Câţi bani primesc părinţii care stau acasă cu elevii în şcoala online. Suma a fost dezvăluită

Părinții care stau acasă cu elevii nevoiți să facă şcoală online vor primi bani de la stat. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Iată despre ce sumă este vorba.

Ministrul Muncii, veste bună pentru părinții cu copii care fac școală online

Ministrul Muncii a anunțat că Guvernul a aprobat două ordonanțe de urgență ce prevăd prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite pentru părinţii care îşi supraveghează copiii care fac școală online.

De acest ajutor vor beneficia atât părinții angajați la stat, cât și cei din mediul privat, pe toată perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de încheierea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022.

Câți bani vor primi părinții

Mai exact, potrivit ministrului Muncii, vor putea beneficia de zile libere plătite acei părinți care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani, în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

Indemnizația va fi de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar suma nu va depăși mai mult echivalentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată.

”Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei”, a precizat Raluca Turcan.

Când se trece la școala online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că trecerea la școala online nu va mai depinde de rata de infectare din localitate, adică de atingerea pragului de 6 la mia de locuitori, potrivit deciziei Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

În schimb, deciziile referitoare la închiderea școlilor și la trecerea la cursuri online în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă sau școală.

De asemenea, oficialul a declarat că va fi făcută o cerere către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea folosirii testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening.

”După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern si abilitarea miniștrilor educației și sănătății in vederea modificării ordinului comun in concordanța cu hotărârile adoptate.

Tot acest proces se va finaliza pana vineri, 1 oct., in vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021.”, a mai spus ministrul Educației.

Cine va beneficia de șomaj tehnic în România

Dincolo de anunțul referitor la părinții cu copii nevoiți să facă școală online, Raluca Turcan a anunțat cine vor fi cei aproximativ 50.000 de beneficiari ai șomajului tehnic, până la data de 31 decembrie 2021. Impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane de lei.

”Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autoritățile locale și centrale, în funcție de incidența cumulată la 14 zile;

Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică, excepție făcând salariații aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;

Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți etc.”, a enumerat Raluca Turcan.

Indemnizația pentru cei care vor intra în șomaj tehnic va fi de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă. Însă, aceasta nu va putea depăși 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.