Ce nu mai au voie să vadă chinezii la TV. Toate posturile, vizate de o cenzură bizară

Incredibil, dar adevărat. Autoritățile au stabilit ce nu mai au voie să vadă chinezii la TV. Toate posturile au fost vizate de o cenzură bizară.

Ce nu mai au voie să vadă chinezii la TV

Cum ar fi să deschidem televizorul și să vedem, pe toate posturile TV, oameni cu jumătate din corp blurat? Este realitate trăită, în aceste zile, în China. Cenzura bizară a pus bețe în roate emisiunilor, care au fost transmise cu întârzieri mari, ca editorii video să aibă timp să modifice imaginile, cadru cu cadru. Autoritățile au decis ce nu mai au voie să vadă chinezii la TV: logo-urile mărcilor occidentale, de la tricouri până la încălțăminte.

Cenzura este, de fapt, o formă de protest, scrie BBC, o reacție la îngrijorarea exprimată de comercianții cu amănuntul din Occident, care au vorbit despre o posibilă exploatare a minorității uigure în industria bumbacului. Autoritățile de la Beijing neagă cu vehemență acuzațiile, declanșând o formă ciudată de protest prin boicotarea mărcilor străine. Un val uriaș de reacții a început în mediul online, mai multe persoane publice din China oprind orice legătură cu mărcile occidentale și exprimându-și sprijinul pentru bumbacul din Xinjiang.

Ce nu mai au voie să vadă chinezii la TV
Un nou tip de cenzură în China

Toate posturile, vizate de o cenzură bizară

În cele din urmă, protestul din online s-a mutat și în televiziune. Cele mai populare emisiuni din China au adoptat modelul văzut în rețelele de social media, iar rezultatul este destul de greu de catalogat. Fanii show-ului „Surorile care fac valuri”, unul dintre cele mai urmărite din țară, au văzut cum cântăreții și dansatorii preferați păreau că plutesc pe niște nori, din pricina pantofilor blurați. Poate chiar mai ciudate sunt imaginile difuzate recent în reality show-ul, „Chuang 2021”. Concurenții, îmbrăcați din cap până în picioare în haine cu logo-uri străine, au fost blurați în totalitate. Editorii video au avut de lucru cu cea mai recentă ediție a unui concurs pentru tineri la care participă zeci de persoane. Producătorii au anunțat că episodul va fi difuzat cu întârziere, însă nu au precizat care era motivul. Câteva zile mai târziu, misterul a fost elucidat: logo-urile de pe îmbrăcămintea a peste 50 de persoane fuseseră acoperite.

Protestul transformat în cenzură a început ca o reacție la presiunile puse de Statele Unite ale Americii și alte guverne europene pe China, pe fondul unor abuzuri ce s-ar petrece în regiunea Xinjiang, din nord-vestul țării, unde se crede că minoritatea uigură este exploatată prin muncă în industria bumbacului. Totul a început după redescoperirea unei opinii exprimate, anul trecut, de reprezentanții gigantului H&M. Boicotul masiv a dus la blocarea magazinelor online ale mai multor companii, în timp ce magazinele fizice au dispărut de pe mai multe hărți digitale. Printre cei vizați sunt mărci precum Nike, Adidas, Puma, toate membre ale „Better Cotton Initiative” (BCI), un grup non-profit care promovează producția durabilă de bumbac, care a declarat, în luna octombrie a anului trecut, că a sistat operațiunile în regiunea  Xinjiang din pricina suspiciunilor privind munca forțată. Două luni mai târziu, BBC difuza o investigație ce scotea la lumină faptul că, în China, sute de mii de cetățeni aparținând grupurilor minoritare, inclusiv uiguri, erau forțați să lucreze pe câmpurile de bumbac din Xinjiang.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.