Skip to content

Cazul legumelor tratate cu substanţe chimice, a ajuns pe masa procurorilor. Ce a scos la iveală expertiza…

Cazul legumelor tratate cu substanţe chimice, a ajuns pe masa procurorilor. Ce a scos la iveală expertiza…

Procurorii  au finalizat raportul de expertiză  pentru  roșiile  și castraveții asupra cărora plana suspiciunea că ar fi contaminate cu substanțe dăunătoare pentru sănătate.

Conform aceluiași raport roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie, întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, dar castraveţii aceloraşi legumicultori sunt dăunători, după cum constată raportul de expertiza.

Cauza penală  a fost cercetată  sub aspectul comiterii infracțiunilor de: producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep., trafic de produse sau substanţe toxice prev. de art.359 alin.1 Cod Penal, contrabandă calificată prev. de art.271 alin.1 din Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri prev. de art.98 alin.5 lit.b  din O.U.G. nr.195/2005 rep.

Expertiza a fost efectuată  de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate.

Pe masa procurorilor au fost analizate produsele comercializate de trei persoane suspecte, care  sunt cercetate într-un dosar ce vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii.

În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţie a plantelor neomologate, unele expirate.

Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentrației, a substanțelor chimice neautorizate, constituie infracțiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a informat la acea dată IPJ Buzău.

De precizat faptul că la  percheziții  au participat și polițiști din Inspectoratul de Poliție  Giurgiu.

 

(Jurnal)

Procurorii  au finalizat raportul de expertiză  pentru  roșiile  și castraveții asupra cărora plana suspiciunea că ar fi contaminate cu substanțe dăunătoare pentru sănătate. Conform aceluiași raport roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie, întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, dar castraveţii aceloraşi legumicultori sunt dăunători, după cum constată […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/cazul-legumelor-tratate-cu-substante-chimice-a-ajuns-pe-masa-procurorilor-ce-a-scos-la-iveala-expertiza/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cazul-legumelor-tratate-cu-substante-chimice-a-ajuns-pe-masa-procurorilor-ce-a-scos-la-iveala-expertiza
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 23 mai 2023 18:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Designed using Unos. Powered by WordPress.

×

Apreciaza pagina sa afli ultimele stiri!!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com