănătos între acesta și durată. Dacă sesiunile se fac online, vorbim aici și despre un aspect care pare să fie ignorat, mai exact modul în care utilizarea excesivă a telefonului afectează device-ul, care este predispus la daune, dacă activitatea se întinde pe termen lung.

Și cert este că nu există vreo regulă, să apară probleme doar la jocurile de cărți, la sloturi online gratis, la jocurile de zaruri sau la ruletă – comportamentul jucătorului este general valabil, iar dependența se poate dezvolta de oricine, indiferent de ceea ce joacă. Cum recunoști, cum gestionezi și cum tratezi sau preîntâmpini orice potențiale probleme la jocurile de noroc, mai bine dezbatem în rândurile de mai jos. Asta ca să fii în siguranță atât tu, cât și telefonul tău, care se poate dovedi o “victimă” colaterală.

Ce înseamnă dependența față de jocurile de noroc?

Pe scurt, dependența față de jocurile de noroc reprezintă o problemă. O dependență de jocuri de noroc este o tulburare de control al impulsurilor care are atât de multe repercusiuni negative pornite din riscuri asumate orbește. Vorbim despre o incapacitate de a te opri din a juca și face pariuri, cu toate că această dorință incontrolabilă de joc îți provoacă rău, fie că este vorba despre unul fizic sau unul psihologic sau chiar spiritual.

Dacă vrei o explicație și mai rațională, este o dependență similară cu cea a consumului de droguri, pentru că pariurile stimulează la fel ca și acolo, eliberarea dopaminei, hormonul fericirii. Și această plăcere este una care se dorește repetată din nou, și din nou, și din nou, până la a nu-ți mai da seama de ce ești capabil de a obține aceleași efecte, mai cu seamă că și corpul devine tot mai tolerant, iar mintea mai nerăbdătoare. Totul este un proces de durată, iar dacă nu este conștientizat mai poate fi cu greu stopat, în speță dacă nu se cere ajutorul.

Metode prevenție dependență pariuri

Până la a se ajunge la proceduri care să stopeze pariurile fără întrerupere făcute de pe dispozitivul mobil, că este la îndemâna – dar care poate presupune și uzura prematură a device-ului – ar trebui să iei în considerare următoarele sfaturi, care nu sunt chiar de neglijat:

  • rămâi mereu angrenat și în alte activități, care să te țină ocupat în ton pozitiv, cum ar fi arta, sportul, metode de entertainment mai cuminți
  • fii încă de la început conștient de potențialul de a dezvolta probleme de gaming
  • stabilește încă dinainte de a începe un joc, limite de timp și de buget, pe care să nu le depășești indiferent de ce scuze ai găsi ca să te justifici
  • monitorizează cât mai atent activitatea ta din online și cum îți afectează relațiile implicarea ta
  • ține minte că joci ca să te distrezi și nu ca să te îmbogățești, pentru că așa vei diminua și riscul de a fi dezamăgit, dar nici nu vei mai urmări să recuperezi pierderile
  • înțelege cum funcționează fiecare joc și fii conștient de tot ceea ce implică fiecare, dar mai ales învață că totul este generat la întâmplare și că cele mai multe șanse sunt pentru casă
  • înainte de orice, fă-ți un plan în ceea ce privește investițiile dar și de cât anume îți permiți să pierzi, înainte de a te gândi ce anume ai de recuperat
  • păstrează relațiile sănătoase cu prietenii, cu rudele și nu neglija relațiile profesionale
  • ia pauze frecvent și ai în vedere să ai mintea odihnită
  • nu juca și nu face pariuri, după ce ai băut alcool
  • păstrează mereu o atitudine pozitivă
  • nu folosi jocurile de noroc ca o metodă de a scăpa de sentimentele de stres, singurătate sau de depresie

Cel mai important lucru și care nu trebuie deloc neglijat, în cazul în care observi orice semne în schimbarea stilului de viață, ia măsuri și cere ajutorul.

Sfaturi pentru menținerea unei balanțe sănătoase între viață și pariuri

Așa cum am învățat, există mai multe semne care îți pot da de bănuit că ai dezvoltat o problemă în ceea ce privește jocurile de noroc. Ca să îți fie mai ușor să moderezi această problemă, te ajutăm cu câteva recomandări și pentru început, trebuie să fii conștient de ce înseamnă această problemă și de ce ar trebui considerată astfel, cât pentru a o identifica – acesta este primul sfat în a orice gestionare. Pe scurt, dacă recunoști semnele, poți lucra la modificarea comportamentului și poți începe să te simți mai bine.

Următorul pas, este să știi să identifici factorii declanșatori, adică să înveți care anume sunt motivele pentru care joci, care sunt factorii exteriori de stres și în principiu ce anume înseamnă nevoia patologică de joc – poate fi vorba despre anumite idei, despre sentimente, gânduri sau comportamente care te pot determina să joci. Îndată ce ești conștient de aceasta, ar trebui că lucrurile să fie mai simple.

Cele de mai sus ne duc către următorul pas, mai exact să fii conștient de ce anume simți. Însă, mai mult contează să îți înțelegi nevoia de a juca și să știi că toată adrenalina aia combinată cu euforia este ceva de scurtă durată. Este mai bine să îți aloci câteva momente pentru a fi conștient de ce anume te preocupă și ce anume cauți, că uneori poate fi doar vorba despre un mecanism de apărare în fața a cine știe ce.

La fel de important este să eviți situațiile cu riscuri crescute, ca să și previi izolarea care vine la pachet cu o dependență ridicată. Adică, decât să joci online poker și să-ți pui un buget generos la bătaie, nu mai bine organizezi o seară cu jocuri de cărți acasă, într-un mediu mai puțin solicitant?

O abordare la fel de însemnată ar putea și provocarea propriilor convingeri, adică să elimini din obișnuință gândurile negative cum ar fi iraționalul, justificările bazate pe superstiții și iluzia controlului, acele practici sănătoase cu care te simți singur care te fac un jucător impulsiv. Mai degrabă orientează-te către alternative mai sănătoase și mai stimulatoare cum ar fi investiția în terapie, în meditație, în exerciții, în voluntariat și practică

recunoștința.

Concluzie

Că este vorba despre tine sau despre o persoană pe care o cunoști, ajutorul poate fi oferit doar dacă este cerut, Așadar, primul pas în gestionarea dependenței de joc este să se recunoască că există o problemă. Este foarte important să existe dorință de schimbare, atunci când s-a trecut peste granița normalului, pentru că indiferent de ce activitate este vorba, atunci când viața unui individ se schimbă în mai rău, atunci știi că sunt impuse schimbări.

Adică trebuie să faci altceva ca să-ți recuperezi vechiul stil. Importanța unui echilibru este esențială, așa că dincolo de faptul că experimentam acest nou fenomen FOMO (fear of missing out), la cazinouri lucrurile sunt cu atât mai sensibile, căci discutăm despre acțiuni care implică și bani, așa că trebuie să fii cu atât mai atent.

Cazinourile au debutat în urmă cu câteva secole și încă de la început s-au dovedit a fi atât un mijloc de distracție, cât și o năpastă pentru cei care nu…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/cand-jocul-devine-o-problema-sfaturi-pentru-a-mentine-un-echilibru-sanatos-intre-gambling-si-utilizarea-telefonului/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 29 ianuarie 2024 20:28

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.