Caravanei cinematografică ANIMEST: între 9-11 iunie, la Giurgiu

Caravanei cinematografică ANIMEST: între 9-11 iunie, la Giurgiu

Giurgiu este prima oprire a caravanei cinematografice Animest: între 9-11 iunie, publicul este așteptat la festival cu un program de filme, workshop-uri și cine-concert, special gândit pentru întreaga familie. Intrarea este liberă la toate activitățile din proiect.

Știm ce valoroase sunt experiențele culturale pentru formarea viitorilor consumatori de cultură. Prin sprijinul oferit de granturile SEE, echipa Animest reușește să organizeze în orașe fără spații dedicate cinema-ului un adevărat festival. Giurgiuvenii au ocazia să se bucure de filme selectate la OSCAR și premiate la marile festivaluri, și sper ca acest proiect să le deschidă apetitul pentru astfel de evenimente”, declară Mihai Mitrică, director Animest.

Festivalul se deschide vineri cu o proiecție în aer liber, pe Esplanada Teatrului ”Tudor Vianu” și continuă în weekend cu ateliere de animație pentru copii, proiecții în aer liber și un cine-concert original interpretat de Sebastian Burneci Trio. Trompetist și solist al Big Band-ului Radio și absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda, Sebastian Burneci este membru activ în mai multe proiecte internaționale de jazz. Trio-ul va interpreta povești norvegiene animate pe muzică originală compusă și interpretată în direct, pentru bucuria publicului giurgiuvean.

PROGRAM

VINERI, 9 IUNIE

21:00, Esplanada Teatrului „Tudor Vianu”

Ernest și Célestine (Franța-Belgia-Luxemburg 2012, 80 min., regia Stéphane Aubier, Vincent Patar și Benjamin Renner; Dialoguri în franceză, subtitrare în română; Vârsta recomandată: 6 ani+)

*Film nominalizat la OSCAR și premiat la numeroase festivaluri dedicate filmelor pentru copii

Povestea prieteniei imposibile dintre un urs morocănos care visează să devină artist și o șoricică ce refuză să devină dentist.

SÂMBĂTĂ, 10 IUNIE
11:00, Ateneul „Nicolae Bălănescu”

Perlimps (Brazilia 2022, 80 min., regia Alê Abreu; Dialoguri în portugheză, subtitrare în română; Vârsta recomandată: 6 ani+)


*Premiat la festivalul internațional de animație din Ottawa, Canada și nominalizat la festivalul internațional de animație pentru copii din Chicago, SUA
Pierduți în Pădurea Fermecată, doi agenți secreți își unesc forțele pentru a-i salva pe misterioșii Perlimps de niște giganți înfiorători.

12:30 – 14:00, Ateneul „Nicolae Bălănescu”
ATELIER de animație pentru copii, facilitat de Anna Florea.

Anna este un ilustrator, animator și regizor, co-fondatoare a studioului RIVULET și co-autoare a două scurtmetraje de animație „Mr. Anxiety goes on a date” (2016) și „invizibilii” (2020), realizate împreună cu colectivul 4inaroom.

Atelierul va introduce copiii în lumea animației, explicând concepte de bază și oferindu-le ocazia să creeze o animație simplă, în echipă. Atelierul este recomandat pentru copii cu vârsta între 8-11 ani.

21:00, Esplanada Teatrului „Tudor Vianu”

Titina (Norvegia-Belgia 2022, 90 min., regia Kajsa Næss; Dialoguri în norvegiană, subtitrare în română; Vârsta recomandată: 6 ani+)

*Selectat în competiția marilor festivaluri de animație și filme pentru copii: Göteborg IFF 2022, Mon Premier Festival Paris 2022, Tromsø IFF 2023, New York CFF 2023.

O expediție cu peripeții către Polul Nord, în care exploratorul norvegian Roald Amundsen și inginerul aeronautic italian Umberto Nobile sunt însoțiți de cățelușa Titina.

DUMINICĂ, 11 IUNIE
11:00, Ateneul „Nicolae Bălănescu”

Dounia și prințesa Alepului (Canada-Franța 2022, 72 min., regia Marya Zarif și André Kadi; Dialoguri în franceză, subtitrare în română; Vârsta recomandată: 6 ani+)


Cu doar câteva semințe de chimen negru în palmă, dar ajutată de o prințesă și încurajată de familie, micuța Dounia părăsește Alepul în grabă pentru a găsi un nou loc numit acasă.

12:30 – 14:00, Ateneul „Nicolae Bălănescu”
ATELIER de animație pentru copii, facilitat de Anna Florea.

Anna este un ilustrator, animator și regizor, co-fondatoare a studioului RIVULET și co-autoare a două scurtmetraje de animație „Mr. Anxiety goes on a date” (2016) și „invizibilii” (2020), realizate împreună cu colectivul 4inaroom.
Atelierul va introduce copiii în lumea animației, explicând concepte de bază și oferindu-le ocazia să creeze o animație simplă, în echipă. Atelierul este recomandat pentru copii cu vârsta între 8-11 ani.

20:00, Esplanada Teatrului „Tudor Vianu”

Misterele Nordului (50 min)
Povești norvegiene animate pe muzică originală compusă și interpretată în direct de Sebastian Burneci Trio.

21:30, Esplanada Teatrului „Tudor Vianu”

Cats Don’t Dance / Pisicile nu dansează (SUA 1997, 75 min., regia Mark Dindal; Dialoguri în engleză, subtitrare în română; Vârsta recomandată: 6 ani+)

Danny, o pisică ambițioasă și talentată, vrea să cucerească Hollywoodul cu mișcări ca ale lui Fred Astaire, dar se confruntă cu o mulțime de obstacole.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/960069665131294

Următoarele opriri ale caravanei cinematografice sunt Câmpulung Muscel (23-25 iunie) și Târgu Neamț (14-16 iulie).  Toate informațiile vor fi publicate pe site-ul proiectului https://www.plus.animest.ro

Parteneri: Consiliul Județean Giurgiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Teatrul Tudor Vianu, Tranzit 2030

Parteneri media: Jurnal Giurgiuvean, Salvează Cinema Giurgiu, Friendshipbridge.eu


Proiectul ANIMEST+ vine în întâmpinarea unor necesități urgente ale industriei de animație din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefili informați și ale comunităților lipsite de viață culturală cinematografică. Proiectul este condus de Asociația ANIMEST în parteneriat cu Kool Produktion, o reputată casă de producție din Oslo, Norvegia. Pe parcursul anului 2023 proiectul propune o serie de activități: educație prin cultură în mediul rural din România, o școală de vară pentru liceeni, cinema itinerant în orașele românești și o conferință dedicată profesioniștilor și tinerilor interesați de industria cinematografică. Bugetul total al proiectului este de 979.185,85 lei (199.066,02 euro), din care 952.781,52 lei (193.698,09 euro) este valoarea sprijinului financiar nerambursabil.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

(Comunicat de presă primit din partea organizatorilor)

Giurgiu este prima oprire a caravanei cinematografice Animest: între 9-11 iunie, publicul este așteptat la festival cu un program de filme, workshop-uri și cine-concert, special gândit pentru întreaga familie. Intrarea este liberă la toate activitățile din proiect. ”Știm ce valoroase sunt experiențele culturale pentru formarea viitorilor consumatori de cultură. Prin sprijinul oferit de granturile SEE, […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/caravanei-cinematografica-animest-intre-9-11-iunie-la-giurgiu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=caravanei-cinematografica-animest-intre-9-11-iunie-la-giurgiu
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 25 mai 2023 17:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.