Care este prețul cărnii de porc, cu o lună înainte de Crăciun! Cu cât se vinde în județul Giurgiu…

După cum declara pe posturile de televiziune, luni, 22 noiembrie, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, anul acesta prețul cărnii  va fi mai mic cu circa 30% față de finalul anului trecut.
El mai spunea că la acest moment carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, în timp ce preţul crescătorilor de porci în gospodăriile individuale ajunge şi la 14 lei și chiar la 17 lei pe kilogram!
Piaţa românească este formată dintr-o piaţă a fermelor comerciale ce sunt înregistrate sanitar – veterinar şi  o altă piață, cea  a porcilor proveniți din gospodăriile populaţiei. Două piețe între care există o diferență majoră de preț.
Gospodarii, total necontrolați de organele abilitate (DSVSA-uri), vând porcul în viu la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.
Unii crescători însă preferă să scadă prețul foarte mult pentru a se asigura că își vând marfa.
În supermarketuri, prețul pentru carnea de porc diferă. Spre exemplu, la Kaufland, prețul pe kilogram pentru pulpa de porc este de 12,99 lei, iar ceafa de porc, fără os  se vinde  la prețul de 14,99 lei ( redus de la 25,99 lei).
În marile magazine, ceafa de porc fără os  este  23,95 de lei pe kilogram, pulpa de porc are  prețul de 12,90 lei pe kilogram, iar cotletul,  fără os este 23,95 de lei pe kilogram.
Deși aparent  solicitarea  cărnii de porc ar trebui să fie mai mică,  din cauza închiderii sectorului de restaurante din HoReCa, românii o consumă la fel de mult. Dacă nu la restaurant,  cu siguranță, acasă…
De precizat că puterea de negociere a crescătorilor de suine, români, este limitată faţă de cea a retailerului, mai ales că în acest circuit intervin și samsarii,  prezenți cu miile pe piața cărnii de porc, românească.
Din păcate nu noi facem preţul de la raft, nu îl controlăm sub nicio formă, iar puterea noastră de negociere este extrem de limitată faţă de retailer, pentru că trăim nişte vremuri în care Europa şi mai ales Germania are supraproducţie şi în momentul în care vrem să cerem ceva mai mult să ajungem la limita supravieţuirii ni se spune foarte clar şi verde în faţă: Nu-ţi convine preţul meu aduc din Germania– preciza președintele Asociației,  Ioan Ladoși.
Din datele obținute , la această oră România nu poate asigura decât circa 30% din consumul intern de carne proaspătă. Asta nu numai din cauza pandemiei,  ci și   din cauza pestei porcine africane, care a ucis mai mult de 600.000 de porci în  ultimii trei ani şi jumătate de când a apărut virusul, pe teritoriul României.
(…) Concluzia Comisiei Europene este aceeaşi: autorităţile române au evitat să implementeze recomandările, ceea ce era oarecum de aşteptat din perspectiva noastră pentru că problema impunerii unor reguli poate fi neprietenoasă, ori noi am trecut prin două rânduri de alegeri şi niciunul dintre partide nu şi-a asumat să ridice acest cartof fierbinte. Să ne bucurăm că s-a terminat şi cu alegerile, aşteptăm să se clarifice în cel mai scurt posibil şi noua formulă de guvernare şi aşteptăm în sfârşit, acum nemaifiind sub presiune politică, să se ia acele măsuri care sunt absolut normale şi absolut logice într-o ţară civilizată”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de carne de porc.
Ioan Ladoşi  mai spunea că  mult anunțata ”Lege a porcului”,  lansată în primăvara acestui an,  de către autorităţi, a fost tărăgănată prea mult…
Conform ultimelor date anunțate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România încă înregistrează 409 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe printre care, până nu demult, și Giurgiu.
În consecință anul acesta, de Crăciun,  numai unul din 5 români își va permite să cumpere  porc sau carne de porc în cantități mai mari, cât timp cu banii cu care cumpărau anul trecut 5 kg. de carne,  anul acesta, din cauza prețului, cu aceeași bani vor putea cumpăra doar 4Kg!
În județul Giurgiu, la această oră prețurile sunt încă mici, majorările fiind așteptate în preajma sărbătorilor de iarnă. În comuna Călugăreni, un fief al cărnii de porc,  confrorm anunțurilor on line, un porc, în viu, de  110-150 kg, se vinde cu 12-14 lei/kg. în viu.
Porcii din rasa Marele Alb se vând cu 13 lei /kg, iar cei  din rasa Mangalița, extrem de apreciați în ultimii ani,  cu greutatea de 100-130 kg, se vând ( în comuna Hotarele)  cu 13 lei/kg.
La rândul lor, crescătorii din comuna Gostinu vând porcii de 90-100 kg, conform anunțurilor, cu doar 10 lei/kg.!
Amatorii de purcei fragezi , de până la 50 kg. îi pot achiziționa, tot de pe on line, atât din Municipiu cât și din comuna Gostinu, prețul lor variind:  11 lei/kg sau  350 lei/buc.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Care este prețul cărnii de porc, cu o lună înainte de Crăciun! Cu cât se vinde în județul Giurgiu…

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.