Ce este, ce face și ce program și-a propus, pentru noul an de învățământ 2023-2024, Centrul de Excelență – Giurgiu

Ce este, ce face și ce program și-a propus, pentru noul an de învățământ 2023-2024, Centrul de Excelență – Giurgiu

      Centrul Județean de Excelență Giurgiu (CJEx GR) este unitate conexă a Ministerului Educației, coordonată metodologic de Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, cu personalitate juridică, înființată în data de 07.12.2020, în baza OMEC 5956 din 04.11.2020.

Nu are spații proprii, sediul social  aflându-se în incinta Inspectoratului Județean Giurgiu ( str. Dr. I. Munteanu, nr. 3, etaj 3).

            Activitățile CJEx GR sunt reglementate de Regulamentul de organizare și funcționare a centrelor de excelență, aprobat prin OMEC 5562 din 14.09.2020, de Regulamentul intern al CJEx GR, de codul de etică Al CJEx  în spiritul Legii Educației Naționale nr.1/2011 și asigură condiții de pregătire și dezvoltare a elevilor capabili de performanță.

            Activitățile desfășurate de CJEx GR  au fost de promovare a Centrului, de identificare și selecție a elevilor capabili de performanță, de selecție a cadrelor didactice care manifestă interes constant în pregătirea de performanță.

            În fiecare an pe baza cererilor de înscriere și al testelor se formează grupele pe discipline și corpul profesoral

            Pentru selectarea copiilor capabili de performanță au fost utilizate instrumente cum ar fi testele de inteligență, testele de creativitate și testele psihologice de aptitudini școlare, pe grupe de vârstă V-VIII și IX-X.

                                   An școlar 2020-2021

În anul de învățământ 2020-2021, au funcționat 32 de grupe, 346 elevi pregătiți de 29 de profesori. Cursurile s-au desfășurat exclusiv online în două locații, Giurgiu și Mihăilești, acoperind 7 domenii de activitate (română, matematică, fizică, informatică, franceză, engleză și geografie).

În anul școlar 2020-2021 nu au fost organizate de către Ministerul Educației olimpiade și concursuri școlare. Elevii care au frecventat cursurile Centrului de Excelență Giurgiu au participat la Olimpiada de fizică organizată de SRF (Societatea  Română de Fizică). Au participat 24 de elevi, din care s-au calificat la etapa Națională un număr de 4 elevi , obșunându-se un premiu III.

                                     An școlar 2021-2022

            În anul școlar 2021-2022 și-au desfășurat activitatea în cadrul Centrului  360 de elevi, în 34 de grupe, coordonați de 29 profesori, acoperind 8 domenii de activitate (română, matematică, fizică, informatică, engleză, franceză, istorie și geografie). Cursurile s-au desfășurat online în Giurgiu și Mihăilești.

            În urma participărilor la 12 olimpiade și concursuri școlare s-au obținut 85 de premii și mențiuni după cum urmează: 14 premii I, 16 premii II, 12 premii III, 2 mențiuni speciale și 41 de mențiuni.

                                      An școlar 2022-2023

            În anul școlar 2022-2023 și-au desfășurat activitatea în cadrul Centrului, 363 de elevi, în 32 de grupe, coordonați de 26 profesori, acoperind 9 domenii de activitate (română, matematică, fizică, informatică, engleză, franceză, geografie, astronomie și robotică).

Cursurile s-au desfășurat față în față, online și hibrid, în Giurgiu ( Colegiul Național I. Maiorescu, Liceul Tudor Vianu, școala nr.7) și localitatea Roata.

În urma participărilor la  olimpiade s-au obținut 26 de premii și mențiuni după cum urmează: 7 premii I, 4 premii II, 6premii III, 9 mențiuni.

La Concursurile școlare s-au obținut 90 de premii și mențiuni după cum urmează: 22 premii I, 24 premii II, 24 premii III, 30 mențiuni.

                             An școlar 2023-2024

Centrul Județean de Excelență și-a început activitatea în anul 2023-2024, la data de 9 octombrie, cu 32 de grupe, 23 profesori, 11 domenii de lucru (matematică, fizica, chimie, informatică, robotică, astronomie, română, engleză, franceză, geografie și grup vocal).

În acest an școlar, în diferitele activități desfășurate în cadrul Centrului de Excelență, sunt implicați 358 de elevi (unii dintre aceștia sunt înscriși la două discipline/ cercuri tematice, întrucât regulamentul de organizare și funcționare a Cex permite acest lucru).

În 2021 s-au început demersurile pentru proiectul  ”Construire Centrul Județean de Excelență Giurgiu”, prin acordul de asociere  dintre Consiliul Județean Giurgiu (asociat principal) și Centrul Județean de Excelență Giurgiu (asociat) aprobat prin Hotărârea nr.24/ 25.02.2021.

 Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii (15 februarie 2022) s-a  înființat Biblioteca Centrului de Excelență Giurgiu. Biblioteca  funcționează cu două secțiuni: fizică și virtuală.

Pentru îmbunătățirea activităților Centrului de Excelență s-au făcut demersuri pentru găsirea unor surse suplimentare financiare și materiale.

Astfel a luat ființă, în 2023, Asociația Pro Excelența Giurgiu (Asociație care v-a sprijini exclusiv Centrul de Excelență Giurgiu).

CJEx Giurgiu are încheiate parteneriate și colaborări cu  Centre de Excelență din țară, cu școlile partenere și cu alte instituții de învățământ.

            Din 2022, Centrul Județean de Excelență Giurgiu desfășoară un parteneriat cu Institutul Astronomic al Academiei Române contribuind la monitorizarea și detectarea meteoriților de pe teritoriul României prin instalarea unei camere allsky pe sediul Inspectoratului Județean Giurgiu.

Această cameră face parte din rețeaua de monitorizare a cerului MOROI de pe teritoriul României, integrată în rețeaua europeană FRIPON.

În cadrul Centrului funcționează un cabinet psihopedagogic care oferă servicii de consiliere școlară, vocațională și psihopedagogică elevilor, părinților și profesorilor asociați.

Director, Centrul Județean de Excelență Giurgiu:

prof. Petre Mihai Cornea

Articolul Ce este, ce face și ce program și-a propus, pentru noul an de învățământ 2023-2024, Centrul de Excelență – Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

      Centrul Județean de Excelență Giurgiu (CJEx GR) este unitate conexă a Ministerului Educației, coordonată metodologic de Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, cu personalitate juridică, înființată în data de 07.12.2020, în baza OMEC 5956 din 04.11.2020. Nu are spații proprii, sediul social  aflându-se în incinta Inspectoratului Județean Giurgiu ( str. Dr. I. Munteanu, nr. […]

Articolul Ce este, ce face și ce program și-a propus, pentru noul an de învățământ 2023-2024, Centrul de Excelență – Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/ce-este-ce-face-si-ce-program-si-a-propus-pentru-noul-an-de-invatamant-2023-2024-centrul-de-excelenta-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 23 octombrie 2023 15:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.