Cartele de metrou mai scumpe din iunie? Ce a declarat ministrul Transporturilor

Potrivit unui document, liderii Metrorex iau în calcul ca din iunie, Bucureștenii să aibă de-a face cu cartele de metrou mai scumpe. Astfel, scumpirea biletelor de transport începe să prindă tot mai tare contur atât în mintea oficialilor cât și a cetățenilor.

Iunie ar putea veni cu cartele de metrou mai scumpe

Cei din conducerea Metrorex, analizează posibilitatea de a crește tarifele, începând cu luna iunie, după cum arată un document obținut în exclusivitate de către Digi24. Printre măsurile de diminuare a pierderilor se numără și reducerea cu 18% a salariilor pentru o perioadă de 4 luni care ar reprezentat de fapt o suspendare a majorării salariilor precum și blocarea angajărilor.

Pentru a crește veniturile, Metrorex ia în calcul scumpirea cartelelor de călătorie începând cu luna iunie. Momentan nu se știe câți bani ar trebui să scoată călătorii în plus din buzunar. Ultima creștere a prețurilor cartelelor de metrou a avut loc în luna martie a anului 2015. La acea vreme, prețul unei cartele cu 2 călătorii s-a scumpit cu un leu, în timp ce prețul unui abonament lunar a crescut cu 10 lei.

Mulți cetățeni ai Capitalei nu sunt uimiți de această viitoare scumpire a călătoriei cu metroul. Inclusiv ministrul Transporturilor a menționat cu o lună în urmă o posibilă majorare a prețului călătoriei cu metroul. Această soluție ar fi cea mai la îndemână pentru a strânge mai mulți bani în conturile companiei, chiar dacă Metrorex ar putea miza pe creșterea numărului de călători.

„Dacă ne uităm la inflație, ar trebui măcar o ajustare în zona asta. Nu va umple acea gaură de care vorbim, dar ca o estimare, cifrele sunt aproximative, la o creștere de 20 la sută în zona tarifară, în medie, se poate ajunge la 50 de milioane de lei în plus pe an, ceea ce ajută, evident pe partea de venituri”, declara Cătălin Drulă, la Digi24.

Acum o saptamana, angajatii metroului au apelat la o greva spontana, blocand circulatia cu metroul
Acum o saptamana, angajatii metroului au apelat la o greva spontana, blocand circulatia cu metroul

Metrorex riscă să intre în insolvență

Conform documentului, compania se așteaptă ca numărul de călător din acest an să fie unul comparabil cu cel de anul trecut, unde s-au arătat cifre cu 30% mai scăzute față de 2019, din cauza restricțiilor dar și a faptului că tot mai multe persoane au lucrat de-acasă. Ca soluții alternative pentru a diminua pierderile, Metrorex ar putea apela la reducerea cu 18% a salariilor în cazul celor 5.500 de angajați ai săi pentru o perioadă de 4 luni.

Totodată, o altă opțiune ar putea fi reprezentată de blocarea angajărilor cu excepția celor pentru posturile care țin de siguranța traficului, iar aici putem aminti mecanicii de tren, dispecerii sau impiegații de mișcare. În lipsa acestor măsuri, membrii Consiliului de Administrație atrag atenția asupra faptului că Metrorex ar risca să intre în insolvență.

Scumpirea călătoriei cu metroul vine în urma tensiunilor dintre sindicate, companie și Ministerul Transporturilor. Acum o săptămână, angajații metroului au apelat la o grevă spontană, blocând circulația cu metroul, astfel, paralizând Capitala. Această formă de protest l-a făcut pe ministrul Transporturilor să se gândească la faptul că decizia are la bază desființarea magazinelor și patiseriilor din stații.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.